Arhitekt Andreas Forsbergi projekteeritud eramu valmis 2011. aastal ja pälvis kohe ka Rootsi kõige olulisema, Kasper Salini nimelise arhitektuuripreemia. Kuigi esmapilgul võiks arvata, et raudrüüsse varjunud maja kannab endas kaitsefunktsiooni, on tegu hoopis innovaatilise eramuga, mis on inspireeritud Furilleni poolsaare ammustest militaarehitistest, Jaapani minimalismist, kaasaegsest tehnoloogiast ja industriaalsest stiilist.

18 x 18 meetrine ruudukujuline maja on “kokkupandav”, mis tähendab seda, et hoone seinu saab soovi korral üles tõsta ja vajadusel maapinnale langetada.

Raudse ilme taga peidab end aga õhuline klaasist elamu, mida soovi korral ümbritseva loodusega ühendada. Maja keskel asub siseõu ja katusel muruplats.

Just nii, nagu fassaad võiks reeta, on ka maja sisekujundus lihtne ja minimalistlik. Rõhutud on materjalidele ja üksikutele silmapaistvatele detailidele. Rohkelt on kasutatud metalli ja klaasi, mis on miksitud põhjamaiselt karge valgega. Eramu krooniks on elegantne kamin.

Omanäoliseks sisustuselemendiks on kujundatud pingi alla kohandatud puuriit.

Stuudioks projekteeritud maja kesksel kohal on tööruumid. Maja läbivaks märksõnaks on valge ja see kehtib nii seinte, lagede, põrandate kui ka sisustuse kohta.

Ka saun ei püüa järgida Rootsi saunaehituse traditsioone vaid läheneb ülesandele futuristlikus võtmes.

Magamistoad avanevad terrassidele ning nende lakoonilist ilmet kompenseerib ümbritsev loodus.

Foto: lindmanphotography.com

Köögis tasub tähelepanu pöörata avatud kappidele. Potid, pannid ja lauanõud ei ole mitte kapiuste taha peidetud vaid omavad muidu tühjas ruumis omamoodi dekoratiivset funktsiooni.

LOE LISAKS: