Stuudio pakub nii kodust kui ka töist õhkkonda, sest kõik vajalik on siin olemas, kuid siiski eelistab Martin pärast aastaid „ühiselu“ rohkem privaatsust. Et kunst kõlama pääseks. Olgu selleks siis muusika, film, foto või maal.

Meie sattusime fotograafiga Martini stuudiosse kokku lepitud ajaks, aga tundus, et siiski mitte päris õigel ajal — nimelt oli Martini stuudiopool mattunud kastide alla, sest seal on käimas remont. Kuna remont on loomulik nähtus, siis tundus loogiline ka asi ikka pilti võtta.

Martin Saare stuudio

Martini sõnul on iga päev stuudios erinev. Vahel tahaks rohkem rutiini, sest vabadus on kätte võideldud, nüüd õpib optimisti-sürrealistina puhkamist.

Muidugi on Martinil ka päriskodu, aga siingi on kõik eluks vajalik olemas: elutuba-stuudio, köök ja üleval lavatsil magamistuba. Puudu jääb siiski eraldatusest ja teisel pool kardinaid ehk elutoa seina asub tantsulava, kus tihedalt trenne tehakse. See aga päris kunstniku loomuga kokku ei lähe ja nii otsustas Martin, et saagu sein sinna vahele. Nii tulebki kardinate asemele helikindel sein. Kui vaja maalida, muusikat seada või lihtsalt mõtteid koguda, et siis oleks selliseks tegevuseks soodne pinnas. Tegelikult on parem, kui töö- ja eraelu eraldi seisavad.

Martin Saare stuudio

Stuudiosse mahub igasuguseid asju — mõni ese on ise tulnud, mõne on Martin ostnud. Kuigi vaja ju pole kõiki neid asju, aga mälestused ja emotsioonid on need, mida Martin alles hoiab. Näiteks naljakas homaaripeaga müts, mille ta ostis New Yorgist juhuslikult tänavalt. Kõrvaltänavas toimus samal ajal paraad ja kui ta selle mütsiga sinna sattus, siis tõmmati ta paraadiautole üheks osalejaks — kui tihti sellist asja ikka juhtub… Või siis ühelt korealannalt-turistilt 10 euroga kaubeldud läbipaistva nokaga müts, mida Koreas kannavad postiljonid. Fotopaberile jäädvustatud hetked sõpradega on samuti tähtsal kohal... Kõige rohkem on stuudios ikka maale, neid on seal väikseid ja suuri kokku 200 ringis.

Martin Saare stuudio

Tundub, et mütside jms on Martinil oma kiiks. Aastatel 2005-2010 korraldas Martin pidusid rohkem, kuid siiani on alles maski- ja parukakast, kust külalised võivad soovi korral endale teise mina haarata. Lihtsalt lõbu pärast. Martini sõnul on huvitav vaadata, kuidas maski kandes hakkab inimene teisiti käituma. Sünnib uus inimene, uus käitumismuster, uus emotsioon… Uus inspiratsioon!

Martinile pakuvad inspiratsiooni eelkõige kaunid naised ja loodus. Kunstnikupisiku sai ta juba lapsepõlvs, kui muusikalise juhina tegutsenud ema teda tegevuses hoidis. Proovitud sai nii muusikat, kunsti kui ka tantsu. Elu on õpetanud, et enesetäiendamine ja -harimine on just see, mis edasi viib. Kui õpid, teed ikka vigu, aga need just aitavad sul paremaks saada. 10 aastat maailmalinnas New Yorgis elanuna hindab Martin väga sealt saadud kogemusi, avanesid uksed, mida Eestis polegi. Kõige selle kõrval käis pidev õppimine. Olulise väärtusega on tagasiside. See annab samuti inspiratsiooni. Näiteks võib tuua abielupaari, kes ostis televiisori asemele Martini maali — see on siiani seinal ja seda on vapustavalt hea kuulda.

Siinkohal Martinilt respekt vanadele klassikutele, kuid ise proovib ka midagi uut, justkui arvestades reeglitega ja samas rikkudes neid. Kuigi alguses oli ahvatlev ainult rikkumine, siis on just ikkagi klassikaline kunst teda õigele teele suunanud.

Martin Saare stuudio

Elu New Yorgis on õpetanud hindama ka meie loodust — värsked lõhnad, värvid, kargus. Eriti meeldib aastaaegade vaheldumine.

Tervislik toitumine tekitab Martinis samuti põnevust, katsetades eri asju ja püüdes leida just endale sobivaimat. Teinekord aga on ka ruumi eksimiseks.

Martin Saare stuudio
Praegu tegeleb Martin orkestri kokkupanemisega, kirjutab luuletusi, lugusid ja kuulab helisid ning püüab need mõistetavaks teha. Koostöös Joosep Kõrvitsaga on orkestri komplekteerimise kõrval valminud ka üks muusikavideo, mis on stiililt modernne, romantiline, klassikaline. Viis-kuus kontserti on Tallinnas juba antud. Alguses oli kuulamas 10 inimest, viimasel kontserdil oli juba ligi 150 huvilist.

Eestis on kunstnikuna raske, kuid eks see ole igal pool nii. Suuremates keskustes ja maailmalinnades on inimesed rohkem valmis vaatama, siin aga valitseb praegu mõttelaad, et maali asemel on pigem vaja uut autot, minna reisile jne, aga vaikselt läheb juba paremaks ja 10 aasta pärast on ehk olukord juba palju parem.

Martin Saare stuudio

Kui uurida, kui palju maksavad tema tööd, siis hind töödele on seinast seina. Oleneb kes küsib, millal küsib, aga töö võib anda ka tasuta, näiteks heategevuseks. Martini arvates on osa kunstnikuks olemisest anda.

Martin Saare stuudio

Lemmikkunstnikuks nimetab ta Kiwa, kes on meeldinud aastakümneid ja kellel on alati ootamatud ning värsked teosed. Laurentsiuse ja Alice Kase tööd imponeerivad ka. Kaugemalt on lemmikuks Francis Bacon New Yorgist.

Kodus on olulised erinevad elemendid, millest koosneb harmoonia. Valgus, lõhn, rahu, mugavus, kamin ja klaver. Päriskodus ongi praegu vaid kamin. Aastas kaks korda teeb suurpuhastust. On läbi elatud ka periood, kus olid kõik asjad olemas, aga see tuli ilmselt lapsepõlvest, kui asju polnud. Tegelikult ei ole inimesel nii palju asju vaja. On aeg lahti lasta, teha restart. Praegu Martin ikka naljalt uut asja ei osta. Ülikaua mõtleb või on juba ülikaua mõeldud ja kaalutletud ost. Pole mõtet osta asju, mis on vaid üheks korraks või lühikeseks ajaks.

---

Kes on sinu lemmikkunstnik?

Hea lugeja, käimas on ka rahvahääletus, mis on mõneti inspireeritud Kultuuriministeeriumi pilootprojektist “Kunstniku- ja kirjanikupalk loomingulises tippvormis kirjanikule ja kunstnikule”. Lisaks viimase väljundile, kus valiku teeb kunstivaldkonna spetsialistidest koosnev žürii, on sooviks teada publiku arvamust.

Veebis saab hääle anda aadressil www.toetakunsti.ee või hääletuspunktides Viru Keskuses, Solaris Keskuses, Stockmanni Kaubamajas (3. korrusel), Eesti Kunstiakadeemias (Estonia pst. 7), Norde Centrumis, Viimsi Kaubanduskeskuses, Telliskivi Loomelinnakus. Hääletus kestab aasta lõpuni. Toeta sinagi kunsti!