Leia oma lemmik värvitoon

Nagu öeldud, mõnikord inimesed lihtsalt ei tea, millest alustada. Kui sind ennastki on tabanud ideede põud, soovitab sisekujundaja mõelda läbi, millised värvid sulle üldse meeldivad. Mõtle kasvõi oma riietuse peale — kas sinu garderoobis leidub enim rohelist, lillat või punast värvi riideid? Või kannad enamasti hoopiski neutraalseid värve nagu must, valge ja hall? Riietus annab kindlasti mõningaid vihjeid sinu värvieelistuste kohta.

Foto: Unsplash


Kui sa ei oska oma riietuse põhjal endiselt midagi otsustada, on teine variant sukelduda otse sisustusmaailmasse ja leida sealt mõni sisustuselement, mis sulle hirmsasti meeldib, ja võtta see kodu värvilahenduse aluseks. Näiteks otsi välja mõni kena tapeet, vaip või maal, mis on sulle äärmiselt sümpaatne, ja võta šnitti seal kasutatud värvidest. Kohe räägime lähemalt, kuidas silma jäänud elemendist sobivaid seinavärvide toone tuletada.

Pane paika terviklik värvilahendus

Oletame et oled kas oma riietuse, mõne silma jäänud sisustuseseme või millegi muu põhjal aru saanud, et sulle meeldib roheline värv ja sooviksid seda oma kodu sisekujunduses kasutada. Edasi soovitab sisekujundaja toimida nii:

  • Püüa aru saada, millise alatooniga meelepärane värv on — näiteks rohelise puhul selgita välja, kas tegemist on kollakas- või sinakasrohelisega.
  • Kui värvi alatoon on välja selgitatud, vali mõned sellest heledamad ja tumedamad värvitoonid, mida sügavuse andmiseks lisada. Näiteks rohelise puhul vali peamise värvitooni juurde üks sellest heledam ja üks tumedam roheline (sama alatooniga). Heledamat värvi võid kasutada seintel, tumedamat aga näiteks tekstiilidel või üksiku efektseinana.
  • Vali välja üks neutraalne värv, millega põhivärvi (meie näites rohelist) täiendada — näiteks beež või hall — ja kasuta seda samuti kas mõne toa seinavärvina või väiksemate värviaktsentidena (vihjeks olgu öeldud, et kollakasrohelisega sobivad paremini kollaka alatooniga beežid, sinakasrohelisega aga külmemad ehk sinaka alatooniga hallid).
  • Soovi korral vali välja veel üks värv, mida lisaks põhivärvile suuremate või väiksemate aktsentidena kasutada — rohelise puhul võib täiendavaks värviks valida näiteks lilla või punase, aga siin tuleb samamoodi jälgida alatoone: kollakasrohelisega sobivad paremini soojemad kollase sisaldusega toonid (korallpunane, vanaroosa jms), sinakasrohelisega aga külmemad sinakad toonid (ploomililla, sirelililla jms).

Otsusta, mis värvi tulevad seinad

Kui oled välja valinud kõik värvitoonid, mida kodus läbivalt kasutada, pane paika nende omavaheline tasakaal — milline toon esineb kõige rohkem (ehk kõige suurematel pindadel), milline järgneb sellele ja milline või millised toonid esinevad väiksemate aktsentidena.

Värvitoon, mida soovid kasutada enim, võikski minna enamikele seintele. Pole ka vale, kui värvid kõik kodu seinad ühte ja sama tooni. Seda loogikat kasutatakse sageli näiteks uusarendustes. Kui soovid ka enda elamisse nn uue kodu hõngu, on ühesugust värvi seinad kindlasti hea mõte.

Teine variant on värvida peaaegu kõik seinad ühte tooni — erandiks on ainult üksikud aktsentseinad, mis on värvitud muud eristuvat tooni (mis kuulub samuti välja valitud värvilahenduse koosseisu) või hoopiski tapetseeritud või muu põneva seinakattega kaetud. Seejuures järgi reeglit, et üks aktsentsein toa kohta!

Kolmas variant on valida välja peamine seinavärvi toon, millega on värvitud suurem osa seinu, ent mõne toa seinad võib võõbata ka teistsugust tooni (mis on samuti kodu värvilahenduse osa) ja lisaks sellele võib mõnes toas olla ka aktsentsein.

Kokkuvõttes on seinavärvi valikul kõige olulisem töötada välja üldine värvilahendus, jälgida, et kõik kasutatud värvitoonid sobiksid omavahel ja seejärel otsustada, millist tooni kui palju kasutada — üks konkreetne toon võiks olla ülekaalus, lisaks sellele võiks olla üks toon, mis seda tugevalt toetab ja ülejäänud toonid võiksid esineda väiksemate aktsentidena.