Oluline on kogu interjöör läbi mõelda ja kuna foto- või pilttapeet on üsna nõudlik, siis ei tohiks nende ostmine olla spontaanne.

Kujunduse valik vanuse järgi
Lastetoa mängualasse sobivad ideaalselt joonisfilmide, koomiksite ja muinasjuttude lemmikkangelased. Kuid erksaid pilte ei tohiks paigutada kirjutuslaua lähedale, kuna lapse tähelepanu, eriti nooremas koolieas, võib olla õppimisel häiritud.


Kõige väiksematele
Psühholoogid väidavad, et kuni kolmeaastastele väikelastele ei ole vaja värvikirevaid fototapeete, kuna lastepärased kujundid ei paku neile veel huvi ja seetõttu oleks kõikidest viimistlusmaterjalidest sobivam kasutada pastelseid ja neutraalseid toone. Väikesed lapsed alles õpivad tundma ümbritsevat maailma ja neid huvitavad rohkem mänguasjad.

Kujutlusvõime arendamiseks on soovitatav fototapeet panna ühte või kahte seina, olgu see siis joonisfilmide lemmikkangelastega, muinasjutumajakestega, autodega, lõbusate inimeste ja muinasjututegelastega. Ülejäänud seinad püüdke katta pastelsetes toonides, vastasel juhul võib liigne kirevus lapse kiiresti väsitada.

Lisavõimalusena võib väikelapse toas kasutada fototapeedi asemel dekoratiivseid loomapiltidega kleebiseid.

Eelkooliealistele
Üle viieaastastel lastel on juba oma arvamus ning nad suudavad oma tuppa valida fototapeedi iseseisvalt. Sellises vanuses meeldivad nii poistele, kui ka tüdrukutele loomad. Armsad kassipojad, lõbusad koerapojad, graatsilised hobused, naljakad konnad — variante võib olla palju, peaasi, et kujutatud loomad oleksid loomulikud ja mitte hirmutavad.

Lapse toa sisustus mõjutab mingil määral ka lapse arengut, seega võiks tapeedi valikul arvestada lapse iseloomuga. Näiteks hüperaktiivse lapse tuppa ei sobi liiga dünaamilised pildid või agressiivsed kujundid. Poisile meeldivad kindlasti autod, lennukid, piraadid jne.

Elava atmosfääri loomiseks tütre toas aitab kaasa tüdrukutele mõeldud hell, lapsepärane fototapeet. Ta tunneb ennast mugavalt, mõnes mõttes täiskasvanumalt, kui kleepida seintele fototapeet printsesside, haldjate, südamekeste või ilusate lilledega. Sellises õhkkonnas paneb tüdruk rohkem rõhku korrale.

Väga hea, kui fototapeedi põhikujundust saab täiendada toa teiste esemetega: patjade, kardinate, toataimede, valgustite ja mänguasjadega.

Fototapeet koolilastele ja teismelistele
Lapsed kasvavad väga kiiresti ja kindlasti soovivad nad vanemas eas kaunistada oma tuba teistsuguste piltidega: loodusvaated, fragmendid linnadest, abstraktsioonid, grafiti jne. Seega on oluline uurida tapeedi valikul ka lapse soove.

Oluline on läbi mõelda, kuidas fototapeeti lapsetoa sisekujunduses kasutada. Kas tapeet on teiste seintega samas toonis või jääb kontrastiks.

Moodne laste fototapeet — see on uskumatult suur valik. Mida vältida tapeedi valikul lapse tuppa:

  • Ärge valige monotoonseid värve.
  • Üleküllustunde vältimiseks valige põhjalikult teiste seinte värvitooni.
  • Fototapeedi kleepimine kõikidele seintele on liiast, piisab ühest, maksimaalselt kahest seinast.
  • Ärge paigutage fototapeedile riiuleid, nagisid, valgusteid jne.
  • Ärge paigutage fototapeedi ette mööblit.
  • Ärge tehke valikut iseseisvalt, pidage nõu lapsega ja arvestage tema soovidega — see on tema pisike maailm.

Allikas: Fiestadesign