Open House Tallinna ajal avab see 11.-12. juulil uksed ka tallinlastele ning koos vabatahtlike giididega saab vanasse veduriremondidepoosse ehitatud Konteinerhotellis ringi vaadata.Konteinerhotelli nimi on väga otsekohene — hotellitoad on seal ehitatud merekonteineritesse. Sama selget sõnumit kannab maja fassaadil kiri Depoo — see hoone on tsaariaegne veduriremondidepoo, mille ukse all rööpapaarid veel tänagi näha on. Muinsuskaitsjate valvsa pilgu all äratati maja uuele ja kaasaegsele elule, mis paneb rahulolust mõmisema nii hotelli külalised kui muinsuskaitseametnikud.

Majja sisse astudes üllatab avarus, valgus ja isegi luksus, mida vedurite remondiks mõeldud hoone ja kaubakonteinerite kohtumispaigas ei oskaks oodata. Pole ka ime — konteinerhotelli loomisesse on olnud kaasatud eesti tipp-sisearhitektid: Taavi Aunre (UDDU), Jan Skolimowski (Kamp Arhitektid) ning Raivo Kotov (Koko arhitektid). Avaras lobbys, mis täidab ka mugava kohvi- ja veinibaari rolli, on lagi nii kõrge, et kaob lühinägeliku inimese vaateväljast. Seal on mõnusaid nurgakesi raamatu lugemiseks, sõprade või uute tuttavatega klaasi veini joomiseks, päeva alustamiseks mõnusa hommikusöögiga.

See osa hotellist on kõigile avatud, ent tõeline arhitektuurielamus ootab uste taga, millel on silt “residents only”. Ainult hotelli külaliste mõeldud ala on oma olemuselt suur konteineripark — kusjuures park on väga asjakohane sõna, sest põrandaid katab siin mururoheline vaip ja konteinerite vahel sirguvad männid. Väga nutikas valguslahendus, mis jälgib päikese liikumist ja ka loomuliku valguse värvitoone, muudab pargi suviselt roheliseks ja päikeseküllaseks igal aastaajal. Pinkide asemel on selles pargis mugavad diivanid, mille kohal on infrapunakiirgurid, et ka jahedal talvel oleks pargis kindlasti soe ja mõnus istuda.

Pargis on 84 merekonteinerit. See pole mingi butafooria, need on tõelised merekonteinerid, mis on kokku ostetud Euroopast. Neid on kohapeal kõpitsetud, suuremaid mõlke välja löödud, et soliidsemad välja näeksid. Privaatsuse ja rahuliku ööune leiab iga külastaja oma konteinerist. Konteinerpark on väga vaikne, Telliskivi melu ja kära sinna sisse ei kosta — aga konteinerisse sisse astudes tervitab täiuslik rahu.

Veduriremondidepoosse rajatud konteinerhotell

Need on tõesti päris merekonteinerid, mis üksteise otsa laotult moodustavad kahekorruselise hotelli vana depoohoone sees. Täiesti standartsed merekonteinerid, mille järgi toimib kogu maailma logistika, on oma teekonna lõpetanud Kalamajas, et alustada pärast totaalset muutumist elu hotellitubadena. Pikkus 5,9 m, laius 2,35 m ja kõrgus 2,39 m tähendab ligi 14 m2 suurust tuba.

Tõsi, pole just võrraldav mõne mõisahotelli sviidiga — aga kes poleks kogenud Londoni ja New Yorgi riidekapi suuruseid tube, mille kõrval konteinerisse kolimine tundub lausa laiutamisena. Tänu ülinutikale planeeringule mahub konteinerisse palju rohkem, kui oodata oleks osanud: praktiline duširuum, suur kahekohaline voodi,väike töölaud, tugitool, telekas, riiulid, nagid…Puudu ei jää midagi, mille tavaliselt hotellitoast leiad.

Toa juures pidasid hotelli loojad silmas kolme asja: et oleks väga mugav, oleks hea ventilatsioon ja oleks privaatne dušs. Ja mugavad need voodid tõepoolest ka on, lisaks toekale madratsile on voodikomplektis ka suletekid ja- padjad. Voodipesu on 100% puuvillane, Ecolabeli tähistusega — kvaliteet ja keskkonnast hoolimine, mida leiab kahjuks liiga vähestest hotellidest. Voodi alla mahub ka maailma kõige lahkema lennuliini käsipagasi kohver avatuna sisse.

Kööginurka ja korralikku suurt töölauda või joogamatti sinna tõesti ei mahuta — aga selle järele pole ka vähimatki vajadust. Konteinerhotelli külaliste kasutada on väga suur ja iga kokandusfänni unistuste köögiks pürgiv ruum, kus kohvimasin teeb kuumad joogid ise valmis — muu tuleb endal teha, aga selleks on tõesti loodud nauditavad tingimused.

Ja ehkki kõik loodavad muidugi Tallinna puhkama tulla, on kiirete tööasjade ajamiseks külalistele ka oma kontoriruum. Palju tõelisemat puhkusemeeleolu loob aga joogasaal, mis on avatud kõigile, kes harjunud hommikuti võimlema või tahavad ennast päeva jooksul venitada-sirutada. Joogatunnid leiab kalendrist muidugi ka.

Täiesti võimalik, et disaini imetlemise kõrval jääb märkamata, et tegemist on Eesti kõige keskkonnasõbralikuma majutuskohaga. Ja mitte ainult konteinerite leidliku uuskasutuse tõttu. Külaskäik konteinerhotelli on väga inspireeriv ka neile, kes tahavad oma ökoloogilist jalajälge vähendada — igal sammul näeb häid lahendusi, alustades vannitoa toodetest ja lõpetades hommikusöögi ajal apelsinimahla pressimisest ülejäävate koorte kompostimisega. Oma prügile saavad teised võimaluse anda ka külalised sorteerides kogu oma prügi paberist banaanikoorteni koridorides asuvates sorterites. Ilmselt saab juba ühe hotellis veedetud nädalalõpu järel selgeks, et lubadust planeeti säästvamalt reisima hakata, polegi nii keeruline täita.

Vaata rohkem pilte klikkides galeriil: