Kuidas sünnib aegumatu disain? Uurime disaineritelt!

Hea disain on aegumatu ning seda on mõnus vaadata ja tarbida ka aastaid hiljem. Näiteks juba 2008. aastal loodud kelmikas taburet Tibu sobib kodusesse interjööri ka praegu. Disainer Maria Rästa.

Tibu sai tegelikult loodud Tartu kõrgema kunstikooli mööbliosakonna esimese kursuse praktikal. Originaalset kuju otsides visandasin mitmeid vorme ning ühele kujundile saigi naljatades nokk ja käpad alla joonistatud. Visandist koorus väike Tibu.

Aastatega on Tibust kujunenud sisustuselement, mida kasutatakse enamasti lauakesena diivani ääres, öökapi asemel voodi juures, jalaalusena tugitooli ees, lillealusena ning lihtsalt silmarõõmuks, sest Tibu lisafunktsioon ongi tuua inimese näole naeratus ja ehk tuletada midagi meelde sooja lapsepõlvest. Hästi sobib see ka esikusse — et juba sisenedes nägu naerule läheks. Vaata lähemalt ka kodulehelt.

Igipõline teema on nagid — milline täpselt oma koju valida? Minimalistlik, klassikaline, seinale, põrandale… Kordumatust pakub unikaalse mustriga The Moons. Disainer Veiko Liis.

Loomislugu on selline, et hea koostööpartner Saaremaal on väga osav dolomiidist esemete valmistaja ja tekkis mõte arendada välja uus asi, kus see eriline materjal oleks igapäevases kasutuses. Sein tundus loogilise kohana, sest kivi ja kivim on ikka tavaliselt seinas. Tänapäeval kasutatakse tihti ka kipsplaati, ja kui dolomiidist nagi sinna peale paigutada, tekib visuaalne mulje, nagu oleks nupp seinast läbi kasvanud. Samas võib nuppe The Moons kasutada puidust või tellisest seintel.

Iga toote peal olev muster on kordumatu, sest 425 miljonit aastat tagasi tekitasid selle troopilises kliimas elutsevad olevused. Nende roomamiskäigud on nüüd kivistunud ning annavad mustri, mis meenutab veidi taevakehade tekstuure — sellest ka nimi The Moons. Vaata ka SIIT.

Nutikas ja mehise joonega riputi Nool sündis praktilisest vajadusest ja sobib trendikasse elamisse. Disainer Marion Isabelle Varik.
9 mm vineerist valmistatud mehise joonega riputi on nutikas alternatiiv tavapärasele riidepuule. See on ruumisäästlik ja saadaval kolmes suuruses, soovi korral ka eri toonis. Sobib kasutamiseks nii rõivaste kui ka aksessuaaride riputamiseks. Mõte sündis praktilisest vajadusest pakkuda külalistele üleriiete riputamiseks nagi, sest tihti ilmneb, et riidepuid pole piisavalt. Nool tundus hea lahendusena, sest peale funktsionaalsuse kannab see ka pilkuhaarava sisustuselemendi eesmärki. Uudista ka kodulehte.

Valgus on see, mis alati köidab ja elevust tekitab. Mitmed disainerid on selle oma toote jaoks tööle pannud, näiteks SU Valguse lillekast annab taimele kasvamiseks vajalikku valgust ning on samas tõeline pilgupüüdja. Disain SU Valgus.

Idee sündis kodus diivanil istudes, kui väljas pimenema hakkas ja ühes sellega taim oma sära kaotas. Kuna lapsepõlves nägin kord kuuse alla pandud prožektorit, sain aru, et taimele on vaja valgust, mis tooks ta ka pimedas esile ja aitaks kasvada. Vaata kodulehelt lisa.

Eesti disainiauhinnaga Bruno auhinnatud riidepuu-lamp What?. Disainer Tarmo Luisk.
Nimi tekkis küsimärki meenutavast konksust. See on tõeliselt universaalne, kasutuskohad ja -võimalused on pea piiramatud: saab riputada konksu, nagi, ukselingi, käepideme jms ülge. Valgusti on energiasäästlik (LED-tehnoloogia), materjalid naturaalsed ja pikaealised. Materjalideks vineer ja metall. Valgus-riidepuud on võimalik täiendada „kupliga”, milleks on riideese garderoobist. Valgustit saab komplekteerida ripp- või siinivalgustina.
Omanäoline riidepuu tõi disainerile 2014. aasta Eesti disainiauhindade jagamisel parima autoridisaini auhinna. Vaata kodulehelt lisa.

Ei saa esik kapita! Disainer Jaanus Orgusaar.
Põnevad vormid on meeldejäävalt köitvad. Kapp Rolling sobib esikusse valatult! Toode sündis isiklikust vajadusest minigarderoobi järele, mis toimiks ka ruumieraldajana ja oleks liikuv — ratastel. Kapi finess seisneb selles, et riidepuud tulevad välja tagaseina mustrist ehk tegu on ruumisäästliku, kuid dekoratiivse ja asuurse lahendusega. Vaata kodulehte SIIT.

Iseloomuga reljeefne sein Reliefwalls. Autor Imre Toodu.
Puidutöötlemise käigus hakkas mõni aasta tagasi silma puidu sisemine reljeefne murdumisjoon ja tekkis mõte seda praktikas rakendada. Katsime selle materjaliga kontoriruumi seinad ning tulemus oli meeldiv. Kuna põhitegevus oli sel ajal liimpuidu tootmine, jäi idee mõneks ajaks seisma, kuid tulime selle juurde tagasi eelmisel aastal. 2015. aasta alguseks töötasime välja lõpptooted ja alustasime tootmise aktiivse turustamisega. Koduleht SIIN.

Lugu ilmus esimest korda Eesti Ekspressi kuukirjas Moodne kodu 26. oktoobril 2015.