Sobiliku õhuniiskusega kaasnevad järgmised eelised

  • Nina, silmad ja nahk ei tundu kuivad (seetõttu on kodus ja kontoris mugavam viibida).
  • Haigestumise oht on väiksem (gripi viirus püsib sobiliku niiskustasmega ruumides nakkusohtlikuna lühemat aega).
  • Uni on rahulikum.
  • Enesetunne ja keskendumisvõime on parem. 
  • Tolmu lendlemine niiskemas õhus väheneb (tolmu suhtes tundlikud inimesed saavad paremini hingata).
  • Mööbel, puitpõrandad ja maalid on kaitstud deformatsioonide ja pragude eest.

Õhk muutub kuivaks enamasti talvisel kütteperioodil. Siseruumide õhuniiskus langeb külmemate ilmadega sageli alla 30%. Akna avamine siis ei aita, vaid mõjub isegi vastupidi. Põhjus on selles, et külm õhk suudab kondenseerumata kujul hoida endas vähem niiskust kui soe õhk.

0-temperatuuril võib kuupmeeter õhku sisaldada 4 grammi veeauru. 20-kraadine õhk võib kuupmeetris õhus sisaldada 20 grammi veeauru.

Kui välisõhus on 0-temperatuuriga suhteline õhuniiskus 69%, siis 20-kraadise temperatuuriga sisetingimustes sama õhu suhteline õhuniiskus 18%.

Niiskuse puudujääki saab ruumis kompenseerida aurustunud vee lisamisega

Arstide soovitatud suhtelise õhuniiskuse miinumumtase sõltub ka õhus lendleva tolmu hulgast. Kui tolmu on vähem, võib õhuniiskus olla väiksem. Ruumi niiskuse miinimumvahemik on soovituslikult 20-35%.

Suhtelise õhuniiskuse ideaalne tase on soojemal ajal vahemikus 40-60%. Talvel tekib sama õhuniiskuse korral jahedatele akendele kondensaat (aknad nö higistavad). Seetõttu on talvine õhuniiskus soovitatav vahemikus 30-45%.

Välisõhu niiskus ja temperatuur = Siseõhu niiskus ja temperatuur!

Sotsiaalministeerimumi poolt 12. oktootbril 2009 väljaantud Töökeskkonna Käsiraamatus on lk152 pealkirja all Nõuded — soojuslik (termiline) töökeskkond, milles soovituslik õhuniiskuse vahemik on 20-50%.

Euroopa Liidu erinevate spetsialistide hinnangul on ruumide suhtelise õhuniiskuse miiniumtase vahemikus 25-35%.

Täpse õhuniiskuse mõõtmiseks kodustes tingimuses pole vaja midagi muud kui soetada Šveitsi firma Stadler Form Hügromeeter Selina. Eriti täpne hügromeeter +/- 3 % võib näit erineda tegelikkusest. Tavalised ja mehaanilised hügromeetrid võivad näitavad reaalsusest erinevat näitu kuni +/- 20 %. Seega soeta endele täpne hügromeeter, millega saad aasta läbi infot oma elamise niiskustaseme üle.

Kevad-talvise eriti kuiva perioodi saad üle elatud Stadler Form ROBERT ja TOM õhupesuritega. Õhupesurid on sellised toredad seadmed mis niisutavad, kuid ka samas puhastvad õhku, selle seadmega võite aastaringselt õhku puhastada ja ka niisutada.

Magamistubadesse pakkume Stadler Form OSKAR ja OSKAR BIG naturaalseid õhuniisuteid. Eriti vaiksed ning sobivad ideaalselt elu ja magamistubades kasutamiseks. Oskar on eriti vaikne ja tagab puhtama ning reguleeritud niiskusega siseruumide õhu.

Õhuniiskuse mõõtjad ning niisutusseadmed leiad meie kodulehelt www.airvitamin.ee/ohuniisutid

Internetist või telefonitsi tellmisel transport tasuta.
Stadler Form hügromeetrid ja õhuniisutid on saadaval ka Stockmannis ja Euronicsi kauplustes.


Jaga
Kommentaarid