Kui meie isade aegadel sai puitu pidada võrdlemisi kättesaadavaks, näitavad eriti viimaste aastate trendidki kõnekalt, et puidust on saamas pigem luksusmaterjal. Isegi niivõrd, et mõned aastad tagasi turule ilmunud puitu imiteerivad keraamilised plaadid saavutasid ülimalt suure populaarsuse, asendades disainerite ja tootjate soovitusel puidu tunnet ruumis. Jah, kui ettekäändeks on saada puiduselt muljelt maksimaalne vastupidavus ka kõrge koormusega või eritingimusi nõudvates ruumides, on otsus kaaluda väga häid imitatsioone ülimalt õigustatud. Kui need täidavad täiuslikult nii vastupidavuse kui ka illusiooni eesmärgi.

Populaarne „puit” keraamilise plaadina. Equipe Ceramicas Hexawood, Balti Plaadikaubandus OÜ

Tendents on siiski kiirel käigul suundumas 100-protsendilisele ehtsusele. Tänapäevases interjööris ei torma asjatundjad soovitama katta puitu värviliste peitside ja lakkidega, et üritada odavamast, lihtsamast puidust vaaderdamise või muude trikkidega kallima mulje tekitada. Ausse on tõusnud harjatud pinnad ja oma juhusliku oksalisusega naturaalsed puittooted, rääkimata sügava kummarduse ära teeninud taaskasutuspuidust, mis on lausa omaette teema. Pigem eelistataksegi juba puidu enda toone ja struktuuri ning tihti jäetakse alles puidu loomulik toon ja algupärane kuju. Et selle eesmärgi täitmine on üsna töömahukas ning erilist pühendumist ja teadmisi nõudev, on ka toode üldjuhul pigem kõrgemas hinnaklassis.

Puidu enda toon ja struktuur on kordumatud ja tihti jäetakse alles nii toon kui ka algupärane kuju. Bolefloor.com

Puidu naturaalsusega oskamatu liialdamine kaasab endas kindla ohu allutada kõik vormid, materjalid ja struktuurid ning veab ruumi stiili kaalukalt kanajalgadel nõiamaja suunas. Kui see on taotlus, on kõik hästi. Jättes aga puidu naturaalsele vormile ruumi ja vabadust, esilepääsemiseks taustaks siledamaid ja kahvatumaid pindu, õhku ja avarust, kujuneb puidusesse ostu tehtud investeeringust ajatu meistriteos, mille väärtust ei suuda kõigutada ükski järjekordne trend.

Väga moekaks ja populaarseks on osutunud ka naturaalse servaga plankudest valmitatud diivani- ja söögilauad jms mööblitükid. Suar Design

See ei tähenda aga sugugi, et rohke puidu kasutamine kohe halba maitset tähendaks. Küsimus on vormide, materjalide, toonide mõnusas sünergias ja isegi mitte alati just väga tasakaalus. Puidule tuleb leida sobiv tüüne kaaslane, mis ei ürita seda mitte mingil moel matkida, vaid asetab oma tooni, vormijoone või rangusega puidu omaduste kaalukausile väärika tasakaalustava raskuse. Või siis toetab puitu selle ausas rollis, andes mingi lisaväärtuse.

Vineer oma kaunil moel. www.vineerimaailm.ee

Ka ei tahaks unustada mainimast vineeri, mis samuti on väga aus puit, ehkki sisaldab endas pisut ka inseneri tööd. Vineeri võidukäik ehitusmaterjalide laost interjööri on näidanud, et puidu sooja paitust jätkub ka minimalistlikuma disainisuuna pooldajatele. Vineeri kasutuses on suurepäraseid näiteid, kui seda paigutatakse ruumi sama vähe nagu tavalist puitu, aga ka selliseid, kus vineer katab peaaegu kogu interjööri. Jälle on küsimus liialdusteta toimiva vahekorra tabamises.

Puit mõnusalt minimalistlikul moel.

Nii nagu usaldame kõige kallima vara ainult parimatesse kätesse, tuleks ka puidu valimisel interjööri lubada seda käsitlema vaid parimaid asjatundjaid ja spetsialiste. Tulemus tänab meid nii veel väga pikki aastaid ja mitmeid põlvkondi. Räägitagu siis taastatud põrandatest, mida mööda on käinud meie esivanemad, mööblitükkidest, mida nad ise on valmistanud või kaasajal toodetud puitmaterjalidest, mille puhul maksimaalne pühendumine kvaliteedile, jätkusuutlikkusele ja keskkonnasäästlikkusele paneb lugupidavalt kummardama ka kõige kangema seljaga puuhaldjad.