Ajaloolises Ees-Karlovas, idüllilisel pöetud pärnadega ääristatud tänaval asuv historitsistlik puitelamu on ehitatud 1914. aastal, arvatavasti ehitusinsener Fromhold Kangro projekti järgi. Kahe eenduva erkeriga, millest üks lõpeb juugendliku joonega katuseuugi ja teine ümarkuplilise tornikesena, hoone esindab hästi linnaosa dekoratiivse esinduslikkuse poole püüdlevat puitarhitektuuri. Alguses oli elamus neli viietoalist korterit, kuid nõukogude perioodil ehitati suured korterid mitmeks väiksemaks elamispinnaks ümber. Praegu taas nelja pere päralt olevas majas on algupäraselt säilinud trepikoja trafarettornament, lihtne puittrepi pulkvõre ja vertikaalselt pikaks venitatud kuusnurga motiivis korterite välisuksed. Interjöörides on alles uhked valgetest glasuurpottidest karniisiga ahjud.

Voolavas ringsüsteemis tube õhendavad kahepoolsed uksed.

Vanas ja ehedas peitub võlu
Triinu pere soetas teisel korrusel asuva korteri seitse aastat tagasi. Selleks hetkeks oli buumiaegadel korteri renoveerimist alustanud arendaja jõudnud ruumid nõukogudeaegsest kihistusest puhastada ja omaaegse viietoalise korteri vahepeal eraldatud toad taas ühendada. Müügikorteriks sobiva uue ja anonüümse siseviimistluseni aga enam ei jõutud. Triinu ja tema elukaaslase Rivo rõõmuks jõudis korter nende kätte täpselt sobivas seisukorras — vanadest tapeetidest vabastatud seinte ning papi- ja värvikordade alt välja tulnud ehedate laudpõrandatega. Just sellistes veidi viltu vajunud, kulunud ja nihkes olevates ruumides peitus loomingulise paari jaoks korteri tõeline potentsiaal.

Idee ehitada väikestest kapikestest omapärane panipaik sündis just garderoobilahendust otsides.


Loomevaldkonnas tegutsevate inimestana ei kaasanud Triinu ja Rivo edasisse ehituskäiku sisearhitekti, oma kodu kujundati ja sisustati enda käe ja maitse järgi. Seinad viimistleti mahedates toonides savikrohviga, laiad põrandalauad peitsiti tumedaks, tubade algupärased kaarja joonega tahveluksed puhastati värvist ja renoveeriti.

Edasi loe ajakirja Diivan veebruarinumbrist, mis on pühendatud Eesti disainile. Osta värske number poest või telli www.telli24.ee!