Vastupidiselt tavapärasele järjekorrale tuleb lukku valides esmalt lähtuda selle funktsionaalsusest ja kasutusmugavusest, seejärel turvalisusest. Ideaalis võiks olla hind viimane ostu mõjutav tegur, sest korralik lukk teenib kodu aastakümneid.

Funktsionaalsus ja kasutusmugavus

Ukseluku valikul on tähtis teada, milleks lukku vaja läheb, kes seda kasutavad ja kuidas neil oleks lukku lihtne kasutada. Välisustele tuleks valida tugevdatud konstruktsiooniga lukk, mis peab hästi vastu suurele kasutuskoormusele ja on kaua töökorras. Lisaks tugevdatud konstruktsioonile peaks selline lukk olema seestpoolt kergesti avatav, et hädaolukorras saaks hoonest tõrgeteta väljuda.

Korteri või eramaja välisustele tuleks paigaldada turvalukk. See võib olla multifunktsionaalselt kasutus- ja turvalukk ühes lukus või siis eraldi lukkudena. Välisustel on oluline turvalisus, kuid ka kasutusmugavus. Kõrge turvalisuse tagamiseks kasuta koduuksel lukku, mille ukse seestpoolt avamise funktsiooni on võimalik fikseerida. See laseb kasutajal kodus olles ust seestpoolt avada ilma võtmeta, kuid raskendab akna kaudu sisenenud vargal ukse kaudu lahkumist.

Siseustel on lukk pigem piirava funktsiooniga. Lukk peab hoidma ukse kinnises asendis, et vältida tuuletõmbust või takistama uksest sisenemist (näiteks tualettruumis või vannitoas). Sellised lukud ei vaja kõiki välisustele mõeldud funktsioone. Siseuste lukud on lihtsad ja tavaliselt palju soodsama hinnaga.

Turvalisus

Luku peamine ülesanne on hoida ust turvaliselt ja kindlalt kinni. Siseustel ei ole vaja kõrget turvalisust, kuna ukse konstruktsioon on kerge ja tegemist on juba kolmanda lukustusega pärast trepikoja- ja korteriust. Korteri või eramaja välisuksel peaks olema lukustuse turvalisus kõige kõrgem. Läbi selle ukse sisenetakse privaatsesse ruumi, mida on vaja kaitsta võõraste ja soovimatute külaliste eest.

Välimus ehk disain

Kui kaks esimest punkti on valimise käigus läbi käidud, tuleks keskenduda luku välimusele. Erinõudmised disaini osas on enamasti maitse asi, kuid lähtuda võiks ka sobivusest korteri, maja ja ukse enda disainiga. Eksklusiivsus ja eridisain lisavad uksele väärtust.

Hind

Viimasena tuleks mõelda luku hinnale. Standardlahendused on alati soodsamad kui erilahendused. Lukud, mille tootmis- ja müügikogused on suured, on tavaliselt soodsama hinnaga. Sellistele lukkudele teevad tootjad tihti ka sooduskampaaniaid. Erilahendused ja -disain tõstavad tavaliselt lukustuse hinda.

Allikas: Lukuexpert.ee

LOE LISAKS: