Konkursi eesmärgiks sai leida paindlikke ja soodsaid lahendusi üha enam suureneva eluasemekriisi leevendamiseks. Lisaks sõjapõgenikele ja katastroofiohvritele näevad konkursi korraldanud varjupaigataotlejate agentuur (COA) ja Hollandi valitsuse peaarhitekt Floris Alkemade uut tüüpi majade sihtgupina ka teisi vähekindlustatud eluasemevajajaid — näiteks tudengeid ja pensionäre. Konkursi tulemusena kuulutati välja kuus võidutööd ja anti välja kaks eripreemiat.

RE-Settle

Arhitekt: René van Zuuk

Projekti eesmärgiks on luua võimalikult väheste ressursside abil küla, mis võimaldab omaette elamise igale pagulasperele. Ajutisi moodulmaju annab omavahel ühendada, aga ka eraldada. Projekt püüab leevendada seniste pagulaskeskuste suurimat probleemi — põgenike privaatsust. Võidutöö kavand lubab igale perele omaette ruumi, kuhu kuulub voodi, garderoob, lauad-toolid, tualettruum ja vannituba. Kiirelt installeeritavad majad valmistatakse 100% taaskasutatavatest vahtpolüstüreenplaatidest ja purjeriidest.

Fotod 2x: A Home Away from Home / Re-Settle



Evolutsioonilised puumajad (Evolutionary Wooden Houses)

Arhitekt: Jurrian Knijtijzer

Puitmoodulitest multifunktsionaalsed majad sobivad nii ajutisteks elamuteks kui ka kontoriruumideks. Kavalalt loodud moodulmaju saab nii horisontaalselt kui vertikaalselt kergesti kõrgemaks ja laiemaks ehitada. Konstruktsioon lubab kanda kuni viite korrust ning moodulid on kergesti transporditavad. Moodulite elueaks prognoositakse 50 aastat ja materjal on 100% taaskasutatav.

Fotod 2x: A Home Away from Home / Evolutionary Wooden Houses

Uued naabrid, uued aiad, uued saagid (New neighbours, new yards, new harvests)

Arhitekt: Haiko Meijer

Projekt püüab lahendada korraga mitut kriisi — leida soliidne pelgupaik pagulastele, arendada Hollandi maapiirkondi ning luua taskukohase hinnaga eluasemeid kohalikele huvigruppidele. Inspiratsiooni ammutati kahest mahajäetud Hoofdweg Bellingwode talumajast ning pagulasprobleemile leiti ideaalne lahendus — rakendada uusasukad tööle põllumajandussektorisse.

Foto: A Home Away from Home / New neighbours, new yards, new harvests

Päikesemajake — katus päikese all (Solar Cabin — Roof under the sun)

Arhitektid: Arjan de Nooijer, Bram Zondag

See tõeliselt kodune moodulmaja on varustatud päikesepaneelidega lubades madalaid kommunaalmakseid. Kavandi loonud arhitektid lubavad, et lisaks mugavale põgenike majutamisele sobib elamu täitma ka suvila funktsiooni. Maja juurde kuulub terrass ja sisseehitatud mööbel.

Fotod 2x: A Home Away from Home / Solar Cabin — Roof under the sun

Mugav linn (ComfortCity — The ’Gap)

Arhitekt: Anneloes de Koff

Mitmekihiline linn koosneb erinevatest moodulsüsteemidest, mida on lihtne võrgustikuna üles ehitada. Projekt lubab erineva kultuurilise taustaga varjupaigataotlejatel oma kodu lõpliku ilme loomisel kaasa rääkida. Kaasaskantavad põrandad ja seinad võimaldavad kiirelt ja kergelt ruumi vastavalt vajadusele ümber kujundada. Kõik ehituslikud detailid on valmistatud arvuti poolt juhitaval CNC pingil ning neid annab mugavalt ja kompaktselt ladustada ja transportida. Eluruumide vahele saab samadest paneelidest koondada kohvikuid, poode ja muid teenindusasutusi.

Fotod 2x: A Home Away from Home / ComfortCity — The ’Gap

Hotell — rõõm tutvuda! (Hotel — Nice to Meet You)

Arhitekt: Rik Tuithof

Hübriidne elamu ühendab pagulasmaju ja hotelli, mille eesmärgiks on anda tööd põgenikele ja aidata kaasa erinevate kultuuride esindajate omavahelisele suhtlusele. Pagulaskeskusest hotelli juurde kuuluvad kohvikud, restoranid, spaa ja jõusaal. Hotell on kavandatud vabasse riigile kuuluvasse renoveerimist vajavasse hoonesse.

Fotod 2x: A Home Away from Home / Hotel — Nice to Meet You)