1. Kas sinu kodu on päikeseline või pigem hämar?

Oled õnnega koos, kui su toad on ida- või läänepoolsed, sest need on taimekasvuks parimate valgustingimustega. Seal tunnevad end mõnusasti täisvarju- kui ka päikeselembesed toalilled. Paraku aga ei ole alati võtta just lääne- või idapoolset aknalauda.

Millised toalilled lepivad hämara koduga?

Kui kõik kodu aknad on põhjapoolsed, siis on majapidamisse sobiva taime valimine märksa keerulisem. Mure vähese valguse pärast võib esile kerkida ka juhul, kui soovitakse potililledega kaunistada näiteks hämarat magamistuba või mõnda kaugemat koridori nurka. Muidugi saab kodust valgusnivood ka ise tõsta hoides aknad puhtana, võtta kardinad eest või eelistades kodukujunduses pigem heledaid toone. Pimedamaisse ilmakaarde vaatavate akendega tuppa sobivad õrna tekstuuri ning suurte tumeroheliste ja pehmete lehtedega taimed. Näiteks sõnajalg, begoonia, tõlvlehik, sulgvõhk, havisaba ning roheliste lehtedega draakonipuu ja kummipuu.

Milliseid toataimi valida aga päikeselisse koju?

Kui kodu aknad vaatavad lõunakaarde, siis tuleks teha valik nende taimede seast, mille lehed on kas lihakad, nahkjad või kaetud vahakorraga. Samuti edenevad päikese käes kirjulehised ning karvade või asteldega kaetud taimed. Nende lehestik on kohandunud kuumuse ning kuivusega. Päikese käes kasvatamiseks sobiksid kõiksugused kaktuselised, tsitruselised, kirinõges, fuksia, kalanhoe, vahalill ja ka erinevad sukulendid. Samas tuleks kevadel ja suvistel keskpäevadel, kui päike on kõige intensiivsem, neid pisut varjutada, et need liigkuumusega nö põletada ei saaks. Selleks kasuta ribikardinaid või leia toalilledele hoopis koht vähemalt meetri kaugusel aknalauast.

2. Kui palju on sul aega pühenduda kastmisele ?

Taimede niiskusvajadus on väga erinev. On taimi, kes ei pahanda sugugi, kui nad kasvõi paariks nädalaks kastmata jätta. See-eest mõni teine toalill hakkab kohe närbuma, kui on pidanud kõigest päevake või paar kastmisveeta läbi ajama. Pühenduva ning toalillede suhtes tähelepaneliku taimearmastaja valik on loomulikult märksa laiem ning mitmekülgsem. Käed-jalad toimetusi täis inimeste toalilled aga peaksid võimalikult iseseisvad olema. Siinkohal oleksid kiiduväärt toalilledeks kaktuselised, ääris-draakonipuu, kummipuu ja näiteks sulgvõhik. Need tänuväärsed toakaunistajad on mugavalt vähenõudlikud, püsides väga pikalt ning truult elujõulised ja ilusad isegi juhul, kui kiire elutempo ei võimalda vahel koguni nädalaid oma rohelisi sõpru kastmisveega kosutada. Üldiselt kehtib siiski reegel, et taimed pigem tolereerivad kastmata jätmist kui ülekastmist, millest viimane on kindlam lille surmaja. Kõige tähtsam on kasta siis, kui see tõepoolest vajalik on. Kindlasti mitte sagedamini. Seejuures olgu kastmisvesi alati toasoe ja värske, mitte nädalaid seisnud.

3. Ka õhuniiskus on üks taime vajadus

Õhuniiskuse suhtes nõudlikumate taimedega on küll kaval vannituba dekoreerida (akna olemasolul), kuid elu-, magamistoa ja koridori taimed vajavad samuti piisaval hulgal õhuniiskust. Eriti just keskküttega interjööris tuleb õhu niisutamiseks palju enam vaeva näha kui ahiküttega kodudes. Kuigi on taimi, kes keskküttega kodus hästi toime tulevad: roosbegoonia, araukaaria, draakonipuu ja kõik lauspäikest taluvad taimed. Üks viis õhuniiskuse suurendamiseks on soetada õhuniisutaja, kuid saab ka teisiti. Tubastes tingimustes on paljud taimed tänulikud, kui lisaks tavalisele kastmisele neid vahel hommikuti toasooja veega piserdada. Näiteks orhidee, flamingolill (õisi mitte piserdada) ja kõrge nefroleep armastavad just kõrget õhuniiskust. Taimed, mis tahavad altkastmist (alpikann, asalea), ei talu lehtede piserdamist. Neile tuleks alla asetada kruusa ja kividega nõu. Kindlasti jälgi, et kivid oleksid koguaeg niisked. Mida kuivem on õhk seda tihedamini tuleb õhuniiskuse säilitamiseks kividele ning kruusale vett lisada. Teise võimalusena võib taimede ümber asetada veega täidetud anumaid.

4. Potilillega teel koju

Kui sobiv potilill on leitud, on aeg ta koju tuua. Siinkohal on oluline ilma jälgida. Soojalembesed toataimed võivad külma saades või temperatuuri liigsel kõikumisel oma kaunid lehed ja õied šokist heita ning koguni surra. Seepärast paki külma talveilmaga oma uus roheline sõbrake hoolikalt sisse. Kuumal suvepäeval aga ära jäta oma potilille pikalt autosse päikese kätte ega aseta teda otsekohe lõõmavalt päikesepaistelisele aknalauale.

Kokkuvõtteks

Kindel on see, et potitaimed sobivad absoluutselt igasse kodusse. Õnneks on toalillede imeline maailm nii suur ja mitmekülgne, et igaüks leiab oma kodu kaunistama just talle täiuslikult sobiva taime. Õigesti valitud toataime eest hoolitsemine on jõukohane igaühele muutes õdusamaks nõudlikumagi kodu ning kinkides silmailu ja rõõmu ka kiire elutempoga lillesõbrale.

Allikas: Hortes