Šveitsi ja Itaalia piirile jääv, valdavalt itaaliakeelne Lugano on romantiline ning sõbralik, see on linn, kus saavad kokku Šveitsi soliidsed äri- ja pangandustavad ning itaaliapärane elurõõm ja korrapäratus. Õdusa väikelinna sarm ühendatuna suurlinliku elegantsiga, lummavad järvevaated mägede taustal, kaunid pargid ja aiad teevad Ticino kantonisse kuuluvast Luganost Šveitsi ühe populaarsema turismisihtkoha.

Riigi tähtsuselt kolmandast finatskeskusest leiab peale pankade ja äride arvukalt meeldiva atmosfääriga, ennekõike vanu traditsioone hindavaid kohvikuid ja söögikohti. Kaks aastat tagasi uksed avanud restoran Parq, mida veavad Eesti taustaga omanikud ning kus peakokana toimetab Tallinna restoranist Kadriorg tuntud Andrei Šmakov, on toonud linna toidukultuuri aga värskeid tuuli ja uudseid maitseelamusi.

Hea toidu, professionaalse teeninduse ja kauni interjööriga restoran Parq on külaliste ootel.

Inspiratsioon tuli restoranist Kadriorg

Restorani käivitajate ja omanike Dmitri ja Gerda Jerjomini sõnul valmistati restoranist Kadriorg välja kasvanud Parqi avamist ette peaaegu kaks aastat. “Meil oli aega ja tahtmist ning selge nägemus, millise formaadiga restoran võiks Luganos olla ning hästi toimida.”

Oma moodsa rahvusvahelise köögi, meeldiva õhustiku ning stiilselt ajatu interjööriga on Parq leidnud kindla koha linna parimate toidukohtade rivis. Edu taga on entusiasmi ja südamega tehtud suur töö ja pühendumus ning professionaalne meeskond, kes, olles ligi kümme aastat Eestis koos töötanud, teab ja tunneb restoranivaldkonda läbi ja lõhki. Kontseptsioon sai peensusteni ja kindlalt paika, jalgratast leiutama ei hakatud ning millegi päris uuega välja ei tuldud, kõik põhines juba Eestis sisse töötatud kohast saadud kogemustel.

Küll aga on tegmist uudse ja ainulaadse restoranikontseptsiooniga Lugano ning isegi Ticino piirkonna kontekstis, kus pika ajalooga traditsioonilised pererestoranid pole just altid uuendusi läbi viima.

Linna parim sushi

“Parqi eesmärk pole konkureerida vanade kohalike restoranidega, meie trumbiks on rahvusvaheline, moodne ja värske lähenemine nii menüü, veinikaardi, interjööri kui ka teeninduse osas,” märgib Gerda Jerjomin, kelle koostatud on ka restorani põnev ja rikkalik sushi-menüü. Parqis pakutavat sushi’t teatakse kui linna parimat ning seda tullakse proovima ka Luganost kaugemalt.

Peale populaarse sushi on restoranis olemas a la carte-menüü: salatid, supid, grillroad. Kindlasti tasub proovida kuumal kivialusel serveeritud roogi, viimaseid ei kohta piirkonnas just tihti. Vahemerepäraste ürtidega maitsestatud mereannid, pardirind või veisefilee tuuakse lauda tuliselt säriseval kiviplaadil, lisandiks erinevad kastmed.

Menüü on kokkuvõttes parajalt lai ja kosmopoliitne, siin ei rõhuta teadlikult itaaliapärasele, vaid pakutakse parimat Euroopa eri paigust ja Jaapanist. Maitsed on värsked, puhtad ja selged, ekstravagantseid üllatusi polnudki omanike sõnul kavas pakkuda. “Kui esimene aasta püüdsime aru saada, mida inimesed tahavad, siis nüüd on kogu menüü liin selgelt paika loksunud. Neli korda aastas teeme väikeseid värskendusi ning muudame hooajalist menüüd, kuid põhijoontes jääb toidustiil samaks,” räägib Gerda Jerjomin.

Venikaardilt leiab nii Vana kui ka Uue Maailma veine, kuid mitte Ticino piirkonna omi. Selles on taas näha soov eristuda ümbruskonna restoranidest, kus veinikaart peaasjalikult vaid Ticino veinidest koosnebki.

Maast laeni kõrguvate akende ja veiniriiulitega restoraniruum on päevasel ajal helge ja õhuline, õhtul täitub see õdusa valguse ja mõnusa seltskondliku suminaga.

Moodsalt hubane interjöör

Restorani Parq tasub külastada ka kauni ja elegantse interjööri tõttu, mille autoriks on üks Eesti hinnatumaid sisearhitekte Tiiu Truus. Juba restorani asukoht ilmselt ühes Lugano uhkeimas hoones — mis, tõsi küll, jääb vanast linnasüdamest väikese jalutuskäigu kaugusele — annab aimu sees avanevast kõrgest ja uhkest ruumist.

Interjöör on moodne ja šikk, kuid mõjub tänu looduskivi ja puidu soojale tonaalsusele hubaselt ja kutsuvalt. Steriilsust, hillitsetust või liigset väljapeetust, mis tihti gurmeerestoranidele omased, siit ei leia.
Kõrgeid lagesid liigendavad puidust ja tekstiilist paneelid. Laeni ulatuvad välja ka uhked puhvetkapid ja riiulid, kus on rivis tumedad ühes stiilis pudelid ning mis ruumis meeleolu loovad.

Kujundus, mida läbib kerge elegantne noot, on selge ja arusaadav, iga detail alates põhimaterjalidest kuni mööbli, tekstiilide ja firmagraafikani on harmooniliselt paigas. Modernne ja samas omamoodi ajatu interjöör toetab hästi moodsas võtmes pakutavat toitu ning mugava ja nauditava õhkkonna taotlust.

Parq ongi õdusa ja vahetu miljööga koht, kus on tore olla, siia sobib tulla nii kiireks ärilõunaks kui ka romantiliseks õhtusöögiks. Sooja ilmaga — ja neid maheda kliimaga piirkonnas jagub — saab toitu ja jooki nautida avaral tänavapoolsel terrassil.

Kellel sümpaatsesse Lugano linnakesse asja, siis Parq väärib külastamist ja järeleproovimist igal juhul. Koht pakub häid maitseid, kvaliteeti ja ehk ka killukese äratundmisrõõmu Eestist. Sügisel, kui puhkusehooaeg läbi ning kohalikud linnas tagasi, tasub laud igaks juhuks eelnevalt broneerida.

Lugu ilmus ajakirja Diivan toidu- ja reisilisa Maailm & Maitsed avanumbris, kust saad veel lugeda toidureisist Vietnamisse, suursugusest Argentinast, nutuselt imelisest sibulast, Riia restoranidest, maailma parimatest lennujaamakohvikutest jpm.
Ajakirja leiad poest!


Jaga
Kommentaarid