1. Eero Saarineni laud ja toolid sarjast "Tulip"

1923. aastal Ameerika Ühendriikidesse siirdunud kuulsa Soome arhitekti Eliel Saarineni poeg Eero Saarinen sündis Soomes, kuid asus disaini õppima uue kodumaa tuntud disainerite juures ja saavutas seal ka kuulsuse. Tema disainitud mööbliesemetest on tuntuimad 1950ndate lõpus valminud toolid ja laud seeriast „Tulp“. Fotod: knoll.com

2. Eero Aarnio tool “Ball”

20. sajandi üks silmapaistvamaid toole sündis legendi järgi noore soome disaineri isiklikust vajadusest tooli järele. Uude koju kolinud disaineril ei olnud nimelt korralikku suurt tugitooli, kus mugavalt raamatut lugeda. Tema peas hakkas keerlema idee kerakujulisest toolist, mille sees end ümbritseva maailma helidest isoleerida. Tooli vormi loomisel oli modelliks Aarnio naine, kes pidi seina najal kujuteldava ringjoone sees istuma. 1966. aastal tootmisse läinud futuristliku ilmega tool valmistati klaaskiust, seest on kera polsterdatud. Palli nimelisele toolile järgnesid veel mitmed ümarvormi järgivad toolidisainid. Eestis on neist ehk tuntuim Aarnio nn. “konjakitool”, mille võttis nõukogude ajal autori enese teadmata tootmisse Kooperaatori nimeline ettevõte. Konjakitoolist kujunes iroonilisel moel üleliiduline sümbol Nõukogude Eesti disainist ja seda müüdi edukalt teisteski sotsialistlikes vabariikides.

3. Arne Jacobseni “Egg Chair”

Taanist pärit Arne Jacobseni kuulus munatool sündis 1958. aastal Kopenhaageni Radisson SAS hotelli vestibüüli tarbeks. Veidi hiljem otsustati tool paisata masstootmisse ja seda täiesti õigustatult — munatool on edukalt figureerinud paljudes reklaamides, astunud üles filmides ja vaadanud vastu ajakirjade esikaantelt. Munatoolis on poseerinud teiste seas Marilyn Monroe oma fotosessiooniks ja Brigitte Bardot ajakirjale Vogue. Munatoolide hinnad algavad viiest tuhandest eurost ning internetist ostjatel tasub veenduda toolide autentsuses, sest munatool on üks enim võltsitud disainertoole maailmas.

4. Walter Gropiuse diivan “F51-3”

Saksamaal sündinud Walter Gropius on eelkõige tuntud kui legendaarse Bauhausi kunstikooli rajaja, õpetaja, visionäär ja arhitekt. Oma ideed uuest ja funktsionalistlikust esteetikast suutis ta aga ellu viia ka mööblidisainis. Valge ja minimalistlik diivan aastast 1923 sobitub hästi Bauhausile omase käekirjaga — lihtsa ja praktilise vormiga, millest on elimineeritud varasematele stiilidele omane dekoor ja toretsev joon. Diivan loodigi esmalt Bauhausi kooli direktorikabinetti. Tänapäeval toodab Gropiuse jooniste järgi valminud diivaneid litsentsi alusel Tecta.

Foto: tecta.de


5. George Nelsoni kirjutuslaud

Ameerika modernismi tuntuima esindaja George Nelsoni kuulsaimaks mööblidisainiks on üks esimesi L-kujulisi kirjutuslaudu, mida võib pidada tänapäevaste kaasaegsete tööjaamade eellaseks.

6. Le Corbusier’, Pierre Jeanneret’ ja Charlotte Perriand’i “Chaise Longue LC4”

Le Corbusier oli möödunud sajandi üks mõjukamaid arhitekte, kes hakkas alates 1926. aastast tegelema ka mööblidisainiga. 1928. aastal disainis ta koos Pierre Jeanneret’ ja Charlotte Perriand’iga elitaarse pika lamamistooli, mille originaalne konstruktsioon koosneb kahest teineteisest sõltumatust osast — stabiilsest H-kujulisest jalast ning kiiktoolina kaarduvast pehmest lamamisistme osast. Viimane on painutatud kroomitud terastorust ning selle kaldenurka ehk “lamamisnurka” saab aluse suhtes muuta. Le Corbusier nimetas tooli „puhkusemasinaks“.

7. Alvar Aalto taburet nr. 6

Soomlane Alvar Aalto oli üks Skandinaavia moodsa arhitektuuri mõjukamaid esindajaid. Maailmakuulsaks saanud kasepuust taburet sündis 1933. aastal Paimio sanatooriumi interjööri tarbeks. Tabureti värvid peegeldavad sanatooriumi sisekujunduses kasutatud värvilahendust — kollane tool lõi diskussiooni kollase põrandaga, roheline seintega, türkiis käsipuudega ning valge, must ja oranž tema enda disainitud mööbliga.

8. Charles ja Ray Eames’i "The Lounge Chair"

Ameerika mööblikunsti klassikasse kuuluv 1956. aastal loodud salongitool äratas juba tollal tähelepanu huvitava vineerikasutuse, stiilse disaini ja ülima mugavuse poolest. Eames’i toole leiab muuseumide kõrval ka disainibutiikidest, sest nii väärtuslikel toolidel ei saanud tootjad lasta ajaloosõelalt unustusse kaduda.


9. Arne Jacobseni "Ant Chair"

Tõenäoliselt maailma üks kõige enam jäljendatud toole nägi ilmavalgust 1952. aastal. Nagu nimigi ütleb, on see vineerist tool inspireeritud sipelgast. Esmalt valmis sipelgatooli kolme jalaga mudel, hiljem lisandus tootmisse neljajalgne versioon.


10. Hans Wegneri "Papa Bear Chair"

Taani kõige austusväärsem toolidisainer Hans Wegner jõudis elu jooksul disainida suurel hulgal hinnatud toole. Tema voolujooneliste kurvide ja väärispuiduga mööbel on muutunud skandinaavia stiili sünonüümiks. 1951. aastal sündinud nn. “karutooli” hakati taastootma 2001. aastal.

Foto: dmk.dk

LOE LISAKS: