1. Hambaharjahoidja

Ei, tualetipott polegi kõige mustem koht sinu kodus — selleks on hoopis hambaharjahoidja! Kusjuures räägitakse, et prill-laual olevad bakterid pole sugugi nii kahjulikud ja vastikud, kui inimesed arvavad. Prill-laud võib olla vannitoa kõige “ohutum” koht. Kuna hambahari ja tops, milles seda hoiad, on sageli tualetipotile lähedal, siis vee peale laskmise ajal võivad bakterid potist õhu kaudu kanduda laiali. Selgus, et 64% hambaharjahoidjatest sisaldasid hallitust, 27% kolibaktereid ja 14% stafülokokk baktereid. Alati tasub enne tualetis vee tõmbamist kaas sulgeda ning hambaharjatopsi pese regulaarselt nõudepesumasinas.

2. Nõudepesusvamm

Peaaegu igas nõudepesusvammis leidub kolibaktereid, mis võivad põhjustada seedehäireid. Erinevate uuringute põhjal leidub ka keskmiselt 15% svammidest salmonelloosibakterid. Kuna enamasti jääb svamm märjaks või niiskeks, siis on bakteritel nii-öelda palju toitu. Seega ära unusta seda köögiaksessuaari piisavalt tihti vahetada — soovitavalt isegi viie-kuue päeva tagant. Sama võiksid teha ka köögirätikutega.

3. Kraanikauss köögis

Köögis on rohkem pisikuid kui vannitoas ja eriti palju leidub neid köögi kraanikausis. Samas pole selles midagi imestamisväärset, sest köögis olevas kraanikausis pestakse tooreid toiduaineid. Samas peseme samas kraanikausis ka sööginõusid. Et tervisehädasid vältida, pese kraanikauss vähemalt paar korda nädalas korralikult kuuma vee ja desinfitseeriva ainega üle. Heaks abimeheks on ka äädikas. Kuus korra võiksid desinfitseerida ka torusid ja kraanikausi all olevat prügikasti ning sahtlit, milles see on.

4. Koduloomade sööginõud ja mänguasjad

Paljud koduloomade lemmikasjad sisaldavad meeletult baktereid. Uuringust selgub, et 45% sööginõudest sisaldasid hallitust ja 18% kolibaktereid. Samas leiti, et 55% lemmikute mänguasjadest sisaldasid hallitust ja 23% stafülokokk baktereid.

5. Kohvimasina veehoidik

Veehoidik asub pimedas ja niiskes kohas, mis on bakteritele ideaalseks kasvulavaks. Uuringute põhjal on järeldatud, et pooltel veehoidikutel leidus hallitust ja kümnendikul ka kolibaktereid. Et hoida kohvimasina veemahuti korras, siis vala sinna neli tassitäit äädikat või äädikalahust, lase sellel pool tundi seal olla ning seejärel loputa veemahuti vähemalt kaks korda läbi.

6. Vannitoa kraanikausi segisti

Kui vannitoas pole just käed vaba kraanikauss, siis tasub igapäevaselt puhastada vannitoas olevat kraani ja kraanikaussi desinfitseeriva vahendiga. Põhjus on lihtne: kraani katsume ju mustade kätega. Uuringute järgi leidub 27% kraanidel stafülokokk bakterid ja kümnendikul uuritud majapidamistest ka kolibaktereid.

7. Tööpinnad köögis

Mõtle, mida kõike köögi tööpindadele asetad. Näiteks tuled toidupoest ja paned poekotid tööpinnale, et toidukraam külmikusse laduda. Enne oli see poekott aga autopõrandal või hoopis esikus jalanõude juures. Kuna kasutad tööpindu köögis eelkõige toidu valmistamiseks, siis peaksid need väga puhtad olema, et vältida nakkuseid. Et tööpinnad püsiksid puhtana, siis proovi nendele mitte asetada asju, mis pole seotud toiduga. Küll aga tasub tööpindu igapäevaselt desinfitseeriva vahendiga puhastada.

8. Pliidinupud

Söögitegemise käigus kipub pliit ikka mustaks minema. Puhastad selle küll ära, aga kas käid üle ka nupud pliidil? Uuringu kohaselt on 27% nuppudel hallitus ja 14% kolibakterid. Hea oleks, kui pesed pliidi ja selle nupud nädalas korras nõudepesuvahendiga korralikult puhtakas.

Veel kohti, kus on palju baktereid ja mida tasuks sageli puhastada

Kuigi tõime esile vaid kaheksa tavapäraselt kõige mustemat kohta majapidamises, siis leidub veel erinevaid kohti ja asju, millel kipub olema rohkelt baktereid ja mida on vaja sageli puhastada. Need on:

  • vee peale laskmise nupp tualetipotil,
  • prill-laud
  • vannitoaukse ukselink
  • vannitoaukse valguslüliti,
  • telefon,
  • klaviatuur,
  • televiisori pult ja muud puldid,
  • käterätikud

Spetsialistide sõnul pole aga paanikaks põhjust. Oluline on regulaarselt koristada ja eelnimetatud asju regulaarselt puhastada. Pole tähtis hoida kogu elamine bakterivaba, vaid hoida eelkõige puhtana asjad, millel kipub neid kõige enam olema.

Allikas: freshome.com