Alates 1946. aastast võõrustab Saksamaal Frankfurdis toimuv iga-aastane Ambiente mess tuhandeid ettevõtjaid, kelle valdkonnaks on kodu ja sisustus. Kuigi messi peamine eesmärk on luua platvorm sisustuspoodide ostujuhtidele ja disainimaailma tippbrändidele, on sündmus asendamatuks inspiratsiooniallikaks ka sisekujundajatele, trenditeadlikele inimestele ja teistele sisustushuvilistele. Tänavu eksponeeris oma toodangut hiiglaslikul messialal enam kui 4000 sisustusbrändi 96 riigist. Valikus olid esindatud kõik interjööriga seotud tootegrupid alates kodutekstiilist kuni mööblini. Kirju valiku hulgast kerkisid esile mitmedki silmapaistvad ja põnevad trendid, mille järgi järgnevatel aastatel joonduda. Nagu ülejäänudki maailm, on ka sisustusvaldkond muutumas üha enam demokraatlikuks ja areeni on hõivanud samaaegselt nii lõbusad kitšelemendid kui ka roheline mõtteviis, minimalism, retro ja ajaloole ning traditsioonidele viitavad stiilid.

"Loomad" interjööris

Kui möödunud aastatel vallutasid poeletid kullavärvi ananassid ja öökullimotiivid, siis nüüd on kohal loomariik oma täies hiilguses — keraamikat ja tarbekunsti kaunistavad nii lemmikloomad kui ka eksootilised savannielukad. Riiulisse võib nüüd julgelt paigutada ka kapisügavustesse peidetud kitšimaigulisi kassikujukesi, sest sobivamat aega kui nüüd, ilmselt niipea enam ei tule!

Taani bränd Kay Bojesen elustab möödunud sajandi esimeses pooles tegutsenud samanimelise kunstniku ja disaineri pärandit, milleks on valdavalt loomi ja linde kujutavad dekoratiivsed seinapildid ja puunukud. Kuigi viimased funktsioneerivad igati kasutajasõbralike mänguasjadena, sobivad nad ka suurepäraselt interjööri kaunistama!

Fotod: moodnekodu.ee / kaybojesen-denmark.com

Taimedest inspireeritud

Lisaks loomadele on aukohal ka looduslikud materjalid punutistest puiduni. Võidukäiku jätkab külluslik taimede eksponeerimine ja taimedest inspireeritud aksessuaarid. Lisaks rotangist õhulistele toolidele võis messil kohata rohkelt bambusest ja vitstest punutud lambivarjusid, vaase ja teisi tarbeesemeid.

Taas on moes lillepildid ja taimi kujutavad tapeedid — seda aga varasemalt pisut stiliseeritumas ja minimalistlikumas vormis. Ja loomulikult ei tasu unustada interjööri lisada vaase ja armsaid lillepotte, kus uhkelt poti- ja lõikelilli eksponeerida. Eriti glamuurset ja rikkaliku sisustusaksessuaaride kollektsiooni, kus on muuhulgas väga palju pilkupüüdvaid vaase, esindas Dôme Deco nimeline bränd.

Vanad traditsioonid uues kuues

Suur osa messialast oli pühendatud eetilise disaini kontseptsioonile, mis tähendab tootjapoolseid pingutusi loodussõbralikuma tootmisprotsessi nimel. Aga mitte ainult — eetiline disain väärtustab ka ajaloolist ja unustatud käsitööd, etnoelemente ja rahvusmustreid ning erinevate kultuuride iidseid traditsioone uues ja kaasaegsemas kuues. Näiteks pakkus soomlaste Finarte käsitsi kootud vaipu, mis on valminud taaskasutatud materjalidest ja armastusest vanade traditsioonide vastu.

Ukraina päritolu ja Moskvas tegutsev disainer Marina Turlay produktsioon põhineb puidutööstuses tekkinud kasetohujääkidest valmistatud sööginõudel. Spetsiaalselt töödeldud koor talub pesemist sarnaselt tavalise keraamikaga.

Egiptuse-Hollandi valgustitootja Zenza kombineerib idamaade traditsioone modernse disainikeelega.

Minimalistlikud jooned ja konkreetsed vormid

Puhas ja karge põhjamaine esteetika on üha enam tuure kogumas. Mida lihtsam, seda kaunim! Inspiratsiooni ammutatakse loomulikult ka möödunud sajandi skandinaavia disainiikoonidest — näiteks Kaubamaja kodumaailma valikus esindatud Steltoni kaubamärk taastoodab uuema disaini kõrval Taani klassikute Erik Magnusseni ja Arne Jacobseni ajatu joonega köögitarbeid. Ei ütleksi, et nende disain pärineb möödunud sajandi keskpaigast!

Industriaalne stiil

Kuhugi ei ole kadunud ka mõni aeg tagasi moodi tulnud industriaalse hõnguga valgustid. Taani tootja Vita pakub kõikjal levinud raskepärastele metallist või plastikust lampidele vastukaaluks hoopis kerge ja elegantse joonega rippvalgusteid.


Kaootilised mustrid

Kui osa maailmast ülistab endiselt skandinaavialikku minimalismi, ilmutab teine osa disaineritest liialt kargetest ja lihtsatest aksessuaaridest väsimuse märke. Samaaegselt soosivad interjööritrendid ka hoopis kaootilisemat lähenemist. Peljata ei tasu mitte ühtegi värvi- ega mustrikombinatsiooni. Eklektika ja erinevate stiilide kombineerimine on jätkuvalt IN!


Vaata pildigaleriid messilt:

LOE LISAKS: