Vaip ei ole vaid pehme ja mõnus jalgealune. Tegu on olulise sisustusdetailiga. Vaiba toonil on suur tähtsus kogu toa õhkkonna loomisel. Vaip on taust, millele hakkate mööbliesemete ja dekoratsiooniga tuba kujundama.

Heledad toonid lasevad ruumi paista suuremana, aga loovad formaalse meeleolu. Tumedad toonid muudavad ruumi optiliselt väiksemaks, samas tekitavad õdusa tunde. Suuremõõduline vaip intensiivistab värvi.
Heledad toonid määrduvad kergemini. Hallikad–beežikad toonid varjavad tolmu, tumedad toonid näitavad seda välja.

Lisaks vaiba toonile tuleks tõsist tähelepanu pöörata ka vaiba materjalile. Enamlevinud on villased ja sünteetilised masintöövaibad, neid on erinevates mustri- ja hinnaklassides.

Pikaajaline investeering on käsitsi sõlmitud vaip. Pärsia vaipade hinnad aja möödudes tõusevad, sest häid käsitöömeistreid jääb järjest vähemaks. Selline vaip võib saada perekonnareliikviaks.
Käsitöövaiba hinna määravad kudumiseks kulunud aeg, disaini täpsus ja keerukus, tihedus (materjali kogus) ja materjali hind. Siid on kõige kallim vaipade kudumiseks kasutatav materjal.

Vaipa valides kujutage ette soovitud tulemuse tervikpilti. Kas soovite värviküllast või minimalistlikku, ühetoonilist tuba?
Kui alustate täiesti tühjast toast, valige esmalt vaip, alles seejärel värvige või tapitseerige tuba vaibas leiduvas värvitoonis.
Tuppa erinevaid tekstiile lisades (mööblikatted, kardinad, sofapadjad), küsige poest näidisetükk, et veenduda, kas ostetav sobib teie toa ülejäänud sisustusega.

Valige mööbel, mis toob esile vaiba disaini ja värvid. Mõõtke tuba ja otsustage, kui suure pinna soovite vaibaga katta. Julge, domineeriva mustriga vaip võib olla toa keskpunktiks. Ühetooniline vaip on kindla peale minek, see sobib erinevate sisustusstiilidega.

Meeles tuleks pidada, et vaip peab tuppa sobima ka kvaliteedilt, mitte ainult värvilt. Käidavamatesse ruumidesse tuleks valida madalam, tihe, kvaliteetne vaip. Püüdke ette kujutada, millises valguses antud ruumis peamiselt viibitakse. Libisemise kaitseks kasutage vaibaalusvõrku, see muudab ka tolmuimejaga puhastamise mugavamaks ning pikendab vaiba eluiga.

Allikas: Vaibagalerii