Praegu maailmas leviva koroonaviiruse näol on tegemist üpris uue viirusega ja hetkel puuduvad täpsed andmed, millised puhastusvahendid tapavad viiruseosakesi kõige efektiivsemalt. Eeldatakse, et kõige tulemuslikumalt töötavad samad vahendid, mida on kasutatud sarnaste koroonaviiruste vastu võitlemisel. Seega sisaldavad parimad desinfitseerimisvahendid mikroobide tapmiseks kloori, alkoholi või vesinikperoksiidi. Samas puuduvad tõendid, et äädikas, teepuuõli ja teised looduslikud tooted koroonaviirust kuidagi tappa aitaks ja neile ei peaks lootma jääma. Pigem on kasulik nende kasutamist praegu isegi vältida ja asendada looduslikud tooted tõhusamatega. Kui desoaineid võtta ei ole, aitab ka seebiveega või nõudepesuvahendist tehtud vahutava lahusega küürimine, milles viiruse kestad lahustuvad.

Kuidas koristades koroonaviirust tappa?

Enne desinfitseerimist tuleb nähtavalt mustad pinnad tavalise puhastusvahendiga pesta. Desinfitseerimisel tuleb eriti rõhku panna tihedalt kasutusel olevatele pindadele. Nendeks on erinevad lauad, ukselingid, lülitid, tööpinnad, kappide käepidemed, telefonid, klaviatuurid, kraanid ja valamud.

Igal tootel on enamasti pakendil juhend, kuidas seda täpselt kasutada. Põhiline reegel, mida tuleb järgida iga desinfitseerimisvahendiga on see, et vahendil tuleb lasta piisavalt kaua mõjuda. Nii on kindel, et kõik viirused ja teised mikroobid hävivad. Vältida tuleb erinevate desinfitseerimisvahendite korraga kasutamist, sest toodete segunemisel võivad tekkida mürgised gaasid.

Pesuvalgendi kasutamine

Väga edukalt saab bakterite, seente ja viiruste vastu võidelda klooripõhise pesuvalgendi ja vee lahusega. Lahjendamise vahekord on 60 ml valgendit 4 l külma vee kohta. Lahus tuleb valmistada jooksvalt, kuna selle desinfitseeriv mõju väheneb 24 tunniga.

Mittepoorsetel pindadel tuleb lahust hoida mitte rohkem kui 30 sekundit. Teistel pindadel, mida valgendi ei kahjusta, tasub lahust hoida 10 minutit.

Valgendi on nahale väga kahjulik. Kindlasti ei tohi seda kasutada käte pesemiseks ega käsitleda lahust ilma kinnasteta.

Alkoholi kasutamine

Piirituse ja viina efektiivsuse üle on vaieldud. Kindel on aga see, et alla 70% alkohol on viiruste hävitamisel jõuetu. On neid, kes väidavad, et ka kange alkohol lendub liiga kiiresti ega hävita selle ajaga viiruseosakesi. Selleks, et alkohol toimiks, peab see pinnal saama mõjuda enne aurustumist vähemalt 30 sekundit. Seega on oluline ka kogus, mida desinfitseerides kasutada.

Vesinikperoksiidi kasutamine

Vesinikperoksiidi müüakse enamasti 3% lahusena. Lahjendamine pole vajalik. Kui siiski on soov väiksema kontsentratsiooniga lahuse järele võib lahjendamiseks kasutada vett. Sealjuures peab vesinikperoksiidi kontsentratsioon jääma vähemalt 0,5% juurde. Lahus tuleb pindadele jätta vähemalt minutiks.

Allikas: weforum.org