„Meie puhul tähendab võtmed-kätte-lahendus, et klient saab soovi korral tervikpaketi – kõik, mis on murevabaks lahenduseks vajalik alates nõustamisest arhitektuurse lahenduse osas kuni hoonele väljastatava kasutusloani. Ärikliendist arendaja puhul oleme lisaks ehitustegevusele abiks ka müügiprotsessil ja seda koostöös professionaalsete kinnisvaramaakleritega,” kirjeldab elementmajasid ja moodulhooneid valmistava Timbeco Ehitus OÜ ärikliendi müügijuht Ivar Mardim.

Ta lisab, et vastavalt kokkuleppele võib võtmevalmis ehitus sisaldada lisaks hoonele ka haljastuse rajamist koos parklasillutise ja piirdeaedadega. „Pakume ka eelarvelist abi, et midagi ei jääks kahe silma vahele ega tekiks üllatust lõplikus eelarves. Kahjuks on turul mitmeid pakkujaid, kes pakuvad näiliselt soodsat hinda ja jätavad rääkimata nende eelarveliste osade hinnad, mida ei pakuta. See võib aga osutuda halvaks üllatuseks, kui eelarves arvestatud summad saavad otsa ja hoone kasutuselevõtuks tuleb teha hulgaliselt täiendavaid kulutusi. Oluline on pakkuda kliendile sobilikke ehituslahendusi, mitte näiliselt soodsat hinda.”

Mardimi sõnul saab tehases toodetud hoonete puhul kokku hoida väärtuslikku aega ja olla kindel, et lisaks professionaalsele terviklahendusele, kvaliteedile ja garantiiperioodile saab hoone probleemideta kasutusloa.

Happy Home’i elementmajade tootja HH Prefab OÜ ühe omaniku Liisa Reesalu sõnul tellib enamik kliente neilt just täisvalmisehituse. „Pakume sel juhul nii maja ehitust, kõiki vajaminevaid lisatöid kui ka kogu asjaajamist ehitusloast kasutusloani. Oleme maja ehituse kliendi jaoks võimalikult lihtsaks teinud. Tuleb vaid välja valida, milline maja meeldib ja krundile sobib, ning kogu asjaajamise ja ehituse korraldame meie ära. Meil on tööl arhitekt, kes korraldab asjaajamise ehitusloa tarbeks, ja ehitusjärelevalve, kes koostab kõik vajalikud aktid ning ehituse lõppedes vormistab paberid kasutusloa jaoks.”

Eramu Viimsi vallas, HH Prefab OÜ

Ehituse puhul käivad tema sõnul valmislahenduse juurde ka kõik krunti puudutavad tööd: drenaaž, vundament, sissesõidutee ja kommunikatsioonidega ühendamine. Kliendi valida on vaid viimistlusmaterjalid ja sisekujunduselemendid. „Kindlasti soovitan enne lepingu sõlmimist süveneda detailidesse, et mis materjale ehitusel kasutatakse ja mida täpselt võtmed-kätte-lahendus ikkagi hõlmab. Väga oluline on kaasata ka ehitusjärelevalve, kes kontrollib, kas ehitatakse ikka projekti järgi ja kõiki ehitustavasid silmas pidades!”

Reesalu nendib, et maja ehitus on keeruline, aeganõudev ja riskirohke protsess, kui seda juhib kogemusteta inimene. „Võtmevalmis lahenduse puhul saab klient jätkata oma tavapärast elu. Muidugi on aspekte, kus ka kliendil on vaja kaasa lüüa, aga see ei nõua igapäevast objektil olekut. Tellides kõik tööd ühest kohast, on majal ka korralik garantii. Ei ole nii, et kui midagi juhtub, kulub põhiaeg vastutaja otsimisele. See lahendus on kiirem ja tihti ka soodsam, sest korralikul ehitusettevõttel on kindlad koostööpartnerid, väljakujunenud tööprotsessid ning soodsamad hinnad materjalidele.”

Allikas: EPL erileht Eramaja Ehituse ABC