Millised märksõnad iseloomustavad tüüpilist Skandinaavia stiilis kodu?

Kerge, valge, lihtne ja modernne. Palju kasutatakse ehedaid materjale nagu puit, kivi, teras, vill, lina ja puuvill ning tööstuslikku ja kunstlikku pigem välditakse. Põhjamaine interjöör on ka üldiselt väga minimalistlik ning mõnikord isegi pisut külm.

Sinu suhe selle stiiliga on keskmisest palju julgem ja erilisem ning sul on välja kujunenud oma unikaalne käekiri, mille poolest sind väga hinnatakse (Marie Instagrami kontol @marieolssonnylander on üle 32 000 jälgija!). Kuidas sa ise põhjamaist interjööri oma loomingus tõlgendad?

Armastan Skandinaavia stiili ja olen oma erinevates projektides seda väga palju kasutanud. Aga ma ei pea seda enda stiiliks ja selle keskel ma ilmselt elada ei suudaks. Jumaldan rokokoost laenatud detaile, suuri lillemotiive, kulda, rõõmu ja dramaatikat ning nende mängulist ja eklektilist kombineerimist. Eriti armastan ma sametit, mis ei ole absoluutselt Skandinaavia stiilile omane. Nende toretsevate detailidega on muidugi lihtne üle piiri minna ja siis soovin jälle, et suudaksin minimalistliku esteetikaga suhestuda. Võib öelda, et need kaks äärmust minu loomingus just segunevadki.

Anna palun meie lugejatele pisut professionaalset nõukuidas tüüpiline Skandinaavia stiilis interjöör elama panna?

Et elamine ei mõjuks liiga külmalt ja steriilselt, siis tasub sisse tuua pisut isikupära. Kindlasti tasub miksida erinevaid tekstuure ja mängida materjalidega. Kõik ei pea olema nii täiuslik ja lihvitud, hästi mõjuvad kulutatud ja hajutatud pinnad, nn paatina-viimistlus. Hea töö teevad ära ka padjad – proovige näiteks visata tugitooli üks suur sametpadi. See teeb tõesti imesid! Ja muidugi tasub interjööri lisada ka vintage’i ja antiiki, mis muudavad üldmulje palju personaalsemaks.

Kuidas koju erilisi esemeid leidakuidas need sinuni jõuavad?

Pean pidevalt põnevatele asjadele jahti ja teen ka ise mööblit. Mulle ei meeldi poest asju lihtsalt korvi koguda ja kassasse maksma minna. Teinekord võin õiget asja otsida aastaid ja kui selle leian, ei ole ka hind oluline. Õige eseme lihtsalt tunneb ära ning teadmine, et see on uunikum, mida kellelgi teisel ei ole, on juba omaette väärtus. Hindan väga vintagei – seda nii riiete kui ka sisustuse puhul.

  • Lugu ilmus sisustusajakirja Disain, Interjöör & Arhitektuur kevadsuvises numbris. Telli ajakiri endale SIIN.