Tea, et iga tegevuse jaoks tuleks valida vastav valgustus. Jälgima peaks nii valgusti intensiivsust, tüüpi kui ka õiget suunamist. Head nõu kodu valgustamiseks jagavad Ülle Jõks (Hektor Light) ja Liisa Johanna Luts (Laterna Magica valgustussalong).

Klassikaline pirn on saanud süvistatavaks leediks, kus lambipirn asetseb kipsist alusel, mis pahteldatakse aluspinnaga tasaseks. Õdus ja atraktiivne! Tootja Slamp. Maaletooja Hektor Light

Ülle Jõks soovitab õdususe tekitamiseks hämardit (dimmer) ja suunatavaid valgusteid. “Hubasuse loomisel on oluline varjude tekkimine ja valgustuse erinev tonaalsus,” annab ta nõu. Võrdselt äärmuslikud on Jõksi sõnul nii üle- kui ka alavalgustamine, sest mõlemad väsitavad ja muudavad meid närviliseks. Rahuliku meeleolu aitab luua peidetud valgus, mis tähendab, et valgusti on paigaldatud näiteks lae- või seinakarniisi, kuid miks mitte ka mööblieseme serva alla või sisse. Jõks soovitab kaaluda ka valgustusega peeglit. Kahtlemata lihtsaim vahend on aga atraktiivne laua- või põrandavalgusti. Paiguta oskuslikult ja avasta huvitav valguse-varjude mäng.

Nutikas lahendus - OZZ valgusti kaks ühes. Põrandavalgusti koos abilauaga efektne element elu või magamistoas. Hubaselt valgustav lauale suunatud kuppel koos lauakesega moodustab kena kombo, mis on asendamatu tugitooli, diivani kõrval. Sellise ägeda valgusti leiab sisustussalongist Treimann Mööbel&Disain.

Kodu valgustamisel on Liisa Johanna Lutsu hinnangul sagedane viga, et paigaldatakse ainult laevalgustid — kas vastu lage või süvistena. Laevalgustus on vajalik, kuid ilma põranda-, laua- ja seinavalgustiteta on ruumis puudu soojusest ja karakterist, rääkimata praktilisusest. “Ruumi valgustamisel tuleks silmas pidada nii meeleolu-, aktsent- kui ka töövalgustust, kombineeritult annavad need parima tulemuse,” kõlab Lutsu soovitus. Kui tahad valgusega katsetada, soovitab ka tema dimmerdamist. Tuju järgi saab muuta valgustugevust ja mõne toote puhul ka värvust. Lisaks seinal asuvale dimmerile on võimalik kogu mängu juhtida lausa mobiilirakendusega. Need ei nõua Lutsu sõnul spetsiaalseid kaableid ega teisi erilisi ettevalmistusi ning on seetõttu kõigis kodudes hõlpsasti kasutatavad.

Selline seinavalgusti on omaette disainielement ja on tõeline pilgupüüdja. Tootja Nemo. Maaletooja Laterna Valgustussalong

Silmade tervisele mõeldes on soovitatav jälgida valgusräiguse taset, hajutina toimivat materjali, võimalust valgustugevust reguleerida ja värvustemperatuuri muuta. Ülle Jõks rõhub inimorganismi ööpäevarütmi arvestamisele: külmem valgus mõjub meile reibastavalt, soojem aitab lõõgastuda. Ta toonitab, et valgusti valikul ei saa täna enam pelgalt vattide põhjal hinnanguid anda. Oluliseks kolmikuks on luumen, kelvin ja värviedastusindeks. Esiteks soovitab Jõks jälgida luumeneid, mis tähistavad valguse kogust, mida allikas suudab toota. Teiseks komponendiks on kelvin ehk värvustemperatuur, lihtsamalt öeldes: mida suurem on näitaja, seda külmem valgus. Värviedastusindeks näitab, kui tõetruult valgusallikas objektide värve edastab ja Jõks lisab, et interjööri tehisvalgus peab võimaldama silmal tajuda värve nii nagu loomulikus päevavalguses.

Valgustoru ja puuvillast kupli kohtumisel sünnib selline uudne lahendus. Samast sarjast leiab ka lae- ja põrandavalgusteid. Tootja Karman. Maaletooja Hektor Light
  • Lugu ilmus Eesti Ekspressi lisalehe Moodne Kodu septembrikuu numbris.