Silma hakkas väikeste sisutusaksessuaaride suur osakaal: tekstiilid, nagid, taimealused, vaibad, abilauakesed jne. Kui suured mööblihanked eeldavad suurt investeeringut, siis väiksemate sisustuselementidega saab kodu ilmet märgatavalt uuendada, ilma et see rahakotile väga koormavalt mõjuks. Endiselt on aktuaalne eriilmeliste esemete omavaheline miksimine, nii-öelda kihiline sisutus ja boheemlaslik ilme. Ajad, kui kogu kodu sisustus korraga ühest mööblipoest osteti ja välja vahetati, on möödas. Palju kohtab interjööris toataimi, mida tavapärastele lillepottidele lisaks paigutatakse vastavate hoidikutega seintele, lakke rippuma jne.

Vineer materjalina on sisustuses endiselt kuum. Naturaalsel kujul vineerile on lisandunud värviliseks peitsitud pinnad, mis puusüü rõhutatult esile toovad. Kangamustrites võib täheldada 80ndate mõjutusi, samas pole värvid nii erksad, vaid mahedamad. Interjöörid ja mööbel muutuvad üha värvilisemaks — palju esineb just pastelltoone.

Valgustite valgus liigub kollasest valgusest valgema suunas — see on silmale tervislikum. Kollaka valguse värvitemperatuur jääb alla 4500 kelvini. Olgugi et paljud peavad sellist valgust koduseks, moondab see värve ja mõjub silmale väsitavalt. Valgus värvitemperatuuriga 5500 kelvinit on valge ja vastab ehedale päevavalgusele — see valgus ei moonuta värve ega kurna silmi.

Habitare ahead! nimelise osakonna laes rippus 1100 vihmavarju. Ruumiinstallatsiooni loojateks olid Kaisa Berry ja Timo Berry disainibüroost BOTH.

Tänavusel messil tutvustati taaskasutusdisaini köögiteema kaudu. Pildil Trash Cafe.

Marimekko esitles Habitarel värsket, 2015. aasta sügis-talvist kollektsiooni.

Habitare Talentshop osakond esitles noori lubavaid disainereid. Pildil Aino Michelseni väljapanek.

Ka radiaator vajab head disaini. Pildil Soome tootja Rej-Designi radiaator nimega Tango EH 50130.

Disainrühmituse A-finity Patternsi väljapanek Talentshop osakonnas. Rühmitusse kuuluvad Anna Alanko ja Aoi Yoshizawa.

Unveiled nimelise näitusekollektiivi, kuhu kuuluvad noored eelmisel aastal kooli lõpetanud disainerid, väljapanek.

Eesti disainerid: Monika Järg, Tarmo Luisk, Tõnis Vellama, Elmet Treier ja Jaanus Orgusaar

Nagu ikka, olid kohal ka meie oma disainerid.

Disainer Tõnis Vellama käsitööna valminud lühtritel on vastupidiselt paljudele teistele lühtritele olemas keskvalgus — see võimaldab paigutada lühtri näiteks söögilaua kohale, kus see lisaks üldvalguse andmisele valgustab söögilauda. Tõnise Avatari nimeline lühter küütles Habitarel esmakordselt trendikas vasetoonis.

Tesktiilidisainer Monika Järg esitles Habitarel oma senise toodangu kõrval Viltkorvide kollektsiooni Trio, mis on täienenud uute värvide ja suurustega. Monika sõnul on messid disaineri jaoks koht, kus inimesed tulevad justkui talle külla. Kuid kindlasti ei tasu oodata, et pelgalt ühe messil osalemisega kaasneks kohe rohke tellimustearv — kliendi usalduse võitmine on pikaaegne protsess, milleks tuleb tööd teha ja kannatlik olla.


Disainer Elmet Treier esitles Habitarel esimest korda enda plokknagi, istepukki ja kellukalampi. Viimane toimib nii ripp- kui ka lauavalgustina.

Jaanus Orgusaar esitles Habitarel riiuleid Comb ja Dune. Viimase voogav orgaaniline vorm pakkus põnevat vaheldust messil eksponeeritud tavapärastele kandilistele riiulitele.

Tarmo Luisk tutvustas Habitarel varasema toodangu kõrval uudistooteid Kombo ja Stereo Headlight. Viimane kujutab endast humoorikat skulptuurvalgustit, mida saab valida nii laua- kui ka põrandavalgustina. Lambikupliks on kõrvaklappidega inimpea. Klapid on peast eemaldatavad ja nende küljes on vahetatavd valgusallikad.

Soome tootja Hakola esitles messil uudistoodangut, mille autoriteks noored Soome disainerid.

Rahvusvaheliselt tunnustatud Soome disainer Tapio Anttila tutvustas messil esemeid, mis valminud koostöös Soome tootjatega. Pildil on riiulisüteem Link, mida toodab näiteks Nurmela.

Valgustitootja Tunto uutes Butterfly valgustites on kasutatud kõige uuemat OLED-tehnoloogiat — valgusallikaks on orgaaniline LED.

Innoluxi uus valgustikollektsioon Pasila.

Soome tootja Saari-keittiöt esitles messil Capri tooteperre kuuluvat kööki, mille matrejaliks on mustaks peitsitud saarepuu. Köögi disainereid on Jaana Varkki-Terho ja Tony Terho.

  • Avastamist oli ja kes kohapeal käis, sai sealt oma ideid kaasa tuua. Habitare messil esitletud vannitoatrendide kohta saad lugeda SIIT.