Suuremate puhastuste kõrval manitseb “Perenaise käsiraamat” perenaist olema hoolas ka igapäevaselt. Soovitav on hoida eluruumides ainult vajalikku sisustust ja maitsekaid kaunistusesemeid. Tarbetu koli, mittekantavad rõivad ja jalatsid, paberlilled, odavad “iluasjad” ja muu mittevajalik nõuab asjata ruumi ja raskendab korrashoidu. Eluruumide korrashoiu juures on esmatähtis esemetele kindla koha määramine — see võimaldab luua kodus esteetilise kooskõla, mis mõjub rahustavalt ja võimaldab tõelist puhkust.

Vaatamata hoolikale korrashoiule koguneb pikema aja vältel eluruumidesse, kappidesse ja mujale tolmu ning mustust. Tolmuvad seinad ja laed, määrduvad uksed, aknad, põrandad ja need esemed, mida tavalise korraldamise juures ainult tolmust puhtaks pühitakse. Eriti palju koguneb prügi, tolmu ja mustust eluruumidesse talvekuudel. Põhjaliku puhastamise aeg ja sagedus oleneb paljudest teguritest: elanike hulgast, nende tööst, kodustest harrastustest jne. Enamasti on soovitatav seda siduda kevadise ja sügisese rõivaste vahetusega. Suurpuhastuse vältel puhastatagu põhjalikult kõik ruumis leiduvad esemed ja ka ruumid ise.

Töö organiseerimine suurpuhastusel: juba varakult jaotada ülesanded perekonnaliikmete vahel, sest ühele inimesele käiksid nad üle jõu. Lastel peaksid olema oma väikesed alad, mille korrastamine on täiesti lapse hooleks, näiteks lillede kastmine, tolmu pühkimine, paberkorvide tühjendamine, põranda või treppide korrashoid jne. Lastele antagu tööks täpsed juhendid, et nad liiga palju ei tolmutaks, vaid ratsionaalselt ja korralikult töötaksid. Igale abilisele antagu kindel töölõik, mida ta peab tegema (peseb aknad, puhastab vaibad jne.).Tööde järjestamise põhimõtteks on teha esmajärjekorras need tööd, mis tekitavad tolmu ja mustust. Hiljem teostatavad tööd ei tohi rikkuda ega määrida varem puhastatud alasid. Seepärast toimugu ruumide puhastamine ülevalt poolt allapoole, jättes viimaseks põranda. Suurpuhastust võib jaotada pikemale ajale kas üksikute ruumide või ühelaadiliste toimingute kaupa. Igal juhul on soovitav teha osa töid eelnevatel päevadel. Kahekorruselises korteris või majas alustada puhastamistöid ülemistest ruumidest või pööningult ja lõpetada keldriga.

Tööde järjestus võiks olla umbes selline:

Panipaikade korrastamine: kapid ja laekad tühjendada, puhastada esemed ja laegaste põhjad. Riided viia välja, tuulutada ja puhastada tolmust. Vaibad viia välja, kloppida tolmust ja keerata rulli.
Voodiriiete tuulutamine, puhastamine ja parandamine: Kogu voodisisustus viia välja, asetada liigitatult vaibapuule või nöörile, kloppida ja harjata, vajaduse korral pesta ja parandada.
Väikeesemete puhastamine: pildid, peeglid, aknakardinad ja kardinapuud, lambid, vaasid ja kaunistusesemed, raamatud ja raadio teha põhjalikult puhtaks vastavalt materjalile.
Lagede ja seinte puhastamine: Enne seda viia mööbel välja või tõsta toolid ja väikesed esemed suuremate peale ning katta paberi või riidega. Lagedelt ja seintelt pühkida tolm ja puhastada nad põhjalikult. Pesta ka laelambid, uksed, ahju- ja kapipealsed.
Mööbli puhastamine: Pehme mööbel viia välja või puhastada tolmuimejaga. Mööbli puitosad puhastada vastavalt viimistlusele, hoolikalt puhastada ka mööblitagused ja -alused.
Akende puhastamine võib toimuda suurema töökoormuse korral ka eel- või järeltööna.
Põranda puhastamine on suurpuhastusel viimaseks toiminguks. Seejärel paigutada kõik väljaviidud ja kohalt liigutatud esemed oma kohale. Kui soovitakse sisustuses paigutust muuta, siis on suurpuhastus ka selleks õige aeg.

LOE LISAKS: