Pärast Teist maailmasõda seisis London silmitsi eluasemekriisiga - puudusid pinnad, kuhu majutada töölisklass ja palju hooneid olid sõjapurustustes kannatada saanud. Nii kerkis linna hulk tellis- ja betoonelamuid, mis vastukaaluks viktoriaanlikele luksuskorteritele ei hiilanud ülikõrgete lagede ega pisikeste iluaedadega. Selle, 1960ndatel aastatel ehitatud majas asuva korteri kujundamisel ei järgitud mitte traditsioonilist briti aristokraatlikku stiili, vaid just elamule omast industriaalset hõngu. Nagu ka meie sõjajärgne arhitektuur, lähtus briti elamuehitus toona soodsatest ja uutest tehismaterjalidest ning masinaesteetikast.

Nii ongi korteri kujundamisel lähtutud betoonist, mida pole üritatud ei värvi- ega tapeedikihi taha peita. Suurem osa mööblist pärineb kohalikelt Briti kaubamärkidelt nagu Collins&Hayes, Warren Evans, Laura Ashley, Graham ja Green. Industriaalset atmosfääri rõhutavad valgustid Dyke ja Dean'ilt, Les Trois Garçon'ilt ja Conran Shop'ilt.

Selles elutoas kardinatele kohta ei ole! Tervet otsaseina katavad aknad, mille hallide raamidega loob kooskõla hall massiivne söögilaud. Iga tool on isemoodi ja nii mõnegi neist on omanik ise restaureerinud.

Et korterile avarust luua, on eemaldatud mittekandvad vaheseinad. Pahteldatud kohad on jäetud tahtlikult peitamata. Ka köögiplaatide vuugivalikuga on mindud julgemat teed, ning valgele plaadile on valitud kontrastiks tumehall täide. Köögimööbel pärineb IKEAst.

Magamistuba on uniselt hall, nagu Londoni vihmased tänavadki. Ka siin on betoonpõrand uhkelt nähtavale jäetud ja pandud harmoneeruma tekstiilide ja seintega.

Remondi käigus tulid vaipkatte alt välja 1960ndate aastate algusest pärinevad algupärased põrandaplaadid. Et need olid heas seisus, otsustas omanik plaadid säilitada ja kasutada neid ülejäänud kujunduse loomiseks. Nii sai külalistetuba sügavmust, mida ilmestab puitlaudis voodipäises ja üksikud tooniandvad aksessuaarid.

Aia puudumist kompenseerib toonastes korterelamutes rõdu. Ka siin mängib rõduääristelt või lillepotialuseks kohandatud redelit mahakooruv värv ilu ja esteetika mitmekülgsete tõlgendusviisidega.

Seda ägedat loft'i on võimalik Airbnb vahendusel rentida. Vaata järgi!

LOE LISAKS: