Kõik noored koerad armastavad närida — mõned tõud rohkem, mõned vähem. Isegi kui kutsikale antakse piisavalt lubatud puremist, võib ta aegajalt hambaid teritada põrandaliistude ning mööbli kallal. Üks viis takistada kutsikat seda tegemast on määrida sellised paigad mõne tema jaoks pahamaitselise ainega, mis ei jäta jälgi ega söövita pindu. Konkreetset ainet on raske nimetada, sest erinevatel koertel on erinev maitsemeel. Katsetada võib näiteks värvitu äädika ja pipraga.

Kvaliteetne sohva on tihtipeale elutoa hinnalisim mööbliese. Kutsikaperioodi ajaks võib selle katta vanade tekkidega, mille paksus takistab kutsikat närimast ja kraapimast sohvakangast. Tekivammus kaitseb sohvat ka plekkide eest, mida kutsika füsioloogiline toimimine võiks aegajalt põhjustada.

Kui elamises on sobiv paik, siis võib kutsikale ehitada spetsiaalse aediku, kuhu ta pannakse pereliikmete kodust äraoleku ajal. Aedikut võib kasutada ka juhtudel, kui kutsikat vaevab mõni oksendust või kõhulahtisust põhjustav tõbi. Sellisel juhul püsib kutsikas piiratud alal ega pääse määrima muid ruume.

Paksud karvased vaibad on mõttekas kutsikaperioodiks põrandalt eemaldada. Karedal vaibal ei libise kutsika jalad nii palju kui paljal põrandal, mistõttu võib ta hakata vaipa käimlana kasutama.

Kui kutsikat ei lubata ööseks pererahva voodisse, valib ta endale tihtipeale magamispaigaks diivani. Isegi kui päevasel ajal on kutsikal sohval olek keelatud, võib ta sinna ronida öösel, kui kedagi pole nägemas. Soovitav on katta mööbliese suurema kattega, mida saab kerge vaevaga diivanile panna ja ära võtta. Kate võib diivanile jääda ka päevaseks ajaks, kui pereliikmeid kodus pole.

Üha rohkem tootjaid tuleb turule lemmikloomadele mõeldud toodetega. Kodumaine tootja Nufnuf pakub kõike, mida koerale vaja. Näiteks tugitoolikate...

Põhjamaise värvigamma ja mustriga pesa...

Soome ettevõte Neroko valmistab lihtsavormilisi tooteid, mis haakuvad hästi põhjamaise modernse kodusisustusega, vaata ka www.neroko.com.

Päris mitmed koeraomanikud, kes lemmikut toas peavad, on üritanud tulutult võõrutada koera sohval magamast. Korea päritolu disainer Seungi Mun disainis tootjale m.Pup sohva, kus lemmikule on oma koht ette nähtud. Iseküsimus, kui kuulekalt karvane sõber seal püsib.

Kutsikas on siseruumis puhkepaikade leidmisel leidlik — paigaldamist ootavad riiulisoklid sobivad hästi lõunauinakupesaks.

  • Kui sinugi koeral on stiilne pesa, mis täidab ka sisekujunduselemendi rolli, siis saada meile sellest pilt või pildid märgusõnaga "koerapesa" aadressil moodnekodu@delfi.ee