Korter asub Tallinna kesklinnas stalinistlikus hoones, mis valmis 1959. aastal ning mis kannab oma ajastu hõngu — suursugust meeleolu loovad kõrged laed, tammepuidust kalasabaparkett, karniisid ja avarad koridorid. Kui enamik selle maja kortereid vastab Nõukogude armee ohvitseride perekondade nõudmistele, siis Allani ja Reilika korter on ruutmeetrite poolest erandlik.

Omanikud mängisid esialgse valemi “esik-pesuruum-tubaköök” ümber, mille tulemusena on noore pere kasutada esik, laiendatud pesuruum, magamistuba ja elutuba koos kööginurgaga.

Minimalistlikus köögis tulevad esile detailid. Õhupuhastaja Sirius töötab oma võimsuse kohta ülivaikselt ning on vajadusel ka sundventilatsiooni eest.

Uksed välja
Vastavalt planeeringule muudeti avade asukohti. Kõik uksed eemaldati, ruumi aitab ökonoomselt kasutada vannitoa ees olev lükanduks ning magamistuppa pääsemiseks tehtud ava. Kuigi endisest korterist ei jäänud peale seinte ja lagede suurt midagi alles, annab vana hoone kodule mõnusa tunde. Oma osa mängivad selles väljapuhastatud tellissein ja renoveeritud laekarniisid. Kuna vanad aknad olid halvasti säilinud, vahetati need välja. Helipidavuse parandamiseks lisati naabritega ühisele seinale krohvikiht ning isoleeriti põrand. Parketti üles võttes selgus, et põranda konstruktsioon oli vaja täielikult välja vahetada ning seetõttu võttis korteriremont juba ehitamise mõõtmed. Suurimateks töödeks olidki põranda ehitamine, kandvasse tellisseina augu raiumine ja terastalaga toestamine ning elektrisüsteemi vahetus. Kõik sisetööd teostati enda nõul ja jõul ning arhitektist isa abiga.

Naturaalsed toonid ja materjalid on kasutusel ka vannitoas. Kaunis kapike on ise ehitatud.


Olulise nüansi väikese korteri puhul annab vannitoa sein, mis ei ulatu laeni. Sellise lahendusega tundub korter avaram, laepealne ruum võeti kasutusele panipaigana. Kuna ruumi napib, vaadati juba planeeringu faasis üle asjad, mis sooviti uude elukohta kaasa võtta, ja kõigele loodi oma koht. Kolimine tähendas seega suurpuhastust ja igapäevaselt vajalike asjade hindamist — mida jätta, mida võtta.

Edasi loe ajakirja Diivan märtsinumbrist, kust leiad veel messiuudised Stockholmist ja Franfurdist, intervjuu disainikriitik Alice Rawsthorne’iga, avara katusekoreri Kadriorus, rahuliku ja lihtsa kodu Kalamajas, kodu kaunistavad ajatud vaibad, restorani Kukk ja Konn hõrgud maitsed ning julgelt sisustatud köögid!