Lauakatmise head tavad

  • Nägusale ja otstarbekale lauakatmisele ning toidu lauale andmisele tuleb panna niisamasugust rõhku kui õigele toiduvalmistamisele. Puhtalt ja isuäratavalt lauale antud toitu süüakse isuga, mis tõstab toidu seeditavust ja omastatavust.
  • Söögilaud tuleb katta puhtalt, otstarbekalt ja nii, et kõik vajalik oleks käepärast, et söömine võiks toimuda rahulikult ega oleks asjatut lauast tõusmist.
  • On vana tõde, et väljas värskes õhus süües maitseb toit paremini. Seetõttu tuleb ka söögiruumi enne söömist õhutada. Eriti tarvilik on korralik õhutamine siis, kui süüakse köögis või ruumis, mida kasutatakse magamiseks.
  • Ilusale poleeritud või vahatatud söögilauale on soovitav asetada lina alla plastikaat, vahariie või mingi tihedam puuvillane riie, mis takistab plekkide tekkimist lauapinnale.
  • Argielus pole kohane kasutada hinnalisest portselanist serviisi või kristallnõusid. On vaid oluline, et lauanõud oleksid terved, nägusad, lihtsakujulised ja otstarbekad.
  • Pidulikke lõuna- või õhtusööke korraldatakse tähtsate perekondlike sündmuste või pühade puhul. Pulma ja teistele pidulikele koosviibimistele saadetakse kutsed 2-3 nädalat varem. Kutsele tuleb ka vastata kas jaatavalt või eitavalt, sellega tehakse vastuvõtja töö lihtsamaks.
  • Kui seatakse kõrvuti mitu lauda, peavad need olema ühekõrgused ja ühelaiused. Kõikuva laua jala alla asetagu puu- või korgitükk.
  • Kui lauasistujad ise üksteisele toitu edasi ulatavad, siis tuleb seda pakkuda vasakult poolt paremale poole. Pakutakse aga toitu ringi, siis hoiab pakkuja vaagnat või kaussi vasaku käega ja pakub sööjale tema vasakult poolt. Joogid tuleb valada aga paremalt poolt, samuti vahetatakse taldrikut sööja paremalt poolt. Joogiklaase ei valata kunagi liiga täis.

Käitumine söögilauas

  • Söögilauda istutakse korraga ja siis, kui perenaine selleks märku annab.
  • Lauas tuleb istuda sirgelt ja rahulikult, olles seejuures tähelepanelik lauanaabrite vastu. Soola, suhkru, leiva vms võtmisel pakutakse seda esmat naabrile ja seejärel alles võetakse endale.
  • Ei ole hügieeniline ega ka sobiv kasutada roa ettetõstmiseks oma kahvlit või lusikat, samuti rooga kaugelt üle laua küünitada. Viimasel juhul võib pealegi midagi lauale pillata või laual midagi ümber ajada.
  • Pole sobiv korraga liiga paju toitu taldrikule tõsta, ega söömise lõpetamisel rooga sellele jätta.
  • Perenaine ei tohi aga ise külalistele poolvägisi toitu ette tõsta ja külalisi vastu tahtmist sööma või jooma sundida.
  • Supi söömisel kallutatakse end veidi taldriku kohale, lusikas pannakse suhu otsast, kusjuures ei ole sobiv lusikast kuuldavalt rüübata.
  • Süüa tuleb rahulikult, kiirustamata, suud mitte pidevalt lahti hoides. Toitu täis suuga ei kõnelda. Pärast söömist pannakse nuga ja kahvel taldrikule kõrvuti.
  • Enne karastava joogi või veini joomist pühitakse huuled suurätiga puhtaks, sest vastasel korral jääb joogiklaasi äär ebameeldivalt rasvaseks.
  • Ploomide ja teiste puuviljade seemnekivid tuleb suust esmalt lusikasse lasta ja sellega taldriku servale või kompotikausi all olevale taldrikule tõsta. Samuti tuleb talitada ka lihast suhu sattuud väikeste kontide ja kalaluudega (kasutades lusikat või kahvlit).
  • Eespool toodud juhised ja näpunäited käitumise kohta söögilauas ei ole mõeldud mitte ainult külasolekuks, vaid need peaksid olema kõikide inimeste igapäevased harjumused. Selleks, et igaüks tunneks end söögilauas vabalt ja sundimatult, tuleb teda juba lapseeast alates õpetada söögilauas õigesti käituma ja nõuda ka seda, et söögilauda ilmutaks korrastatud välimusega.

Allikas: "Perenaise käsiraamat", 1968 (L. Lints, D. Luitva, I. Savi, S. Masso, H. Jänes)

LOE LISAKS: