Ajutiselt on abiks ka portatiivsed soojaandjad, mis sobivad näiteks suvilasse või rendipinnale. Selliste kütteallikate valikuks annab nõuandeid K-rauta veevarustuse, kütte ja ventilatsiooni tootejuht Toomas Karuks.

Soojapuhurid

Soojapuhurite valik on väga lai ning saadaval on nii väikeseid tubaseid puhureid kui suuri tööriistu, mis on mõeldud pigem garaaži või laoruumi. Osad puhurid töötavad ka vedelkütusega ja neid toas kasutada ei tohi. Kodused väikesed puhurid töötavad elektriga. Tänu ventilaatorile, mis kiirendab õhu liikumist küttekehade vahel, on puhur tõhus ja kiiresti sooja andev kütteallikas.

Soojapuhureid on saadaval nii keraamilise kui traadist kütteelemendiga. Esimene on mõnevõrra kõrgema hinnaga, kuid kulutab väiksema takistuse tõttu vähem elektrit ning ei kuivata nii palju toa õhku kui traadist küttekehaga soojapuhur. Toodet valides võiks eelistada reguleeritavat puhurit, millel saab valida nii ventilaatori kiirust kui termostaadi kütteastet. Puhuri kasutamisel on tähtis teada, et seda ei tohi jätta järelevalveta ja kindlasti ei tohi kasutada puhurit märjas ruumis, näiteks vannitoas.

Puhuri plussiks on soodne hind, mobiilsus ning asjaolu, et ruum saab kiiresti soojaks. Puhuriga kütmisega miinuspoolele saab kirjutada kuiva õhu, pideva õhuvoolu ja märkimisväärne elektrikulu.

Konvektorid

Konvektorid, mida kutsutakse ka elektriradiaatoriteks, tõstavad soojendatud õhu ruumis üles. Konvektorite valik on ehituspoes samuti lai, saadaval on nii neid, mis on statsionaarsed ja kinnitatakse seinale kui ka neid, mis on ratastel ja lihtsasti ümberpaigutatavad. Konvektor on sobilik lahendus näiteks ahjuküttega maja nendesse nurkadesse, kuhu soe ei ulatu.

Nii nagu soojapuhurid, on ka konvektorid erineva kütteelemendiga. Traadist kütteelement on küll soodsam, kuid kuivatab rohkem õhku kui metallplaadist kütteelement. Viimase plussiks on ka pikem eluiga. Kui valida konvektori ja soojapuhuri vahel, siis esimene on pisut säästlikum, teine kütab ruumi kiiremini soojaks.

Konvektorile saab külge panna termostaadi, mis lülitab seadme kindla temperatuuri saavutamisel välja. Kui õhutemperatuur langeb alla teatud taseme, siis lülitab termostaat konvektori taas sisse. Kuna konvektor kuivatab samuti õhku nagu soojapuhur, siis ei ole seegi sobilik pikaajaline lahendus eluruumis. Üldiselt on soovitav valida madalama pinnatemperatuuriga konvektorid, mis ei küta küll nii kiiresti, kuid ei põleta õhus tolmuosakesi ja pole ka ohuks lastele ja lemmikloomadele. Hoiatuseks tuleb öelda, et konvektorid, erinevalt vanadest malmradiaatoritest, ei sobi pesu kuivatamiseks.

Konvenvektori plusspoolele saab kirjutada stabiilse temperatuuri hoidmise ja selle, et seadme võib jätta vooluvõrku ka kodust lahkudes (eeldusel, et statsionaarne konvektor on termostaadiga). Konvektori paigaldamisega akna alla saab tekitada soojakardina ja vältida soojakadu. Konvektoriga kütmise miinuseks on kuiv õhk, õhuvool ja elektrikulu.

Õliradiaatorid

Õliradiaatoreid on samuti nii statsionaarseid ehk seinale kinnitatavaid kui ka ratastel ja mobiilseid. Õliradiaator salvestab soojusenergiat, kütab aeglaselt, kuid ühtlaselt, ei kuivata õhku ja annab loomulikumat soojuskiirgust kui puhur või konvektor. Nii nagu konvektorit, ei tohi ka õliradiaatorit kasutada riiete kuivatamiseks. Toodet ostes võiks jälgida, et sellel on kukkumise andur, mis lülitab seadme ümbermineku korral kohe välja, eriti oluline on see laste ja lemmikloomadega peredes.

Õliradiaatoritel on puhurite ja konvektorite ees mitmeid plusse. Salvestatud soojusenergia hoiab ruumi pikalt soojana, õliradiaator ei kuivata õhku, ei tekita õhuvoolu ja sobib seetõttu kõigisse eluruumidesse, ka magamistuppa. Hinnalt on õliradiaator puhurist ja konvektorist siiski kallim ja ruumi kütab üles aeglasemalt.

Ehituspoest leiab ka küttelahendusi, kus mitu eelnimetatud küttelahendust on omavahel kombineeritud. Näiteks võib osta õliradiaatori, mille küljes on konvektor või soojapuhur. Selline seade kütab konvektori või puhuri abil ruumi kiiresti soojaks ning hoiab edasi temperatuuri õliradiaatoriga.

Valik tuleks teha köetavast ruumist, mitte hinnast või sõbra soovitusest lähtuvalt. Kui eesmärk on kütta niiske suvila kiiresti soojaks, siis on tõhusaim soojapuhur, kui soov on leida koju ökonoomsem ja stabiilsem lisakütteallikas, siis tuleks valida kas õliradiaator või kombineeritud lahendus. Kuna enamik portatiivseid seadmeid kuivatavad õhku, võiks tuua ruumi täiendavaid niiskusallikaid ning pikas perspektiivis valida mõni püsivamalt ja ökonoomsemalt sooja tagav kütteallikas.