Bulgaaria on vaieldamatult üks kaunemaid riike Euroopas. Samas on tegemist ühe põhjendamatult ebapopulaarseima sihtkohaga, mille vastu on õnneks küll viimasel ajal suurem huvi tärkamas. Kui palju Bulgaarias elamine tegelikult maksab ja kui odav sealne elu päriselt on?

1000€ eest saad endale lubada kõike

Selgub, et rahakott ei peagi luksusliku elu elamiseks olema põhjatu. Bulgaarias elab inimene 1000€ kuus paremini ära, kui keskmine inimene, kes elab näiteks Šveitsis, Austrias, Saksamaal, Rootsis või Norras ja käib iga kuu eluolu eest palju rohkem välja.

Mida 1000€ endale lubada saad? Tuhandest eurost piisab, et saaksid tasuda üüri, maksta ära kommunaalarved, osta riideid, käia sõpradega vabalt väljas söömas, käia palju kinos ja tasuda ka igakuise trennipääsme eest. Ja see ei tähenda, et tuled napilt omadega iga kuu kokku, vaid tõenäoliselt saad kõrvalegi panna.

Palju asjad Bulgaarias maksavad?

Üürihinnad on Bulgaarias Euroopa Liidu madalaimad. Näiteks 200-300€ eest võid vaevata leida Bulgaarias kahes kõike kallimas linnas — Sofias või Varnas — endale mugava eluaseme. Valik on suur ja selle raha eest uhke korteri kenas ümbruskonnas, kus on olemas mööbel ja muu eluks vajalik. Sinna lisanduvad ka kommunaalmaksed. Tavaliselt maksavad inimesed üüri kuu kaupa, aga kindlasti on võimalik jõuda ka mõnele muule kokkuleppele.

Toit on Bulgaarias samuti soodne. Näiteks Varnas suures toidupoes maksab terve grillkana 3-3,5€, päts värskelt küpsetatud leiba aga 0,5-0,6€. Kilo banaane või apelsine maksab 1-1,5€ ja kõrge kvaliteediga kartulid maksavad 0,5-0,6€ kilogramm. Suvel võid nautida ka imehäid kohalikke tomateid, millel on see õige tomati lõhn ja maitse ning mille kilohind on 0,6-0,8€.

Värsked munad maksavad 0,13-0,15€ tükk, pooleliitrine pudel mineraalvett maksab 0,3€, aga 2,5-liitrise õllepudeli eest tuleb rahakotti kergendada 1,25€ võrra. Kui armastad juustu, siis kilohinnad kõiguvad 2,5-5€ vahel, sõltub kvaliteedist ja brändist.

Liiter piima maksab suures poes 0,8-1,2€ ja tops jogurtit maksab 0,4-0,5. Tüüpiline šokolaad, mis on rahva seas populaarne, maksab enamasti alla euro.

Restoranis söömine on Bulgaarias ka äärmiselt soodne. Näiteks Burgases ja Varnases maksab kohv 1-1,5€, õlu 1,5€, suur pitsa maksab 3,50€ ja kala juurviljadega maksab 5-8€ kanti. Sõltub sellest, milline kala portsjoni juurde käib. Kallis restoranis on hinnad muidugi kõrgemad, aga siiski ühed Euroopa soodsaimad. Näiteks Aasia söögikohas saad 3-3,5€ eest suure portsjoni riisi looma-, sea- või pardilihaga. Tasub aga meeles pidada, et kuurortides on hinnad sageli kallimad.

Teenused Bulgaarias

Räägitakse, et ka internetiarve on Bulgaarias üks odavamaid Euroopas: 40-50 Mbit/s kiiruse interneti saad 8€ eest kuus. Keskmine veearve on 15-20€ kuus ehk 8-10€ inimese kohta. Loomulikult sõltub veearve sellest, kui palju kasutad, aga nimetatud summa eest saad vett normaalselt kasutada. Kõige suurem kulu on aga seoses elektriga, sest sageli kasutavad inimesed elektrikütet talvisel ajal, mistõttu jäävad elektriarved 100€ kanti või on suuremad. Tasub aga rõhutada, et vee ja elektri eest makstavad summad sõltuvad väga palju harjumustest ja tarbimisest.

Transporditeenused on Bulgaarias ühed soodsaimad Euroopas

Tõenäoliselt ei leidu Euroopas ühtegi riiki, kus transport oleks nii soodne kui Bulgaarias. Lisaks on tegemist mugava teenusega. Paljudes Bulgaaria suurlinnades nagu Sofia, Varna, Plovdiv, Burgas, Ruse, Veliko Tarnovo on hästi arenenud bussivõrk, aga hästi töötavad ka teised transpordid.

Näiteks Sofias saad sõita ka metrooga ja trammiga. Piletihind ühistranspordi eest erineb linnati, aga enamasti on see ikkagi väga soodne. Näiteks 1. juunist 2016 maksis Bulgaaria kallim bussipilet ehk bussipilet Sofias 0,82€. Varnas maksis sama pilet aga umbes 0,51€. Üldiselt on bussid heas korras ja liinid hästi välja töötatud. Just seetõttu saad hõlpsasti sõita ühest kohast teise kiiresti ja mugavalt. Soodne on ka taksosõit. Näiteks 8-kilomeetrine taksosõit Varna kesklinnast St.Constantine’i või Helena kuurortisse maksab 5-6€.

Teenused on Bulgaarias soodsad

Näiteks juukselõikus maksab 5€, aga kindlasti leidub ka kohti, kus tuleb uue soengu eest väja käia vaid 2,5€. Hambaraviteenused on Bulgaarias samuti küllaltki soodsad ja hea kvaliteediga. Näiteks hambaaugu saad parandatud viisakas kliinikus 25€ eest.

Maksud on Bulgaarias Euroopa Liidu madalaimad

Kuigi sageli seda ei mainita, siis nii see on. Seda on hea teada eriti siis, kui plaanid seal töötada või asutada seal oma firma. Tulumaks on Bulgaarias 10% ja just seetõttu on Bulgaaria viimastel aastatel muutunud paljude start-up firmade meelispaigaks. Kui omad aga luksusautoid, jahti või kinnisvara Bulgaarias, siis ka selle eest on maksud palju väiksemad kui mujal Euroopas.

Kinnisvara on Bulgaarias Euroopa odavaim

Pakkumisi on rohkelt ja keskmine korter maksab 20 000 — 50 000€. Näiteks mõnes kuurordis pead korteri eest välja käima 20 000 — 30 000 eurot. Varnas või Burgases on palju muljetavaldavaid pakkumisi 30 000 — 40 000 euro eest. Suur korter maksab aga 50 000 — 70 000 eurot või rohkem. Tavaliselt on sisustatud korteri hind oluliselt kõrgem.

Oluline on hoolikalt valida, sest samas kohas võivad kahe samaväärse korteri hinnad teineteisest oluliselt erineda. Palju sõltub sellest, milline firma müüb. Luksuslikemates piirkondades on korterid mõistagi ka kallimad.

Mida veel Bulgaarias teha saab?

Bulgaarias pole ainult soodne elu, vaid ka palju toredaid kohti, mida külastada. Seal on kaunis loodus: mäed, rannad ja palju muudki. Bulgaarias on ka väga palju põnevaid kultuurilisi ja ajaloolisi vaatamisväärsusi, mida tasub oma silmaga näha.

Mis puutub randadesse, siis Bulgaaria võlub oma ligi 200 kilomeetri kuldse liivarannaga, mida peetakse Euroopa ilusaimaks. Bulgaaria rannad meenutavad välimuselt pigem Costa Brava ja Costa Dorada omi. Näiteks on kõige muljetavaldavamad rannad Varna, Albena, Golden Sands, St. Constantine ja Elena, Sunny Day, Shkorpilovci, Obzor, Burgas, Sunny Beach, Nessebar, Pomorie, Primorsko Ahtopol, Sozopol ja paljud teised.

Väljaspool kuurorte leidub ka metsikumat laadi kauneid randu, mis pole turistide seas nii populaarsed ja kus käivad rohkem kohalikud. Näiteks Karadere ja Rakitnika kaunid kuldsed liivarannad on kenad. Kusjuures Musta mere äärne ala on erinevalt paljudest Vahemeremaade äärsetest kohtadest vägagi rohelust täis.

Randade ja metsade kooslus aitab kergesti ja kiiresti leida mõnusa jaheda varju, kus lesida, kui oled kuumast päikesest liialt väsinud.

Bulgaaria mäed meenutavad Alpe

Kui armastad loodust ja kauneid maastikke, peaksid kindlasti minema ja kaema Bulgaaria hingematvaid vaateid. Viimaste aastate jooksul on paljud inimesed, kes töötavad läbi interneti, kolinud Bulgaariasse ja lahkunud mürarikastest suurlinnadest, et nautida mägikülade rahu ja võlu. Samas saavad nad seejuures tegeleda oma firma arendamisega interneti kaudu.

Bulgaaria mägedest avanevad võrratud vaated, männimetsad, kaunid mägijärved, joad, värske õhk ja kliima. Lisaks on mägedes mitmeid keskaegseid kloostreid, millest mõned on viimased sajandid püsinud muutumatutena.

Bulgaaria on üks vanimaid riike Euroopas ja seetõttu näiteks kultuuri poolest väga rikas. Kui soovid enda kultuuriliselt harida, siis leidub tuhandeid kohti, mida saad külastada. Kusjuures Bulgaaria on kultuuriväärtuste arvukuselt Euroopas kolmandal kohal peale Itaaliat ja Kreekat. Paljudes suurlinnades leidub kultuuripärandeid Rooma ajast, mille hulka kuuluvad kaunid kloostrid ja majesteetlikud kindlused ning paleed.

Bulgaaria üks vanimaid linnu on Plovdiv ja ühtlasi on see ka Euroopa kultuuripealinn 2019. Seal asub palju Bulgaaria vana arhitektuuri ja iidne Kreeka amfiteater. Veliko Tarnovos asub tuntud kindlus Tsarevets, mida ümbritseb mägine maapiirkond. Bulgaarias on ka mitmeid kloostreid. Nendest tuntuimad on Rila, Bachkovo ja Dryanovo.

Köök ja toit

Toit on bulgaarlaste jaoks oluline osa elust. Kohalik köök on just kui segu kogu regiooni ümbritsevate riikide köökidest ja kõige rohkem on tunda Türgi ja Kreeka köögi mõju. Samas on Bulgaaria köök küllaltki tervislik ja sellel on omad jooned, mis eristavad seda ülejäänud Euroopa riikide köökidest.

Allikas: touristmaker.com

LOE LISAKS: