K-rauta tootejuht Aita Meentalo sõnul tuleb poes esimese asjana kontrollida, et tuled oleks mõeldud õue. Infot, kuhu toode sobib, leiab pakendilt. Reeglina on õuetuled siseruumi omadest ka kõrgema hinnaga.

Teise asjana tuleb teha valik LED-valgustuse või hõõglampidega valgustuse vahel. Esimene on küll jällegi kõrgema hinnaga, kuid kestab kauem, on põrutuskindlam ja kulutab vähem elektrit. Seega aastate peale ära jagatuna võib kõrgema hinnaga toode kujuneda kokkuvõttes odavamaks, sest eluiga on pikem ja energiatarbimine väiksem. Iga aastaga ostetakse LED-tulesid üha rohkem, kuigi ostjaid jagub ka hõõglampidele. Erinevaid värve ning toone leiab mõlema valiku hulgast.

Christmas decorated

Lisaks valgusti tüübile ja värvile võiks mõelda ka selle ülesehitusele ja kujule ning see sõltub paljuski kasutuskohast. Näiteks jääpurikad sobivad räästa alla või rõdule, valgusketiga saab rõhutada maja või puu kontuuri ning valgusvõrguga muuta kauniks põõsa.

Kogu aeda ei pea dekoreerima korraga. Igal aastal võib tulesid lisada, sest reeglina sobivad sama firma tooted omavahel kokku, nii ei pea tegema ühekordselt suurt investeeringut korraga. Küll tasub aia kujundamisel arvestada reegliga – rohkem on uhkem. Nii kaunistab aeda enam üks rikkalikult ehitud jõulupuu kui killuke valgust igal pool.

Õige paigaldus tagab töökindluse aastateks

Artus Pro turundusjuhi Rene Türki sõnul sõltub tulede tööiga eelkõige õigest paigaldusest. LED-pirnile lubatakse töötamise kestvuseks 25 000 tundi, mis tähendaks kümme aastat järjest põlemist. Nii kaua tuled siiski maja ei valgusta, sest enne tekivad tõenäoliselt katkestused kaablites. Kuna jõuluvalgust lõhub paigaldamine ja mahavõtmine, siis on mõistlik võimalusel valgustus aastaringselt majale ja õuepuudele külge jätta. Paigaldamisel tuleb jälgida, et kaablid ei satuks teravatele servadele ega pääseks nende lähedale tuulega.

Paigalduse puhul on hea teada, et enamikku sama tootja ehteid saab omavahel jätkata ning sellega kombineerida erinevaid värve. LED-ehteid ja hõõglampe omavahel kokku panna ei saa. Ilmastikukindlad tuled külma ei karda, aga jälgida tuleb, et ka kõik lisatarvikud, näiteks pikendusjuhtmed, oleksid pakasekindlad.

Tänapäevased kvaliteetsed jõulutuled võivad põleda kogu jõuluaja, neid ei pea kodust ära sõites välja lülitama. Samuti pole põhjust karta, et ühe tule läbipõlemisel kustub kogu kett. Küll võib soovi korral osta K-rautast anduri, mis paneb tuled hämaruse saabudes põlema ning kustutab hommikuvalguses ära.

Jaga
Kommentaarid