Töötooli valides peab kindlasti silmas pidama, et veedame selles tervelt kolmandiku oma päevast, mõnikord isegi rohkem. Kuid mida võiks ühelt korralikult kontoritoolilt õigupoolest nõuda?

Ergonoomiline seljatugi

Töötooli tähtsaim osa on seljatugi ning seetõttu on oluline, et see oleks ergonoomiliselt vormitud, istudes mugav ja mitte liialt pehme. Kindlasti peavad olema reguleeritavad seljatoe kõrgus, kalle ning selle jäikus, et tooli oleks võimalik istuja pikkuse järgi sobitada.

Samuti ei ole vähem oluline nimmepiirkonna piisav toestamine. Tänapäeval on juba paljudele toolidele nimmetugi seljatoe sisse disainitud, kuid selle puudumisel on alati võimalik lisada nimmetoepadi. Tähelepanu tasub kindlasti pöörata ka kattematerjalile — eelkõige võiks arvestada seda, et materjal oleks hingav, kergesti puhastatav ning ka vastupidav. Saksa tootja Interstuhl on seljatoe osas tulnud välja innovaatilise lahendusega. Nimelt on kasutatud mudeli AirPadi seljatoe puhul võrkmembraani, mis laseb seljal vabalt hingata ning on väga vastupidav. Seda võib näha ka videost.

Interstuhl AirPad

Õige asendiga iste

Istme kõrguse reguleerimine on tänapäeval üldjuhul kõikidel töötoolidel olemas. Lisaks peaks korralikul töötoolil olema võimalus sättida istme sügavust. Kuna istudes peaks sääre ja reie vaheline nurk olema 90 kraadi, siis on istme kõrguse ja sügavuse reguleerimismehhanismi olemasolul seda väga hästi just istujat arvestades paika panna.

Väga oluline on, et istudes oleks tagatud pidev kontakt seljatoega ning toolil istumine ei oleks jäik ja staatiline, vaid dünaamiline. Selleks on korralikud kontoritoolid varustatud sünkroon- ehk kiikemehhanismiga, mis tagab seljatoe ja istme sünkroonse liikumise just vastavalt sellele, kuidas istuja toolis liigub. Selliselt säilib õige selja ja istme toestamine.

Oluline on märkida, et kiikemehhanism võib olla erinevates töötoolides vägagi erineva kvaliteediga ning just odavamate ja vähemtuntud kaubamärkide toodangu puhul ei pruugi see alati oma õiget eesmärki täita. Tasub usaldada neid ettevõtteid, kes just kontoritoolide tootmisele ja arendamisele on spetsialiseerunud, nt Interstuhl, kelle kõik toolid on toimiva sünkroonmehhanismiga varustatud.

Mitmeti reguleeritavad käetoed

Korralikul kontoritoolil võiksid kindlasti olla käetoed, mida saaks kasutaja järgi reguleerida. Tugede esmane ülesanne on toestada käsi, et vältida üleliigseid pingeid õla- ja kaelapiirkonnas. Seetõttu peaksid nad olema vähemalt üles ja alla reguleeritavad.

Käetugesid on võimalik valida erinevaid — staatilisi ehk paigalseisvaid ning reguleeritavaid, mida on võimalik reguleerida üles, alla, laiusesse, sügavusse ja isegi pöörata. Toed võiksid olla pehmest materjalist või osaliselt polsterdatud, kuna ainult metallist käetoed on külmad ja pikalt istudes ebamugavad, eriti kui silmas pidada 8-tunniseid tööpäevi.

Rattad vastavalt põrandakattele

Rataste puhul tuleks ennekõike teadvustada, millisel põrandapinnal hakkab tool olema. Vaipkattega põranda puhul on soovitatav kasutada kõvemaid ning vaibata pinnal pehmemaid rattaid, mis vähendavad tekkivat müra, mis võib häirida nii enda kui kaastöötajate tööd.

Kuna tänapäeva plastikmaterjalid on niivõrd palju arenenud, on kvaliteetsemad ja vastupidavamad, siis võib julgelt eelistada alumiiniumist jalale ka plastikjalga.

Mis on veel oluline?

Üks, mida peaks veel töötooli juures arvesse võtma, on garantii ning millele täpsemalt see laieneb — kas see kehtib toolile kui tervikule või ainult konstruktiivsetele osadele (nt iste, seljatugi, jalg). Tihti on garantii kombineeritud — näiteks Interstuhli töötoolidel on 5-aastane garantii, millest 3 aastat on täisgarantii ning 2 aastat konstruktiivsetele osadele.

Samuti tuleks tähelepanu pöörata sellele, kuidas ja millistest materjalidest on toodetud seljatoe, istme ja käetugede polsterduse juures kasutatavad vahtmaterjalid. Kahjuks toodetakse ka palju sellist vahtmaterjali, millest aurustuvad pikal istumisel, kõrgemal õhutemperatuuril ja kasutaja higistamisel mürgised ühendid. Selle tagajärjel hingab töötooli kasutaja neid aure sisse, see aga tervisele kindlasti hästi ei mõju. Töötoolile antav sertifikaat, mis näitab, et kasutatavatele materjalidele on tehtud testid saasteainete osas, tagab selle, et mürgiseid ühendeid ei eraldu.

Kui palju töötoolid maksavad?

Töötoole on sarnaselt teiste mööbliesemetega saadaval kõikvõimalikus erinevas hinnaklassis. Kindlasti tasub silmas pidada, et head kvaliteeti üliodavalt ei saa ja pigem tasub investeerida keskmise või kõrgema hinnaklassi tootesse. Paljud tuntud tootjad pakuvad ka ise erinevas hinnas toole. Näiteks Elke Mööbli tarnitava Interstuhli tootevaliku puhul on võimalik valida toole käibemaksuta hinnaklassis 325-3600 eurot. Hinnaklassi madalamal poolel võiks välja tuua mudelid Leanos, Everyis1 ja Campos. 


Keskmises hinnaklassis Hero... 

Kõrgemas hinnaklassis Bondi filmidest tuntud Silver ja AirPad toolid.

Hinna määravad erinevate mehhanismide ja lisade (sh peatugi) olemasolu, samuti materjalid, mida on tooli valmistamisel kasutatud. Näiteks on paljud tuntud tootjad liikumas üha rohkem seda teed, et töötooli tootmine oleks võimalikult roheline. Nii näiteks on paljud kasutatud materjalid taaskasutatavad. Eelnevalt mainitud tootja Interstuhli toodete puhul on kasutatud 99% taaskasutatavaid materjale.

Eriliseks omaduseks võib lugeda kallimate töötoolide puhul seda, et kõik põhikomponendid toodetakse ainult konkreetsele mudelile, mitte ei kasutata neid mitmete erinevate mudelite loomiseks.

Üheks hinna mõjutajaks on kindlasti ka disain. Järjest enam on näha puhtamaid vorme ning seda, et reguleerimismehhanismid ja kõiksugu nupud on konstruktsiooni sisse ära peidetud.

Sobivat kontoritooli valides tuleks kindlasti mõelda enda tervisele ja arvesse võtta seda, et iga tool tuleb reguleerida konkreetse kasutaja järgi. Vaid nii saab töötool oma ülesannet täita. Hea tool ei suuda küll haiget selga parandada, kuid aitab seljaprobleeme kindlasti ennetada.
Jaga
Kommentaarid