Feng Shuil on mitmeid koolkondi. Suure võidukäigu läänemaailmas on teinud uuemad astroloogilise taustaga „Lendav täht“ ja Kompassi koolkonnad. Meie (Siret ja Janno Seeder) lähtume feng shui põhimõtete kirjeldamisel vanima intuitiivse ehk vormi koolkonna põhimõtetest.

Feng shui eesmärk on õppida tundma energia omadusi ja panna need enda jaoks tööle. Praktika toimub tasakaalustamise abil ehk halva vähendamise ja hea rohkendamise kaudu. Tähelepanu on suunatud eelkõige hea rohkendamisele, sest feng shui õpetus ütleb: sarnane tõmbab sarnast. Nii võime enese teadmata elada aastaid halva energiaga kohas, seejuures imestada — miks tervis on korrast ära ja miks suhted ei toimi.

Feng shui üks põhimõiste on qi ehk energia (e.k vägi), mis on kõikjal liikuv nähtamatu elujõud. See on päikese, kuu, aastaaegade vaheldumise jõud. See on liikumapanev jõud, mis mõjutab inimeste igapäevast elu.

Inimene on tasakaalus ainult kolme energiatasandi kaudu: füüsilise, meelelise ja vaimse. Mis need on? 

Esiteks füüsiline ehk materiaalne tasand — on see, mida saab katsuda. Sealhulgas mööbel, dekoratiivelemendid ruumis. Teiseks meeleline ehk psüühiline tasand. Siia kuuluvad meie kompimis-, haistmis-, maitsmis-, kuulmis- ja nägemistaju. Ruum mõjutab meid värvide, vormide, varjude, lõhnade, valgusega jne. Kolmas olulisim on aga vaimne ehk spirituaalne tasand. Siia kuuluvad peenenergiad nagu mõtte-, tahte- ja tundeenergia. Ruumi seisukohalt loob see energiatasand kodutunde, hubasuse ja soovi siin olla.

Feng Shui ülesanne on õppida tundma meid ümbritsevaid energiaid ja luua selline olukord, kus energia voolab pehmelt ja kindlas suunas, tagades inimese füüsilise, meelelise ja vaimse tervise. Kui energia liikumine kodus on harmooniline, siis on inimesed heatujulised, optimistlikud ja täis elujõudu. Kui energia liikumine pidurdub, muutub ebaühtlaseks, siis tekib inimestel oma igapäevaelus probleeme ja pikad plaanid ebaõnnestuvad.

Täiuslikku, ideaalset feng shuid pole olemas ega saagi olla, sest aja möödudes muutuvad meie vajadused ja arusaamad. Feng shui õpetusel on mõned teoreetilised põhialused, millest lähtub ka ruumide loomine. 

On olemas kahte liiki energiaid: kiire, aktiivne ehk yang-energia (elutuba, köök) ja rahunev, nautlev ehk yin-energia (söögi-, magamistuba). Ruum peab vastama inimese põhivajadusele tunda ennast turvaliselt (pesa-efekt) ja kontrollida informatsiooni liikumist enda ümber. Kõik ruumid, ka inimesed on tasakaalustatud 5 stiihia abil: Maa, Metall, Vesi, Puu ja Tuli. Feng shui põhialuseid võib rakendada sõltumata kultuurilisest, looduslikest või ühiskondlikest erisustest, sest see on omane kõikidele põlisrahvastele.

Eesti oma feng shui — seeder.ee