Tallinna südalinna on kerkinud paari aastaga veel üks linn — Rotermanni. 1829. aastal alguse saanud Rotermanni tööstuskvartal elab täna läbi kirevat uuestisündi — kümned restoranid ja poed, uued elanikud ja arvukad külalised, kes sinna teel vanalinna vaimustusega tükiks ajaks ära eksivad.

Mõlemalt poolt kiire liiklusega tänavate ja Narva maante epoolt ka massiivse Postimaja varju jääv kvartal sai tänu oma asukohale valmis kuidagi väga märkamatult. Tänaseks on Rotermanni kvartal Eesti parim näide, kuidas 19. sajandil alguse saanud mõjukas tööstus- ja kaubandusala on muutunud uue arhitektuuri abiga moekaks vaba aja veetmise kohaks.

Rotermanni kvartalit võib ajalooväärtuslike hoonete kontsentratsioonilt võrrelda Tallinna vanalinnaga. 19. sajandil tegusal ettevõttel Rotermanni Tehased oli kõige olulisem roll kvartali kujunemisel. Selle suure ja loendamatute tegevusaladega firma vanim tänaseni säilinud hoone — Viru väljaku ja Mere puiestee nurgal asuv Rotermanni kaubamaja, mis hiljem on olnud paljude koolide, viimati Pedagoogikaülikooli õppehooneks — valmis1850. aastal.

Hiljem lisandusid tärklisevabrik, aurusae hoone jne. Kvartalis tegutses ka teisi ettevõtteid. 1875. aastal ehitati Mere puiestee äärde piiritusevabrik, millest sai vendade Arved ja Alexander Rosenite juhtimisel Eesti Vabariigi edukamaid ettevõtteid. 1887. a asutas C. B. Rotermann Hobujaama tänavale makaronivabriku, aasta hiljem ehitati arhitekt Rudolf Knüpfferi projekti järgi Mere puiestee äärde uus kaubahoone ja jahuveski, millest sai Tallinna suurim.

Soolalaost muuseumihooneks

Hiljem lisandus veel ka soolaladu, mis täna ülejäänud kvartalist on tänavaga ära lõigatud. Ent üle tee tasub kindlasti minna — üle saja aasta vanuses Rotermanni soolalaos, mis on Tallinna üks silmapaistvamaid tööstusarhitektuuri näiteid, tegutseb alati mitut huvitavat näitust pakkuv arhitektuurimuuseum. Nagu enamik arhitektuurimuuseume maailmas, keskendub ka Eesti oma 20. sajandi arhitektuuri kogumisele, uurimisele ja eksponeerimisele.

Efektsed uued hooned

Esimesed efektseimad hooned, mis Rotermanni kvartalisse keskisid, olid arhitektuuribüroo Kosmos projekteertitud Rotermanni majad. Ja ehkki head arhitektuuri on juurde tulnud küllaga, on need ikkagi vaatamist, iga nurga alt lähenemist igale tasapinnale ronimist väärt. Alguses oli arendajal plaanis ehi-tada üks suur hoone, kuid see idee ei viinud kaugele ning üüratusuurt ilmetut hoonet ei sündinud. Neljal majal on küll ühine esimene korrus, kuid edasi kasvab see täiesti omanäolisteks hooneteks mida tuntakse nüüd oranži, pruuni, musta ja valge majana. Ott Kadarik, Villem Tomiste, Mihkel Tüür võitsid Rotermanni kvartali linnamajade projekteerimine eest ka 2008. aastal riikliku kultuuripreemia.

Tänases maailmas, kui äärelinnades laiutavad suured anonüümsed kaubanduskeskused, ei pretendeeri Rotermannis miski sellele, et olla Eesti suurim. Vastupidi, seal on kõik mõnusalt väike, isikupärane, autovaba. Rotermanni ei ime energiavampiirina inimesi tühjaks. Vastupidi, see on kõige enam toredaid üllatusi ja energiat andev koht Tallinnas.

Kvartali pilgupüüdjad

Kvartali üks dominante on viiekorruseline, osaliselt paest ja ülal tellistest ehi-tatud kruubiveski , mille kavandas insener Ernst Boustedt (1877-1931). Hiljem valmis selle idapoolsesse tiiba kahekorruseline külmhoone. Tänase näo sai kruubiveski aastatel 2006-2007 (Teigar Sova Arhitektid). Kunagine kruubiveski on hea näide, kuidas vana tööstushoone on säilitanud algupärase näo, kuid saanud täiesti uue sisu. Hoone pälvis 2007. aastal Tallinna parima restaureeritud hoone tiitli.

Algselt leivavabrikuks ehitatud, kuid hiljem jahulaona kasutuses olnud, paekivist kolmekorruseline hoone valmis 1904. aastal, nagu viitab aastaarv maja viiluväljal. Viimaste ümberehituste jooksul lisati kahekorruseline pealeehitis, mille pleki ja klaasiga liigendatud vorm lähtub hoone algsest katusekujust ja fassaadirütmist (2009, HG Arhitektuur). Lisaks ehitati hoone lääneküljele juurdeehitis, mis varasemaga harmoneerub ning on ühendatud vanema poolega klaasgalerii abil.

Ekskursioonid L ja P kl 12, 13, 14, 15, 16. Külastame Tallinna Linna Finantsteenistust ja Rotermann City kontorit. Kogunemine Rotermanni 8 ees. Eelnev registreerimine pole vajalik.

Selle kõige juures on Rotermanni kvartal ikkagi ka elukeskkond, nendes majades on sajad kodud, millele tänava tasapinnal kohvikute ja kaupluste vahel liikudes tavaliselt ei mõtlegi. Üks silmapaistvamaid uusi eluhooneid Tallinnas on aadressil Rotermanni 18 (HG Arhitektuur, 2017) ja koosneb kahest modernistlikust stiilikeelest lähtuvast hoonest, millest üks on välja valgustatud puna-selt, teine kuldselt. Koos moodustavad nad ilusa terviku kvartali piiril.

Open House Tallinna ajal toimuvate ekskursioonidel vaadatakse hoonet ja külastatakse katuseterrassiga korterit, kust avaneb ootamatu vaade ümbruskonnale. Ekskursiooni käigus saab külastaja oma arvamuse kujundada moodsale linnainimesele pakutavast elustiilist. Korteri teevad eriliseks omalaadne planeering, kus seinad ei ole alati 90-kraadise nurga all.

Foto: Vaated Rotermanni kvartali katusekorterist

Ekskursioonid L ja P kl 12-17. Sissepääs hoonesse Ahtri tänava poolt. Eelnev registreerimine pole vajalik.

  • Mis on Open House Tallinn?
  • Ühe nädalavahetuse vältav arhitektuurisündmus avab üle 40ne avaliku hoone, korteri, ehitusjärgus oleva objekti ning põnevama kontori- ja tootmishoone uksed. Open House Tallinn annab hea võimaluse siseneda hoonetesse ja ruumidesse, mis tavapäraselt on avalikkusele suletud. Programm pakub ekskursioone erinevate huvidega ja eri vanuses külastajatele ning jaguneb hoonete asukohast ja teemast lähtuvalt. Hoonete külastused teevad eriliseks ekskursioonid, mille tutvustuste koostamisse panustavad hoonega lähedalt seotud inimesed — nii arhitektid, ajaloolased, elanikud, rentnikud kui haldajad. Ekskursioone viivad läbi vabatahtlikud. 

Open House sai alguse Londonis 1992. aastal ning täna korraldatakse sündmust enam kui 40 linnas üle maailma. Tallinnale lähimad Open House Worldwide organisatsiooniga liitunud ja sündmust korraldavad linnad on Helsingi ja Vilnius.

Vaata lisa Open House Tallinn kodulehelt.