Interjööri startrekilikult ümarate nurkadega betoonvormid otsivad paralleele taamal kõrguva teletorniga.

Kõrged ehedad betoonseinad, voolav ruum, pilkupüüdev valguslahendus ning stiilne sisustus: iga nüanss selles avaras kolmetoalises korteris mõjub loomulikult, selgelt ja terviklikult. Hoolimata tundest, justkui oleks kõik siin mängleva kergusega paika jooksnud, on oma kodu ise kujundanud Eda ja Lauri tegelenud süvitsi iga väiksemagi detailiga selles tervikus. Suurepärase tulemuse taga on poolteist aastat kõhklusi, kahtlusi, palju häid juhuseid ja kokkusattumusi ning 130 MB suurune SketchUpi kujundusfail.

Elutoast kõrge lükanduksega eraldatavale kabinetile annab iseloomu viltune sein. Kõrged raamaturiiulid ning kirjutuslaud on taas Taniel Kolpakovi kavandatud, diivanvoodi kuulub firma Meridiani kollektsiooni. Kerged metallist ribakardinad liiguvad, nagu kõikjal korteris, vaiksel surinal akende ette vaid lülitile vajutades.


Korteri kujundamise alates ruumiplaanist, materjali- ja värvivalikust kuni mööblivalikuni võtsid noored enda peale. Oma soove, vajadusi ja harjumusi on ju kõige lihtsam arvestada kõike ise tehes. Eda kunstiteadusõpingud ning Lauri ehitusinseneri taust lõid isetegemiseks tugeva baasi: ideedest ja mõtetest puudust ei tuntud, pigem kippus neid ülemäära kogunema.

Aspektides, kus arvati oma teadmistest ja oskustest puudu tulevat, otsiti abi spetsialistidelt. Värskete mõtete ning nõuga olid valgustuse planeerimisel abiks noor sisearhitekt Piret Noor ja Keha3 disainer Margus Triibmann. Eritellimusmööbli — riiulid, kapid, magamistoakomplekti, baaripukid ja diivanilaua − kavandas disainer Taniel Kolpakov.

Alguses oli betoon
Lauri: Esimeseks mõtteks oli, et korterisse tulevad ehedad katmata betoonseinad, ning ülejäänud ideed hakkasid hargnema sellest lähtudes. Betoonil kui materjalil on tohutult palju nüansse, püüdsime neid siin lahti mängida ning näidata materjali erinevaid kasutusvõimalusi. Seintes on B-klassi betoon kõigi oma ebatasasuste ja “vigadega”. Lastetoas on graafiline, värvilisest betoonist valgusti; sauna- ja duširuumid asuvad laudisemustriga betoonkuubikus, mille seinade paksus on vaid 80 mm. Olin betoonitööde juures kogu aeg ise kohal ning tean selles korteris igat betooniauku: miks see siin on ning kuidas see tuli.

Eda: Betoon kui materjal on meile väga südamelähedane. Ehkki betoon pakub lõputult variatsioone, tundus, et siin võiks ta jääda rahulikuks fooniks oma loomulikus kestas. Pisut robustsed pinnad eksponeerivad materjali olemust. Suured aknapinnad toetasid samuti betooni ideed. Oleme saanud palju head tagasisidet, inimesed ütlevad, et nad pole betooni veel nii soojalt tajunud kui selles interjööris. Põnev väljakutse oli viia betoon väiksemasse skaalasse ning näidata, et sellest saab teha ka väikevorme, nt valgusteid ja valamuid. Kui vanasti treiti mööbel valmis puidust, siis Lauri tegi betoonist!

Inspiratsioon
Eda: Alustasime endi vajadustest ja soovidest, mõtlesime, millised aspektid peavad eluruumis kindlasti kaetud olema. See oli alus, millele hakkasime peale ehitama konteksti ja visuaali. Paralleelselt teadmisega, et korterisse tulevad betoonseinad ja kivipõrandad, uurisin erinevaid allikaid: ajakirju, raamatuid, blogisid. Inspiratsiooni pakkusid betoonmajad, mis kasvatavad endale aja jooksul selga samblakihi ning ennekõike Brasiilia arhitekti Mendes da Rocha ümarate vormidega betoonvilla.

Saunaruumide betoonseintele on saunalikkust rõhutades kantud laudisemuster. Leiliruumis on disainer Mihkel Masso loodud keris Drop kaubamärgilt Huum.


Paljud kujunduslikud nüansid interjööris on seotud kummalise vaatega, mis avaneb akendest. Ühelt poolt individuaalmajade kiht, siis tihe looduskiht ning keset puudesalu müstilise objektina kerkiv teletorn. Seda veidrat kontrastsust püüdsime ka kujunduses edasi anda. Samuti oli meie jaoks oluline siduda interjöör maja arhitektuuriga. Me ei tahtnud siia tekitada oma universumit, vaid luua terviku, mis on sümbiootiliselt keskkonnaga seotud.

Lauri: Mitmed ideed transformeerusid protsessi käigus ning paljud lahendused sündisid heade juhuste ja kohtumiste tõttu. Kõrgete, laeni viidud siseuste idee jäi silma arhitektuurireisil Šveitsi. Maja fassaadist tuli tualett- ja duširuumi ning magamistoa ühte seina kiltkivi. See maja seisab kohal, kus kunagi asus Rudolf Knüpfferi projekti järgi valminud Waldfriedi suvitusvilla.

Retrohõngulised põrandaplaadid ja industriaalne lühter loovad siin läbi mingi vimka omamoodi futuristliku mõisainterjööri.

Edasi loe ajakirja Diivan juuni-juuli ühisnumbrist, mis on nüüd müügil ja tellitav aadressil
www.telli24.ee!