Aga pööra vaid ümber nurga ja avastad maailma, kus valitseb täiesti teistsugune aeg. Vanade puumajade vahel leidub tillukesi sisehoove, kus kellegi rohelised sõrmed on välisukse kõrvale võlunud muretu lillepeenra, tuul mängib avatud aknast lehvivas kardinas ning agulikass naudib päikeselaigus õndsat und. Sellistes armsates, sooja tundega majades on hing, mida hindab see, kellele on antud oskust näha rahas mõõdetamatuid väärtusi. Lisaks sellele peab olema loovust, et rajada nappidele ruutmeetritele nii omanäoline ja mitmekülgne kodu.

Välisukse kõrval asuva köögi mööbel valmistati firmas Idema. Söögilaua jala ümber keris Rolf köie, mida Tõrule ja Kriimule kraapida meeldib.

Neli aastat nuputamist
Rolf sai korteri omanikuks neli aastat tagasi. Tartu Supilinna meenutava miljööga maja, mis sõltumata nurga taga kihavast kesklinnast võlus oma vaikusega, leidis ta juhuslikult. Kahekorruseline maja on ehitatud 1932. aastal, tõenäoliselt töölisperede üürikorteriteks. Tänapäeva asjadekülluses nõuab head fantaasiat, kujutamaks ette, kui vähesega omal ajal toime tuldi ja terve perega napilt 24 m² peale ära mahuti!

Paekivist vundamendiga hoonel on kõrge esimene korrus ja maja all korralik kelder. Korteri eelmine omanik oli kasutanud ära võimaluse laiendada elamispinda soklikorrusele. Kuigi aknad on seal väikesed, on plussiks see, et alumise korruse tuba ulatub läbi maja ning päeva ajal tuleb kübeke loomulikku valgust ruumi mõlemasse otsa. Ka kamin, mille ees õdusaid lugemishetki nautida, oli varasem panus. Praegune ruumiplaneering ja sisustuslahendused on aga kõik juba Rolfi välja mõeldud. „Tahtsin tuua siia ärevasse linna veidikene maahõngu,” ütleb Rolf, kes on oma kodu kujundanud ise, enda näo, sisetunde ja vajaduste järgi. Mõistagi ei sündinud midagi üleöö. Esinejatöö Läänemere äärseid linnu ühendavatel laevaliinidel viis teda kodust perioodiliselt eemale, remondiga sai aga sellest hoolimata pidevalt ja mõõdukas tempos edeneda. „Magasin esialgu elutoas kummimadratsil. Kui seinad said värvitud, võisin juba rahulikult sees elada,” ütleb ta.

Trepi kohal rippuv suurejooneline valgusti on firma Shishi üks toote prototüüp, mida tootma ei hakatudki.

Alumise korruse paekiviseinad puhastati liivapritsiga korralikult üle. Ka sealne puitpõrand vahetati keraamiliste plaatide vastu välja, nende alla paigaldati põrandaküte. Lahendus õigustas ennast igati. Esiteks on põrand nüüd madalamal ja laevõlvi alt mahub pead ära löömata läbi käima, aga Rolf lootis ka, et kivipõrand võib madalas elupaigas ära hoida pöördumatuid veekahjusid. Ükskord nii juhtuski, kuigi päris mitte selle pärast, mida peljatud. Madala põhjavee asemel tuli vesi ülevalt, kui naabril läks boiler kesk südatalve katki. Aga tänu põrandaküttele ja avatud akendele kadus isegi viiesentimeetrine veekiht jälgi jätmata.

Põrandat katavad puiduimitatsiooniga keraamilised plaadid. Nahaga kaetud järid on ostetud Casa Studiost, tugitool ON24 Sisustuskaubamajast. Kirjutuslaua ja maali sai Rolf suguvõsast päranduseks. Riiul valmistati firmas Lennarti Raamaturiiul, www.lennart.ee.


Edasi loe ajakirja Kodu & Aed veebruarinumbrist, mis on pühendatud mõnusatele magamistubadele!
Osta värske ajakiri poest või telli www.ajakirjad.ee.