Beazley disainiauhindade jagamise eesmärgiks on tunnustada igal aastal maailma kõige innovaatilisemaid disainilahendusi. IKEA Foundation’i mõjuka projekti missiooniks on aidata abivajajaid eelkõige oma kodumaal ja tagada hädasolijatele elementaarne varjupaik. Nii sündis 2013. aastal koostöös ÜRO pagulaste agentuuriga (UNHCR) mõte hakata tootma ajutisi ja primitiivseid elamispindu. Praeguseks on projekti järgi valminud ligi 65 miljonit elamut, mis on sisse seatud pagulaslaagritesse üle kogu maailma.

Tegemist on moodulsüsteemil põhineva elamuga, mida on lihtne transportida ja kokku panna. Uudse lahenduse eesmärgiks sai asendada varasemaid telke, mille eluiga küündis vaid kuue kuuni. Et keskmine põgenik veedab pagulaslaagris 12 aastat, tekkis nõudlus vastupidavama lahenduse järele.

Sedalaadi elamutel on telkide ees ka teisi olulisi eeliseid — lisaks sellele, et pereelamud pakuvad privaatsemat keskkonda, on nad varustatud kliimaseadme ja päikesepaneelidega. Maja valgustus põhinebki sajaprotsendiliselt päikseenergial.

Huvitavaid fakte:

  • Üks elamu mahub kahte pappkarpi, millest kumbki kaalub vaid 80 kilo.
  • Moodulsüsteemil põhinev elamu koosneb 68 integreeritavast osast.
  • Keskmiselt võtab sellise kodu kokkupanek aega 4-8 tundi. Installeerimine ei vaja ühtegi tööriista — maja on kokkupandav käsitsi.
  • Üks elamu mahutab viis inimest.
  • Elamu suurus on 17,5 ruutmeetrit.

Loe projekti kohta lähemalt bettershelter.org kodulehelt.