1. Ei arvestata valgusega

Valgustus on toimiva kodu juures üks olulisemaid faktoreid, kuid ka kõige parem valgustus võib muuta tooni soojemaks, külmemaks või hoopiski heledamaks. Ühes valguses võib näiteks üks ja sama hall toon paista külma ja kirkana, teises võib temast saada lilla ning kolmandas määrdunud beež. Tihti on ka värvikaartide värvinäidised nii imepisikesed, et neist on võimatu aimu saada. Kõige targem on osta pisike potsik soovitud värvi ja proovida seda seinal nii kunstvalguse kui ka päevavalguse käes. Jälgi, kas värv muutub või jääb samaks ja millise tunde see tekitab. Üldine reegel soosib lõunapoolsetes tubades külmemaid toone ja põhjapoolsetes soojemaid. Samuti tasub meeles pidada, et iga värv peegeldab valgust erineval määral. Valguse peegeldumine väheneb vastavalt värvitooni tumenemisele — puhas valge peegeldab 82% temale langevast valgusest, beež 78% kollane 75%, virsikukarva värv 70% ja nii edasi kuni süsimustani, mis peegeldab 5% langevast valgusest.

2. Hirm valida julgeid värve

Sa ei värvinud seinu seda värvi, millest tegelikult unistasid, sest mõtlesid, et tulemus saab ehk liialt järsk ja julge? Sa oled alati endale tahtnud erksinist diivanit, kuid valisid sellegipoolest neutraalse beeži kasuks, sest see on praktilisem? Sinu unistuste kodus on punast värvi köögimööbel, kuid päriselt ei julgeks sa seda osta, sest valge tundub lihtsalt palju turvalisem. Sa kardad katsetada uusi asju ja viia täide oma unistusi, sest kardad, et tulemus võib jääda veider ja maitsetu. Kardetud “möödapanekud” annavad aga kodule just isikupära ja oma näo. Kõige hullem on igav ja näotu elamine, millest kumab läbi hirm millegi erilisega silma paista.

3. Omavahel sobimatud toonid

Pole küll otsest reeglit, mitu värvi tohib ühes ruumis olla, kuid ütlus “mida rohkem, seda uhkem” ei pea alati paika. Kuidas aga teada, kui ruumis valitseb värvide üleküllus? Kui ruum mõjub rõhuvalt ja raskelt ja tajud, et kõike on justkui liiga palju, siis ilmselt nii ongi. Samuti mõjub kummaliselt kombinatsioon soojadest ja külmadest toonidest. Viga saab parandada nii, kui hakata interjöörist järjest värve eemaldama, kuni tajud, et ruumis tekib tasakaal. Oluline märksõna on ka tasakaal. Ideaalis võiks interjööris olla üks kuni kaks põhitooni ja siis käputäis lisavärve ning mõni aktsenttoon. Et värvid oleksid kodus tasakaalus, leia läbiv joon või teema, mis kandub ühest ruumist teise ja seob kõik ruumid üheks loogiliseks tervikuks. Olgu selleks siis meremehestiil, looduse värvidest inspireeritud rohelus või midagi muud.

4. Igav värvivalik ja suured tühjad pinnad

Vastupidine probleem on vaheldusrikkuse puudumine. Kui kõik on interjööris ühte värvi, siis puudub selles ruumis visuaalne tasakaal, oma stiil ja varieeruvus. Isegi, kui rajada kogu elamine kahele toonile, tundub see ennast kordav ja emotsioonitu. Igavat üldmuljet rõhutavad veelgi suured ja lagedad ühevärvilised pinnad. Kui tunned, et sind ümbritsev on liiga monotoonne, ei pea ilmtingimata värvi ja pintsli järele haarama. Probleemi saab õnneks lahendada kardinate, vaipade ja teiste kodutekstiilide abil. Tühjadele lagedatele seintele aga leia mõni põnev pilt.

5. Lohakas töö

Enne värvimist ole hoolikas ning teibi kinni laeäär, põrand ja kõrval olevad seinad. Põranda katmiseks on olemas spetsiaalsed teipribaga kiled, kuid nende peal on nutikas kasutada veel omakorda kangast, näiteks vana voodilina, mille ära määrimisest kahju ei ole. Kui värv maha peaks tilkuma, imab riie selle endasse, ning tõenäosus, et märkamatult maha sattunud värvi sisse astud ja selle kogemata teise tuppa puhtale põrandapinnale kannad, on väiksem. Värvides pööra erilist tähelepanu nurkadele ja jälgi, et kõik kohad saaksid ilusti värviga kaetud. Pärast lae servade ning keerulisemate kohtade värvimist pintsliga tuleb need kohad värvirulliga võimalikult serva lähedalt uuesti üle värvida, et vältida pintslijälgede väljapaistmist. Servade värvimisel ei tohiks värvirulli hoidja olla lükatud täielikult läbi värvirulli. Hea oleks kui hoidja ots oleks 1-2 cm värvirullist seespool. Nii väldite pindade kraapimist rullihoidja otsaga. Kindlasti tasub investeerida heasse rulli ja pintslisse ning mitte haarata kõige odavama järele, mille karvu ja ebemeid on pärast äärmiselt tülikas märja värvikihi seest välja nokkida.


Allikas: apartmenttherapy.com