Sigrid ja tema pere armastavad värve. “Mulle meeldivad erksad ja tugevad värvid. Mu lemmikvärv on punane! Oma aedagi istutaksin rohkem punaseid õitsejaid, kuid kahjuks on neid vähevõitu,” ütleb ta. Muuseas, aiakujundamine ja taimedega mässamine on Sigridi suur hobi ja oma aia loomisel ei ole ta kasutanud spetsialistide abi.

Muuli talu kollase välisvoodri ja punaste katustega hooned — elumaja, saunamaja ja väike mängumaja — paistavad tulijale juba kaugelt silma. Ja milline iluaed! Värviline, voogav, kirevate koosluste ja rütmidega, nagu Ladina-Ameerika salsa. Ja see polegi öeldud niisama tuulde, sest tants on siin naispere suur kirg. Peretütred Annika ja Angela tegelevad tantsuga, eriti aga köidab neid disko. Välismaa võistlustelt on tüdrukud pälvinud hulgaliselt medaleid.

Sigrid ja Vaido on oma kodu loonud Tahkuranna liivaluidete ja mustikametsade vahele. Nende talu on oma nime saanud siinse ajaloolise Uulu muuli järgi. Koduaia merepoolsest väravast on kiviviske kaugusel liivarand, kunagi olid siin Uulu paruni maavaldused. Mõned aastad tagasi tegid kohalikud elanikud koos külaseltsiga korda siinsamas asuva Uulu paruni roosiaia, mille too rajas Vene tsaariperekonna Romanovite dünastia esindajate külaskäigu auks.

Aastaid tagasi jagas siinne taluomanik oma maa väiksemateks tükkideks ja pani müüki. Neil õnnestus saada kõige merepoolsem kinnistu. Enne kui majaehituseks läks, hakkas Sigrid vaikselt aiaga tegelema — istutas puid, põõsaid, ilutaimi.

Majaehitus lõppes neli aastat tagasi. Aasta hiljem pärjati aga nende kodu Pärnumaa kaunimaks ning Sigridil ja Vaidol õnnestus kätt suruda presidendil.

Sigrid on ametilt fotograaf. Pisiku sai ta on hobifotograafist isalt Harald Karotamilt. Mõni aasta tagasi lõi aga oma fotostuudio. Tedagi on töö viinud välismaale. Sel suvel kutsuti ta pulmasid pildistama Itaaliasse ja Norrasse, tööd jätkub aasta ringi.

Tegus naine sisustas ühe toa kodukontoriks, ja otse loomulikult domineerib selles toas perenaise lemmikvärv punane. Seintel ripuvad Sigridi enda tehtud fotod kõige kallimatest — abikaasast ja tütardest. Osa neist kõrguvad maast laeni ja kaunistavad garderoobikapi uksi.

Köök nagu Ferrari
Punase värvi — kire, armastuse, elujõu ja energia värv — pillerkaar jätkub ka köögis ning avatud elutoas. Sigrid naerab, et kui mõni inimene ei suudaks sellises köögis vist hetkegi olla — tõuseb vererõhk ja kiireneb pulsisagedus –, siis nende perele meeldib see väga. “Kui köök paigaldati ja mees õhtul koju tuli, seisis ta hetkeks uksel ja ütles vaid “Ferrari!”,” naerab Sigrid.

REIU KAUNIS KODU

Köögi värvi idee sai Sigrid internetist, kui tema pilk jäi pidama täiesti ulmelisel erkpunasel kalakujulisel köögil. “Tahtsin sellist ka endale,” ütleb ta. Aga Ferrari karva köögi saamine polnud tollal sugugi lihtne. “Ükskõik mis firmasse läksin, öeldi ainult — sellist värvi pole, meil ei ole või ei saa,” meenutab Sigrid. Vaid üks firma, kus töötasid venelannad, sai tema palve rahuldada ja kokkuvõttes oli see ka üks odavamaid lahendusi. “Mõned ikka küsivad, et kas sa ära ei tüdine sellisest köögist. Samas hallid kapid tüütavad minu arust veelgi rohkem,” lausub ta.

Kui köögimööbli tegijad kavandile seinailuks purjekapildi joonistasid, meeldis see perenaisele nii väga, et ta otsustaski selle teoks teha. Kus siis veel kui mitte kodus, kus köögiaknast paistab mändide vahelt meri. Taevasinise köögiseina ja purjekaga seinamaalingu autor on Pärnu kunstnik Eda Mikker ning tema loomingut leidub siin majas mujalgi.

Rõõmsate värvide austajate elutuba


Tapeetide asemel maalingud
“Mulle ei meeldi tapeedid ja meil ei ole kodus ühtegi tapeeditud seina. Idee seinad hoopis maalingutega kaunistada sain samuti internetist,” ütleb ta. Nii kaunistavadki kunstniku loodud kaunid maalitud pildid siin majas pea iga tuba.

Suures elutoas on läbivaks motiiviks punane moon, seda nii seinamaalingutel, tekstiilidel, aga isegi valgustitel ja vaasidel. Suur hallikas kamin-ahi on tellimustöö ja valmistatud hõbekivist. Ahi on kahepoolne — köögi poolt saab seda kasutada söögitegemiseks, elutoa poolt aga kütmiseks. Suure toa diivanit ehivad aga Sigridi ema heegeldatud lapitehnikas tekid.

Mereteema jätkub ka alumise korruse vannitoas. Dušialuseks on punane paadikujuline vannike, seinas vesisinised kahhelplaadid ja nende vahel … punane vuugitäide!

Muuli talu, Tahkuranna vald, Sigrid ja Vaido Absaloni kodu ja aed

“Küsisin mehelt, et kas punast vuugitäidet on olemas. Ta ütles, et kõike saab,” naerab Sigrid. Ja paaditeema on teda painanud juba majaehituse algusest peale. “Ma tahtsin kindlasti paati, olgu selleks kas või laste liivakast. Järsku plahvatas mul idee, et teeme hoopis siia vannituppa paadi ja mees töö juures tegigi,” räägib ta.

Pilk jääb pidama ehtsal kajutiuksel. Selgub, et selle taha on peidetud tehnika- ja torusüsteemid.

Värvide pillerkaar
Kahe korruse vahelises trepihallis on läbivaks kujundiks peene pintslitõmbega maalitud mustad ornamendid. Tegelikult on see motiiv võetud sepistatud trepikäsipuust. Sepised meeldisid aga Sigridile sedavõrd, et samas stiilis paluti sepal teha ka nagi ja jalanõude riiul. Kaunite kaarjate ornamentidega motiiv jätkub seinal, liueldes ülakorrusele.

Värvide rõõmus mäng on ka teisel korrusel. Vanema tütre Angela tuba on rõõmsalt erkroheline, valge mööbli ja mustade aktsentidega detailide näol. Seinal olev maaling läheb ilmselt uuendamisele, sest aastatega on tütar sellest juba välja kasvanud.

Pesamuna Annika tuba on puna-valge värvigammas, voodit ehib rõõmus lapitekk. Tema toa nurka lasksid Sigrid ja Vaido ehitada mängumaja. Seni, kuniks seal mängu jätkub, tuba ei muudeta.

Ülemise korruse vannituba ilmestab lilla ja kollase sümbioos. Selle mööbli valmistas sama firma, kes oli nõus tegema ka Ferrari-punase köögimööbli. Pereema soovil tehti valamupind kaarekujuline, seintel näeb taas tuttava käekirjaga maalinguid.

Vannitoa keskel on aga installatsioon puhkusereisidelt kaasa toodud kivide ja teokarpidega. Pimedas annavad väikesed tuled sellele eriliselt romantilise ilme.

Majale on ring peale tehtud ja jõuame tagasi kööki. Aknast avaneb maaliline vaade aiale, mille taga kõrguvad sihvakad männid ja nende tüvede vahelt vilksatab omakorda meri.

Vanemate magamistuba


Sigridil on seljataga maasikalõhnaline öö. „Mõtlesin, et lähen korjan natuke maasikaid söögiks, aga saime koguni neli ämbritäit! Mis mul muud üle jäi, kui need talveks sisse teha. Vaaritasin hommikuni,“ ütleb ta. Vaatamata nappidele unetundidele, on ta jõudnud küpsetada muffineid, ja koos värske maasikamoosiga ning serveerituna maasikakujulistelt taldrikutelt maitsevad need Ferrari-punases köögis imehästi.

Lugu ilmus ajakirja Maakodu augustinumbris. Osta septembrikuu ajakiri poest või telli SIIT.