Kui elukorraldus muutub, lapsed lendavad “pesast” või kodu uue elustiiliga enam ei sobi, ei pea tingimata ära kolima. Antud juhul otsustasid omanikud anda oma kodule remondi abil värske hingamise ja ilme, mis toetaks muudatusi nende elus. 1990ndate aastate lõpust pärinev kujundus, mis kerges kitšilikkuses kandis oma ajastu pitserit, otsustati täielikult välja lõhkuda ning asendada helge, õhulise ja valgusküllase interjööriga.

Ruumiline selgus ja puhas valge
Planeering jäi ruumikas eestiaegses korteris suures osas muutmata, elanike arv oli teada ning ruumikasutus paigas. Avaramaks kujundati esikuosa, kööki-söögituba ning uhke aknaga vannituba; ruumilist selgust toodi juurde sisseehitatud panipaikade ja korterit läbiva puhta valge koloriidiga.

Sisearhitekt Raul Tiitus on kasutanud valget tausta, mis laseb disainmööblil, kunstil ja ajastuhõngulistel detailidel esile tulla.

“Valget ei maksa karta, pigem hoiduda ebamäärasest beežist, mis kipub kõik ära rikkuma,” märgib Raul. “Monokroomne foon ei mõju siin külmalt, interjöör on hubane ja avarust toonitav.”

Sisseehitatud panipaigad on oluline osa korteri kujundusest. Siledad, nappide detailidega valged uksed mõjuvad diskreetselt ja näivad osana ruumi arhitektuurist.


Tasakaal vana ja uue vahel
Vana eestiaegse korteri ümberkujundamine andis võimaluse otsida tasakaalu ajaloo hõngu ja moodsa lahenduse vahel. “Maja arhitektuur dikteeris stiilivõtme, ajastust tulenevate detailide kaudu kasvas välja ühtne ja terviklik mõte,” avab sisearhitekt kujunduse konteksti.

Kogu korterile lisavad soliidsust ja 1930ndatele aastatele omast hubasust kalasabaparkett, kõrged põrandaliistud, uksepaneelid ning pilkupüüdvad kassettlaed. Toreda nüansina on köögis-söögitoas laepaneelide klassikaline jaotus segamini löödud — erinevates suurustes kassettide korrapäratu süsteem ei lase interjööril liiga tõsiseks ega väljapeetuks muutuda. Mäng ajastuvõtetega on esitatud oskuslikult ja vihjamisi, läbi tänapäevase prisma.

Bulthaupi b2 seeria igast küljest vaadeldavad kapid köögitehnikale ja nõudele on erilised ning kummutavad positiivses mõttes arusaamu traditsioonilisest köögidisainist (edasimüüja: Stuudio Laur).


Tagasihoidlikud lahendused
Sarnaselt heleda viimistlusega on ka valguslahendus jäetud võimalikult tagasihoidlikuks. Peamiselt on kasutatud süvistatud valgusteid, mis oma tehnitsistliku vormiga vastanduvad klassitsistlikele kujunduselementidele.

Edasi loe ajakirja Diivan augustinumbrist ning vaata ka www.telli24.ee.