Erametsast kuuse saamiseks tuleb puu võtmise koht ja tasu kokku leppida metsaomanikuga, riigimetsaga seonduvat korraldab RMK. Kui omanikuga on kokkulepe olemas, võib alustada kuuse väljavalimist. Siin tuleb silmas pidada, et puud võib võtta vaid sealt, kus tal ei ole lootust suureks kasvada — teede ja kraavide servadest, elektriliinide ja vana metsa alt. Kindlasti ei tohi kuuske raiuda metsanoorendikust või kaitsealalt.

Metsamehed teavad ka seda, et kõige ilusamate proportsioonidega on selline kuusk, mille võra on veidi laiem kui pool pikkust. Sellisel puul on oksad parajalt pikad ja tugevad. Liiga pikk oks on hapram ja võib murduda. Ka ei tohiks kuusel olla pikaks veninud latva.

Müügiplatsil kuuske valides on vaja meeldivat kuuske veidi põhjalikumalt uurida, nii tuleks tõmmata sõrmedega okstest läbi, tüve poolt oksa otsa poole. Kui okstelt pudeneb mõni harv okas, on kõik korras, suurema okkasaju puhul tuleks aga see kuusk ostmata jätta.

NB! Kodus ei tohi kuuske kohe sooja tuppa viia, vaid jätta umbes ööpäevaks kuhugi jahedasse kohta „kohanema“. Vastasel juhul pole kuusest pikalt rõõmu. Tuppa toodud kuusel tuleks kõigepealt saada tüve otsast maha paarisentimeetrine jupp ja siis panna kuusk veeämbrisse. Esimestel päevadel toas tarvitab kuusk palju vett ja tuleb olla hoolas, et kuuseke kuivale ei jääks. Seda tuleks kontrollida igapäevaselt ja vajadusel vett lisada.

Silmas tuleb pidada aga seda, et puu joob vett koore vahelt, seega ärge “teritage kuusetüvesid kitsaks”, et mahutada see kuusejalga, sest nii eemaldate te koore ja kuusk närtsib kiiremini. Kasvandusest pärit kuused ongi jämedama tüvega, sest jõulupuid kasvatatakse 10 ja enam aastat. Kaks korda aastas pügatakse puud, et see kasvaks tihedaks ja kauniks jõulukuuseks.

Kuusk või nulg?

Kuusk on Eestis ikka jätkuvalt populaarne, ühest küljest on tegu pikaaegse traditsiooniga tuua tuppa just kuusepuu ja teisalt ootame me kõik tuppa pühade ajal jõulukuuse lõhna. Tänapäeval on spetsiaalsetes istandustes kasvatatud jõulukuused väga tihedad, kohevad ja lopsakad ning looduses leiab samaväärseid puid üsna harva. Kuid leidub ka inimesi, kellele meeldib näha kuusepuu sihvakat ning elegantset siluetti ning seda, kuidas tüvel oksad hargnevad. Kuuse puhul tuleb silmas pidada, et kuusel on okkad väga teravad ja okas ise on tugev.

Nulg on kuusega võrreldes veidi leplikum puu, kastmine on ka tema jaoks oluline, kuid reeglina nulg okkaid maha ei viska. Nulu saate julgelt tuppa tuua juba esimesel advendil ning kaunistada oma kodu sellega kuni kolmekuningapäevani. Nulud ja kuused on mõlemad väga tiheda ja koheva võraga ja tihtipeale jõulupuu valijad enam vahet teha ei oskagi.

Nulu tunneb aga reeglina ära oma tumedama rohelise värvi poolest. Võra on korrapärasem ja koonusjas võrreldes kuusega. Nulu okkad on tömbiotsalised ja okas ise on pehme. Samuti ei paista nulul okaste vahelt punakaspruuni oksa ega puutüve värvi, mis aga on tunnuseks kuusele

Kui jõulud möödas ja puu tuleb toast välja viia, ärge jätke seda kuhugi vedelema. Leidke võimalus jõulurõõmu tooja väärikalt lõkkega ära saata. Mitmel pool korraldatakse ka ühiseid kuusepõletamisi.

Allikad: Metsauhistu.ee, Hortes.ee

LOE LISAKS: