Kuigi tarbijate harjumused on sundinud tööstust võtma tervislikumaid suundi, siis leidub laminaatparketis tänini tuntud mürkaineid — formaldehüüdi, melamiini, tsüanuurhapet, isotsüanaade ja alumiiniumoksiidi.

Laminaatparkett on valmistatud neljast kihist:

1. Aluskate — stabiilsuseks

2. Keskkiht

3. Mustriga pealiskatte paber

4. Läbipaistev, kaitsev pealiskiht

Keskkiht on sageli valmistatud HDFist ehk suure tihedusega puitkiudplaadist. Kiudude koospüsimiseks kasutatakse liimaineid, milleks võivad olla karbamiid-formaldehüüd (UF), fenoolformaldehüüd (PF), melamiinformaldehüüd (MF), polüvinüülatsetaat (PVAc) või sojajahul põhinev liimaine (PMDI). Need ained eritavad aga tervisele kahjulikke mürkaineid.

Mustriga pealiskattepaber on valmistatud plastist või paberist ja sellele on prinditud puitu meenutav muster. Erinevad värvid, mida on mustri printimisel kasutatud, võivad samuti mürgised olla.

Läbipaistev, kaitsev pealiskiht on tavaliselt vastupidav materjal. Tavaliselt on selleks melamiin. Kuna firmad ei soovi sageli mainida, et tegemist on melamiin-formaldehüüdiga, siis kirjutatakse lihtsalt “melamiin”. Sageli muudetakse pealispind kõvaks alumiiniumoksiidiga, mis on ka mürgine.

Mürgine võib olla ka liimaine, millega kleebitakse erinevad kihid kokku.

Formaldehüüdi sisaldavad liimaineid on karbamiid-formaldehüüd (UF), fenoolformaldehüüd (PF) ja melamiinformaldehüüd (MF). Kõige vähem eritab mürkaineid fenoolformaldehüüd. Kuna selle kasutamine nõuab aga moel või teisel rohkem vaeva, siis kasutatakse fenoolformaldehüüdi kõige harvem. Kõige rohkem tahetaks kasutada karbamiid-formaldehüüdi, aga kuna see eritab enim mürkaineid, siis on tehased sunnitud piirduma melamiin-formaldehüüdiga. Viimane eritab aga kantserogeene.

Sojajahul põhinev liim ei sisalda küll formaldehüüde, kuid see-eest on selles isotsüaniidid, mis on tõenäoliselt kantserogeenid ja võivad avaldada inimese tervisele halba mõju.

Polüvinüülatsetaat sisaldab väikeses koguses formaldehüüdi, kuid üldjoontes on ka polüvinüülatsetaat inimesele mürgine. Pole küll jõutud teha põhjalikke uurimusi selle pikaaegsest mõjust, kuid spekuleeritakse, et tegemist on siiski mürgise ainega.

Kas on laminaatpõrandaid, mis ei kujuta tervisele ohtu?

Kahjuks pole täiesti ohutuid laminaatpõrandaid. Kuna kiudude kooshoidmiseks kasutatakse väga tugevaid liimaineid, mis peavad vastu pidama ka kuumusele ja niiskusele, siis pole võimalik kasutada mõnda nii-öelda looduslikku liimi.

Millised on tervislikud valikud?

  • Täispuitparkett.
  • Põrandaplaadid.
  • Looduslikust materjalist vaipkate.
  • Poleeritud betoon.

Allikas: Lovehealthyhome.com

LOE LISAKS: