Mõned taimed on valguse suhtes nõudlikumad, teised mitte nii väga. Seega tuleks talvel potti kasvama panna tubase kasvukeskkonnaga leplikumad isendid, kelle turgutamisega on vähem vaeva. Nendeks on näiteks petersell, rosmariin, tüümian, koriander, basiilik ja murulauk.

Petersellitaime võib osta poest ja istutada suuremasse anumasse, või kaevata üles aiast, ettevaatlikult ja järkjärgult soojema temperatuuriga harjutada ning toas edasi kasvatada või istutada juba sügiasel aiast otse potti. Petersellitaim vajab palju valgust, seega kasvata teda kunstvalguse all või kõige valgemal aknalaual.

Rosmariin kasvab kõige paremini lõunapoolsel aknal. Poest või aianduskeskusest taime ostes võiks valida pigem roomava kui püstise kasvukujuga sordi — see peab paremini vastu. Istuta rosmariin suuremasse potti — ta vajab küllaltki palju niiskust ja väga väikeses potis kuivab muld liiga kiirelt läbi. Hea õnne korral näitab ta ka oma siniseid õisi lausa mitu korda aastas.

Tüümiani võib osta poest maitsetaimeletist või võtta üles aiamaalt. Hea veeläbilaskvusega kasvusubstraadis ja valges, ent jahedamas kohas kasvab ta hästi. Ära unusta teda pügada — see ergutab taime kasvu! Kasta mõõdukalt, kuid pott ei tohi läbi kuivada.

Tihti ei ole basiiliku kasvatamisel väga suurt edu. Seda põhiliselt, kuna ta vajab väga palju ühtlast soojust ja päikesepaistet, mida meil on talle talvel ka tubastes tingimustes küllalt raske pakkuda. Istuta taim suuremasse potti, kasta regulaarselt ja kasuta lisavalgustust.

Külvamine ja kastmine

Maitsetaimede seemned külvatakse substraadiga täidetud tavalisse lillepotti, kasti või spetsiaalsesse aknalaua-minikasvuhoonesse. Enne külvama asumist tuleks mullapind külvinõus võimalikult siledaks vajutada. Sile mullapind on vajalik selleks, et kõik seemned satuksid ühele ja samale sügavusele, kui pärast külvamist seemneid mulla sisse pressitakse. Maitsetaimede seemneid ei ole üldiselt vaja substraadiga katta, piisab sisse vajutamisest. Kui aga pakendil on nõutud seemnete katmist, tuleb seda ka teha.

Peale külvamise saab maitsetaimi aknalaual kasvatada veel teiselgi viisil: on võimalik osta juba potis valmis kasvatatud maitseroheline, istutada see kodus ümber suuremasse kasvunõusse ja pikendada tema tarbimisaega sellisel moel. Samas kipuvad toidupoest ostetud pottidega maitsetaimed kiiremini närbuma. Turult või aianduskeskusest saadud noored taimed peavad palju kauem vastu.

Maitsetaimede kastmisega peaks olema üsna hoolas, sest näiteks keskküttega korteris kuivab mullapind päris kiiresti kuiva õhu tõttu ära. Kõige asjalikum seemnete niisutamise viis on veepihustiga. Kastekannuga kastes tekib ülekastmise oht või uhutakse seemned sügavale mulda või ühte hunnikusse kokku. Lihtviisil saab külve kasta alles siis, kui nad on tärganud ja veidi suuremaks kasvanud.

Aseta külvinõule valgust läbilaskev katus

Pärast külvide niisutamist veepihustiga, tuleb külvinõule peale asetada valgust läbi laskev ‘katus’. Selleks võib olla kile, klaasitükk või klaasnõu. Spetsiaalsel aknalaua-kasvuhoonel on katus kaasas. Külvide katmine õhukindla ja valgust läbi laskva katusega on vajalik selleks, et seemnete idanemise ajal oleks nende ümber konstantne õhuniiskus ja õhutemperatuur. Kui katusealune kipub liialt ‘higiseks’ minema, tuleb katus korraks eemaldada, veepiiskadest kuivaks raputada ja siis uuesti tagasi asetada, nõnda välditakse külvinõu õhu liigniiskeks muutumist. Külvinõu katust ei panda tagasi enam siis, kui külvid on tärganud ja tugevalt rohetama hakanud.

Pikenda maitsetaimede aega

Maitsetaimed kõlbavad maitsestamiseks ja söömiseks kohe peale tärkamist. Nende kasvule mõjub hästi, kui neid aeg-ajalt paari lehe kaupa hõrendada. Kui tahta, et aknalaual oleks pidevalt, kuni suure kevadeni välja, maitserohelist võtta, tuleks ühte ja sama maitsetaimeliiki külvata iga kahe-kolme nädala tagant uuesti. Maitsetaimede kasvatamiseks kasutatakse looduslikke komposte ja orgaanilisi väetisi, milliseid saab aianduskeskustest osta koos seemnetega.

Maitsetaimi armastavad süüa peale inimese veel kõiksugused loomkahjurid! Kõige levinumad kahjurputukad aknalaual on lehetäid ja kedriklestad. Maitsetaimi mõistagi ei mürgitata, taimesöödikud kas pestakse enne tarbimist taimedelt maha või loobutakse heast rohelisest hoopiski ja külvatakse uued.

Hea idee!

Ei maksaks ka unustada aegu vastu pidanud asjalikku toimetamist, kui pandi aknalauale kasvama mõned söögisibulad tervistava roheluse saamiseks. Söögisibulate roheliseks ajamiseks pole isegi mulda vaja, piisab ka lihtsalt taldrikust, mille põhja on asetatud niiskust hoidev materjal!

Allikad: Hansaplant.ee, Maakodu.ee

LOE LISAKS: