Maaklerite poole pöörduvad tihti murelikud inimesed, kes ei julge oma päritud kinnisvara müüa, sest kardetakse tulumaksu kohustust. Samuti levivad erinevad müüdid seaduse kohta, mille järgi saab kahe aasta jooksul müüa tulumaksuvabalt ühe elukoha. Inimesed ei saa mõnikord maksuametistki abi, kuna infotelefonile helistades ei oska ka ametnik tihtipeale küsimustele vastata ning see tekitab aina suuremat segadust ja hirmu.

Kui inimene müüb oma alalist või peamist eluaset, siis seda ei ole vaja tuludeklaratsioonis deklareerida, ehk siis see ei lähe aastatuluna arvesse. Kas see on päritud, kingitud, ostetud, tagastatud või ostueesõigusega erastatud, pole siinjuures oluline, ehk siis pole tähtis, kuidas see on omandatud. Peamine või alaline elukoht tähendab seda, et on võimalik tõestada, et see on kasutusel olnud koduna – olemas on elektri- ja kommunaalteenuste arved. Sissekirjutusest üksi ei piisa.

Väärarusaam on, et inimene peab olema kaks aastat elanud sees oma majas või korteris, mida ta müüa soovib – siis ei teki tal tulumaksu kohustust. Tegelikult aga on seaduses kirjas, et kahe aasta jooksul saab inimene müüa tulumaksuvabalt ühe elukoha – pole täpselt määratletud, kui kaua ta peab seal elama. Kui inimesel on korter, mida ta välja üürib, ning ta soovib seda müüa, ei ole tegemist tema alalise või peamise elukohaga. Seega, et kasutada tulumaksuvabastust, tuleks ise sinna korterisse mõneks ajaks tagasi kolida, kuni korter saab müüdud. Tulumaksuvabastus kehtib vaid siis, kui inimene kasutas korterit kuni müügini oma elukohana.

Ongi vaid paar asja vaja meeles hoida selleks, et müüa oma kinnisvara tulumaksuvabalt:

1. Sa pead suutma tõestada, et tegemist on sinu alalise või peamise elukohaga

2. Sa saad müüa ainult ühe elukoha kahe aasta jooksul, kus on võimalik kasutada tulumaksuvabastust.

Ehk siis, kui inimene soovib kahe aasta jooksul müüa kaks korterit, peab ta teise müügi deklareerima, kuid tulumaks tuleb maksta mitte kogusummalt, nagu vahel ekslikult arvatakse, vaid ainult teenitud tulult. Kui müüa korter ostuhinnast 5000 eurot kallimalt, lahutatakse sellelt summalt tehingutasud (notaritasud, lõivud ja maakleriteenus) ja need dokumentaalselt tõendatud kulutused, mis parandasid oluliselt korteri seisukorda – näiteks vannitoa remondi kulud, akende vahetamine, soojustamine vms. Alles jäänud summalt tuleb tasuda 20% tulumaksu. Kui aga kasumit alles ei jäägi, siis pole ka millegi pealt tulumaksu maksta. Tehingu dokumendid tuleb vähemalt 5 aastat alles hoida.

Lähtuda tuleb lihtsast valemist:

MÜÜGIHIND – SOETUSMAKSUMUS – MÜÜGIGA OTSESELT SEOTUD KULUD = TULUMAKSUGA MAKSUSTATAV KASU

Autor: Gözell Haug / moodnekodu.ee arhiiv