1. Hirm mõelda suurelt

Üks suurimaid vigu väikese kodu kujundamise juures on sisekujundajate sõnul see, et kardetakse suurelt mõelda. Arvatakse, et kui elamine on väike, tuleb sinna soetada ainult imetillukesed ja tagasihoidlikud mööbliesemed. Tegelikkuses paneb aga üks suur ja keskne ese ruumi tööle, püüab pilku ning lisab interjöörile väärikust — olgu selleks siis uhke lühter, põneva disainiga diivan või võimas söögilaud.

Pisikeses elamises on kerge juhtuma, et kõigepealt ostetakse vähese ruumi hirmus pisike kapp, kuhu asjad lõpuks ära ei mahu ning seejärel lisanduvad järgemööda järgmised ja järgmised kummutid ja riiulid, mis lõpuks ruumi pilgeni ära täidavad. Pisike ruum tahab mööbli osas eriti oskuslikku planeerimist. Kui oled oma keskse mööblitüki välja valinud, järgi, et see oleks ka funktsionaalne ja mahutaks piisavalt. Pigem olgu kodus vähem funktsionaalset mööblit kui palju otstarbetuid asju. Ka mitme valgusti asemel vali pigem üks korralik — nii väldid “visuaalset müra”.


Kuigi valge teeb pisikeste ruumidega imesid, ei ole see ainus toimiv lahendus. Palju põnevama tulemuse võid saavutada, kui kombineerid omavahel erinevaid halli varjundeid. Hallil on omadus viia seinad visuaalselt kaugemale ja avardada ruumi. Meeles tasub pidada, et soojad toonid teevad ruumi reeglina pisemaks ja külmad avaramaks. Ka mustritega tasuks olla ettevaatlik — need toovad esile seinad ja rõhutavad ruumi kitsaid piire veelgi.

Vaip on äärmiselt jõuline sisustuselement, mis võib ruumi siduda kauniks tervikuks, aga oskamatul käsitlemisel selle ka kaootiliselt ära tükeldada. Vaipa tasub valida mööbli paigutuse järgi, mitte ruumi enda suuruse järgi. Samal ajal tasub ka meeles pidada, et liiga suur vaip teeb ruumi pisemaks, liiga pisike aga ei loo üldjuhul ümbritsevaga head kompositsiooni. Kui valid vaipa näiteks elutuppa, kus on diivan, tugitool ja diivanilaud, vali vaip, millele mahub kogu ansambel kenasti ära- vaibalt jäta välja teler ja telerialus või veidi eemal asetsevad kummutid. Kui sul on raskuseid vaiba suuruse valimisega, katseta esmalt paberteibiga — tõmba kujuteldavad vaiba piirid põrandale ja tunneta, mis paremini töötab.


Kardinad räägivad ruumi lõppilme kujundamisel palju kaasa ja selle olulise aksessuaari oskuslikul kasutamisel on võimalik tuba visuaalselt suuremaks muuta. Läbimõtlemata kardinavalik võib aga mõjuda vastupidiselt tehes ruumi optiliselt pisemaks ja pimedamaks. Et ruum suuremana näiks, riputa kardinapuu laele võimalikult lähedale. Et saavutada parim tulemus, ei tohiks kardinapuud riputada aknaraamile või otse selle kohale. Reeglina tuleb kardinapuu paigaldada mitte lähemale kui 10-15 cm aknaraamist ja eelistavalt kohe laeliistu alla. Siis tunduvad seinad kõrgemad ja ruum avaram. Kui kardinad on avatuna aknale liialt lähedal siis blokeerivad need valgust ja näiliselt tundub aken ning ka ruum väiksem. Hea valik pisikesse ruumi on maani langev kardinapaar.


Ruumi valgustus algab päevavalguse maksimaalsest ärakasutamisest. Mida rohkem on aknaid, seda avaramana ruum paistab. Suurim viga, mida pisikese ruumi kujundamisel teha, on peita aknad paksude kardinate või ruloode taha. Oluline on ka hästi läbi mõeldud üldvalgustus. Tasub meeles hoida, et aktsentvalgustus ei asenda üldist valgustust ega vastupidi. Kui on ruumi vähe, panusta pigem korralikesse ja tugevatesse laevalgustitesse ning meeleolu lisa vähem ruumi võtvate laualampide ja küünaldega.

LOE LISAKS: