Kes : Lenna Kuurmaa, Robert Vaigla ja tütar Ami (2).
Mis: 85 m² majaosa esimesel korrusel.
Kus: 1936. a ehitatud tüüpilises Nõmme eramus Tallinnas.

Milline oli kodu seisukord, kui te seda oma näo järgi kujundama hakkasite?
Kodu oli tegelikult päris kehvas seisukorras, eriti fassaad. Ehk siis hakkasimegi väljast pihta ja liikusime tasapisi sisse. Ehitasime põhimõtteliselt uue maja, fassaadist katuseni välja. Sama jätkus juba sees.

Elutoa mööblikomplektile jäi Lenna pilk pidama veebikeskkonnas Soov. Kogu korteri seinad ja laed on viimistletud naturaalses toonis lubikrohviga, mis oli elanikele meelepäraseim: heledad pinnad annavad kodule avarust ja helgust. Kõik kodus kasutatud looduslikud viimistlusmaterjalid pärinevad fi rmast Safran, www.safran.ee.


Kas hoonel oli säilinud mingeid iseloomulikke, ajastuomaseid stiilitunnuseid või algupärast siseviimistlust?
Kuna maja on miljööväärtuslikus piirkonnas, siis tuli taastamisel lähtuda ainult algupärasest ja fassaadi muuta ei tohtinud (ega me seda tahtnudki). Säilinud olid originaalsed pottahjud, mille taastasime.

Siseseinad olid kunagi arvatavasti kaetud krohviga ja tapeediti hilisemal ajal üle. Aga meie kätte sattus korter „musta kastina” — seinad olid kuni musta laudiseni puhtaks tehtud. Ja loomulikult oleme säilitanud
laudpõrandad.

Vannitoa seinad on kaetud Marokost pärit niiskuskindla krohvisegu tadelaktiga. Töömahukas ja kulukas materjal on oma hinda väärt. Vannitoapeegel leiti kauplusest Deko.


Kas soovitud tulemuseni jõudmine nõudis suuremaid ümberehitustöid?
Tegelikult võib seda koduprojekti nimetada vana maja renoveerimiseks. Ümberehitusi me ei teinud, see polnudki esialgne plaan, ning ega neid ei tohigi niisama lihtsalt teha. Aga suuremad ehitustööd käisid küll üle poole aasta. Alustasime hoone vöö vahetusest, siis vahetasime ja plommisime vanu, mädanenud puitkonstruktsioone, siis järgnes soojustamine nii seest kui ka väljast, akende taastamine ja nii edasi … Alles seejärel saime sisse liikuda ja edasi mõtlema hakata.

---

Edasi loe ajakirja Kodu & Aed märtsinumbrist. Osta värske ajakiri poest või telli www.ajakirjad.ee.