PLUSSID

Tume toon loob efektsust ja aitab luua harmoonilist kontrasti.

Värvikontrastide teooria järgi vajab silm tasakaalu saavutamiseks tervikut. Hele ja tume aitavad luua vastanduse, mis võivad oskuslikult kombineerides hoopis ruumile avarust lisada. Näiteks võivad tumedad hallid toonid osutuda väärtuslikeks lisandusteks pehmetele ja delikaatsetele toonidele. Kui on soov ruumi kahe värvitooni abil kontrasti tuua, ei tasu tumedat karta.

Tumedad sinised ja rohelised mõjuvad rahustavalt

Tume värv ruumis võib mõjuda ootamatult lõõgastavalt. Sinised ja rohelised teevad ruumi jahedaks, kuid samas rahustavaks. Magamistuppa on tume toon igati hea valik, sest pimeduses tekib meie ajus hormoon nimega melatoniin, mis soodustab uinumist.

Tumedad toonid lisavad luksuslikkust

Tume täispuidust parkett, rasked pimendavad kardinad ja sügavalt sumedad seinapinnad on kahtlemata sünonüümid luksusele ja glamuurile ning aitavad luua mõnusalt dramaatilise ilme. Eriti kui lisada interjööri veel nahast või sametised tugitoolid või väärispuidust mööblit. Heledate, pastelsete või väga kirgaste toonidega on sama efekti üsna raske saavutada.

MIINUSED

Ebatasasused seintel on rohkem märgatavad

Pahtlijäljed, kõverad seinad, erinevate materjalide liitekohad ja kõik see, mida üritad värvi alla peita, paistab tumedalt toonilt palju paremini silma kui heledalt. Samuti vajab tume toon mitut kihti värvi, sest ebatasasused on maalritöö käigus kergemad tulema. Kui aga värvitav pind on perfektselt ette valmistatud ja käepärast kvaliteetsed rullid-pintslid, ei ole vaja tulemust karta. Lisaks räägib tumeda värvi kasuks fakt, et tumedat tooni pinnalt ei torka ka sõrmejäljed nii hästi silma kui heledalt.

Tume pind tuhmub kiiremini

Tumedad toonid kipuvad kiiremini tuhmuma ja pleekima ning võivad vajada paari aasta pärast ülevärvimist. Vannitoas võid aga kindel olla, et katlakivijälgedega tuleb asuda lõputusse võitlusse ning seebijäljed ja veenired torkavad kõikjal silma.

Tume teeb ruumi väiksemaks — aga kas alati?

Kui kogu ruum ühtlaselt mustaks võõbata, võib üsna kindel olla, et tulemuseks on visuaalselt pisem ruum. Tumedal värvil on aga hulgaliselt erinevaid nüansse — tegelikkuses kahandavad ruumi pigem soojad toonid ning külmad toonid viivad värvitud pinnad optiliselt just kaugemale.

Katseta tumehalli, sügavat külma pruuni, lillasid-siniseid toone ja märkad, et need mõjuvad hoopis eenduvalt ning loovad ruumile juurde sügavust. Kui mängida üksikute pindadega, saab tumedate toonide abil peita ka ruumi vigu ning vajadusel midagi hoopis esile tõsta. Tume põrand viib rõhuasetuse põrandale ja mööblile, seevastu tume lagi muudab ruumi madalamaks. Kui oled hädas pikkade koridoridega, siis tasub teada, et ühte tooni tumedad külgseinad aitavad ülipikka ruumi visuaalselt lühemaks muuta.

Tume ruum vajab läbimõeldud valgustust

Mida tumedam on värv, seda rohkem neelab ta valgust ja peegeldab seda ka vähem tagasi, mis tähendab seda, et oluline aspekt tumedates toonides ruumis on valgustus. Kui kuulud aga nende inimeste hulka, kellel on probleeme uinumisega, siis tume toon magamistoas on kahtlemata ideaalne valik!