Looduse keskele kujundatud värvikas sisearhitektide kodu


Looduse keskele kujundatud värvikas kodu
Looduse keskele kujundatud värvikas koduTerje Ugandi. Diivan

Omaaegse pioneerilaagri Energeetik territooriumile Vääna-Jõesuus kerkis kaheksa aastat tagasi moodne elurajoon. Arhitektuuribüroo J. Okas & M. Lõoke kavandatud eramajade, korterelamute ning ridaelamuboksidega kompleksi suurim väärtus on keskkond — männimets, liivaluiterand ja merekohin on osa siinsete elanike argipäevast.

“Asukoht ja vaated on üks põhjuseid, miks me siia tulime,” ütlevad ka sisearhitekt Raul Tiitus ja Airi Kana, kelle kolmanda korruse avar korter avaneb tänu suurtele klaaspindadele ümbritsevasse loodusesse. Valgusküllane interjöör on oma värvikate detailidega nooruslik, helge ja avatud loomuga.

Musta alpispooniga köök ja erimööbel telliti Kalla Mööblist; söögilaud, toolid ning lühter pärinevad vanakraamikauplusest. Erinevaid stiile ja ajastuid on teadlikult miksitud.


Arhitektuur
Mõnusa selge arhitektuuriga kortermaja on ehitatud betoonist ja klaasist, materjalidest, mille ehedus ning ühtlasi püsivus ja hermeetilisus haakuvad mere lähedusega. “Hoone kõik mahud on valatud betoonist, mis teeb selle maja jäävaks, asiseks,” märgib Raul. “Kvaliteetse betoonvaluga korterelamuid on tegelikult vähe.”

94 m² suuruse kolmetoalise korteri hinnalisem osa on maast laeni kõrguvad klaaspinnad ja peaaegu kogu korteri ulatuses kulgevad avarad rõdud, mis kasvatavad interjööri justkui loodusesse välja. Lõuna poole avaneva elutoa rõdule paistab päike päev läbi, kuid tänu eenduvale katuseosale jääb eluruum ise otsese päikesevalguse eest varju. See on väike, kuid oluline nüanss, mis räägib heast ja läbimõeldud arhitektuurist. “Siin korteris on kõik loomulikult ja loogiliselt paigas, nii ilmakaarte kui ka valguse suhtes,” lisab Airi.

Seotud lood:

Kabinetist, nagu ka kõikidest teistest tubadest, saab otse rõdule astuda.


Ruumiplaneering
Kui korter osteti, oli esiku ja köögi vaheline seinaosa kinni ehitatud. Sein võeti maha ja nüüd saab välisuksest sisenedes otse kööki astuda, ühtlasi sai esik juurde loomulikku valgust ja avatust. Samas eraldati köök esikust kõrge mööbliplokiga — kuhu on integreeritud külmik ja väikesed riiulid –, mis määratleb visuaalselt ruumipiire ja -funktsioone.

Raamatuid oli Raulil ja Airil juba korterisse kolides palju. Nüüd on need eritööna valminud riiulis juba kahes reas.

Edasi loe ajakirja Diivan aprillinumbrist. Osta värske number poest või telli www.ajakirjad.ee!