Mürgised ained köögitarvetes ja nende mõju meie tervisele


Mürgised ained köögitarvetes ja nende mõju meie tervisele
Foto: Unsplash

Tervislik toitumine ja mahetoodang aina kasvav trend. Vähem aga mõeldakse sellele, mis materjalist panni või potti kasutatakse või millistes anumates oma toitu säilitatakse. Vaatleme lähemalt viite kõige populaarsemat materjali, millest söögitegemiseks vajalikke tarvikuid toodetakse.

1. Teflon

Ei leidu just palju peresid, kelle kodus ei leiduks põnda teflonpanni, potti või kastrulit. Paljud valivad teflonkattega köögitarbeid just nende mittenakkuvate omaduste pärast — praadimisel, küpsetamisel või kastmete keetmisel võib üsna kindel olla, et road ei kõrbe põhja. Need samad omadused, mille pärast me neid tooteid valime, toimivad tänu õhukesele kattekihile mis on tehtud PTFE-st (Polütetrafluoroetüleen) — ilmselt on igaüks märganud, et kohe kui teflonkattele kriimud tekivad, on ka toit kerge põhja kõrbema.

Madalamal temperatuuril teflonpind iseenesest ohtu ei kujuta. Küll aga tasub vältida tühjal pannil õli kuumutamist. Kui pinna temperatuur tõuseb 300 kraadini, hakkab eralduma toksilisi aineid otse toitu.
Teine tefloniga kaetud köögitarvetes esinev levinud aine on PFOA (perfluorooktaanhape), mis on tuntud kui mitmete erinevate vähkhaiguste tekitaja. Muidugi on PFOA kogused toitudes suhteliselt madalad ja mõne toiduvalmistamise korral ei suuda see aine surmavat ohtu inimesele tekitada. Küll aga tasub teada, et PFOA-d leidub ka paljudes teistes köögitarvetes, ning pikaajalise kasutuse seisukohast oleks hea piirata kasutust vaid vajadusepõhiselt ning kindlasti vältida kriimustunud teflonnõude kasutamist.

Seotud lood:

2. Alumiiniumist köögitarbed ja foolium

Alumiinium on laialt levinud materjal oma heade tootmisomaduste tõttu — see on taaskasutatav, kergesti vormitav ja kaalult suhteliselt kerge. Meie köökides ei ole ta aga just kõige tervisesõbralikum materjal. Alumiinium on neurotoksiline metall, ning tema mõju organismile on seotud neerupuudulikkuse, Alzheimeri tõve ja paljude neuroloogiliste haigustega. Üldiselt on tänapäeval kõik alumiiniumist tooted kas kaetud õhukeste kaitsekihtidega, või peidetud pinnakattekihtide alla, kuid kriimustuste ja pragude korral võib see sama neurotoksiline aine lekkida otse meie toidu sisse. Seega tasub taas tähelepanu pöörata kriimustustele ning mitte kasutada kahjustada saanud nõusid.
Mis puutub fooliumisse, siis selle igapäevast kasutamist tasuks vältida. Seda eriti ahjuroogade puhul, kus tulevad mängu kõrgemad kuumused. Kuna foolium puutub küpsetamisel toiduga kokku, võivad ka alumiiniumiosakesed toidu sisse üle kanduda. Eriti tõenäoline on see happeliste või teravamaitseliste toitude puhul.

Foto: Pixabay


3. Vasest köögitarbed

llusad vasest tehtud köögitarbed, mis säravad oma punakaskuldse läikega tunduvad olema esmapilgul ohutud. Vask on ju ka inimese organismis täiesti olemas ja vajalik element, kuid liigne kogus võib põhjustada mürgitust. Vasest köögitarbed on hinnatud oma ühtlase kuumuse jaotuse poolest, ning kvaliteetsemad vasktooted on kaetud vastupidavate pinnakatetega. Esimene oht seisneb selles, et kui vasest toiduvalmistamiseks mõeldud nõude pind ei ole kaetud või kattepind on kahjustatud, kipuvad happelised toiduained metalli eriti tugevalt oksüdeerima ning mida pikem on toidu kokkupuude materjaliga, seda kõrgem on oksüdeerunud vase sisaldus toidus. Teine oht aga peitub kattekihis mille valmistamisel on kasutatud niklit. Kui nõude kattepinna kaitsekiht on liiga õhukeseks kulunud või kriimustatud hakkab nikkel reageerima toiduvalmistamise ajal toiduainega. Kindlasti tasub eelistada kvaliteetseid potte-panne ning vältida näiteks Hiina netipoodidest toidunõude tellimist, need ei pruugi vastata EU standarditele, kus on viidud mürgiste ainete sisaldused ja ohud miinimumini. Sellegipoolest tuleb ka kõige kallima ja kvaliteetsema vasknõu puhul jälgida seda, et pinnakate ei oleks kriimustunud.

Foto: Pixabay


4. Keraamilise kattega köögitarbed

Keraamilised pannid ja küpsetusvormid torkavad silma oma eriliselt sileda pinnaga. Tasub teada, et 100% keraamilised vahendid peaksid olema toiduvalmistamiseks täiesti ohutud! Ettevaatlikum peaks olema nõudega, mis on kaetud õhukese keraamilise pinnakihiga ning võivad sisaldada raskemetalle. Kõige ohtlikumad ongi just õhukese kattena pannile valatud keraamilised segud. Keraamilise kihi pragunemisel võivad pragude vahelt kuumusega toitu imbuda ka alusmetalli (enamasti alumiiniumi) mürgid, sest just alumiinium on enam levinud lähtematerjal köögitarvete valmistamisel.

5. Mikrolaineahjudes kasutatavad plastiknõud

Toiduainetööstuses on plastik materjal, millest ei saa üle ega ümber. On olemas plastikut, mis on markeeritud mikrolaineahju sõbralikuks, kuid materjalina ei ole tema eluiga konkreetselt määratletud ning pikaajalise kasutamise juures võivad kuumutamisel eralduda väikeses koguses erinevad toksilised aurud. Kõige ohtlikum on meie tervisele (BPA), mida on väga palju uuritud ja mille kasutamisest on juba väga paljud tootjad loobunud. Sellepärast võibki pakenditel tihti näha märget BPA vaba. BPA kahjulikud mõjud on seotud viljatusega, loote ja laste arenguhäiretega, BPA on kantserogeenne ja hormonaalsüsteemi häiriv aine ning toidu valmistamisel ja mikrolaineahjus soojendades on oht toksiliseks reostuseks vägagi suur! BPA kõrval on levinum BPS, mille mõju on aga inimesele vähe uuritud, sest see ühend võeti kasutusele oluliselt hiljem. Et BPS-i keemiline koostis sarnaneb BPA omale, võib kahtlustada, et ka see kujutab ohtu meie hormoonsüsteemile.

Õnneks leidub tänapäeval ka öko või bioplastikut mis on valmistatud inimsõbralikest ainetest nagu toiduõli. Kui plastikust täielikult loobumine on raske, siis tasuks viia end kurssi nõude päritoluga, mida kodus kasutame ja veenduda, et tooted ei oleks liiga pikalt kasutuses.

Mis on tervislikumad alternatiivid?

Klaas, 100% keraamika, savinõud, kõrgkvaliteetne roostevaba teras, kirurgiline teras, malm, emailitud malm oleksid tervislikumad alternatiivid toiduvalmistamiseks. Arvestades et tänapäeva tehnoloogia võimaldab erinevaid kemikaale ja aineid omavahel segada, tuleks köögitarvete koostisosade suhtes olla tähelepanelikum ning eelistada vastupidavamaid tooteid, ning hooldada, pesta ja käsitleda neid hoolikamalt!

Allikad: Harvard Health Publishing, Brightside.me