1. Määra kindlaks läbiv teema. Et su elamine ei jätaks muljet, nagu sinna oleks asjad juhuslikult kuhjatud, on oluline määrata kindlaks värvipalett, millest lähtud ning üleüldine stiil. Hea on alustada näiteks mõnest lahedast mööblitükist või ägedast kunstiteosest, mis sulle meeldib, ning kujundada ülejäänu sellest lähtuvalt.

2. Too tubadesse taimi. Ja siis too veel mõned juurde. Taimi pole kunagi liiga palju. Toataimed muudavad ruumi hetkega elavamaks, lisades tekstuuri, värve ning mõnikord ka lõhnu ning aitavad täita tühje kohti ja probleemseid piirkondi ruumis. See lage nurgakene elutoas, millega sa midagi peale hakata ei oska? Paiguta sinna näiteks üks suurem draakonipuu või lüüra-viigipuu. Tühja ja tuimana näiv raamaturiiul? Säti kuld-nõelköis üle selle serva alla rippuma. Selleks, et toataimede pidamine liiga kalliks ei kujuneks, vali sellised taimed, mille puhul sa oled täiesti kindel, et suudad neid elus hoida, näiteks nagu havisaba või filodendron, mis on praktiliselt kuulikindlad, või siis küsi sõpradelt tütartaimi või pistikuid. Lillepotte leiad soodsalt kirbuturgudelt või taaskasutuspoodidest.

3. Hoiusta asju kastides, korvides ja purkides. Kogu kokku oma töölaual või elutoas vedelevad esemed — paberid, ajakirjad, pliiatsid, pintslid ja juhtmed — ning säti need puidust kastidesse või jaota korvidesse. Selline hoiustamisviis lisab ruumile tekstuuri ning vähendab segadust. See toimib hästi ka köögis — säti kuivained klaaspurkidesse ja juba näebki su köök korrastatum välja.

4. Loo aegade jooksul kogunenud postkaardikuhjast pildisein. Kui sul kogub kapis tolmu kingakarbitäis erinevaid fotosid ja postkaarte, siis loo sellest pildimaterjalist tore galeriisein, mis meenutab sulle kohti, kus oled käinud või mille külastamisest sa unistad. Selleks, et su kollektsioon oleks ühtse ilmega, säti need ühesugustesse raamidesse või vali üks kindel teema (näiteks looduspargid, rannad või mõned kindlad värvitoonid).

5. Lisa masstootmismööblile iseloomu. Uus värvikiht või mööblifurnituur (käepidemed, nupud jms) võib ka kõige igavamale odavale mööblitükile täiesti uue elu anda ning selle paremini sinu stiilile vastavaks sulandada.

6. Leia päranduseks saadud esemetele uus rakendusviis. Kui sulle on perelt, sõpradelt või eelmistelt üürnikelt päranduseks erinevaid mööblitükke jäänud, siis võib juhtuda, et mõningaid esemeid on sul liiga palju (näiteks erinevas stiilis toole), mõni aga puudub üldse (näiteks abilauakene elutoas). Siinkohal pane mängu oma loovus ning mõtle läbi, kas ja kuidas võiks mõnda mööblieset hoopis mõnel teisel otstarbel kasutada. Kas see lisatool võiks hoopis öökapi rolli täita või sobiks see ehk elutoa lambile aluseks? Teinekord annab mõnusa lõppmulje ka see, kui sätid meelega söögilaua ümber erinevad toolid ning miks mitte leida pikale pingile rakendust seda seina äärde lükates ja raamaturiiulina kasutades?

7. Mõtle suurelt ja kaunista sein hiigelmõõtmetes lemmikfotoga. Jah, raamitud pilt öökapil võib samuti kena olla, kuid üle terve seina ulatuv foto annab ruumile tõeliselt värske ilme. Maastikupildid, linnavaated, puudevaip, põllud või rannastseenid kõik toimivad suures mõõtkavas suurepäraselt ning loovad illusiooni pildi sisse minekust.

Foto: Neptune Art Prints / Etsy

8. Tee ise nii palju kui võimalik. Olgu selleks siis seina pahteldamine ja värvimine või lihtsamate mööbliesemete meisterdamine — kui aega on, tasub kokkuhoiu nimel võimalikult palju ise ära teha. Suhtu leidlikult vanadesse esemetesse — näiteks saab vanadest puitkastidest teha lahedad riiulid.

9. Muuda kinnised kapid avatud riiuliteks. Selleks, et köögile hetkega uus ilme anda, pole lihtsamat teed, kui köögikappidelt uste eemaldamine. Kui elad üürikorteris, saad uksed enne väljakolimist kergesti tagasi panna. Mine veel sammuke kaugemale ning kata kappide tagaseinad värvilise (eemaldatava) tapeediga ja/või kata riiulite servad dekoreeritud maalriteibiga, et ruum tunduks mõnusam ja rohkem sinu enda stiilis.


10. Kaunista ruum kergete õhuliste kardinatega.
Kui su korteri akendest avaneb vaade otse naabermaja akendele või koledale õuealale, siis on heaks lahenduseks poolläbipaistvast materjalist kardinad. Need lasevad valgust ruumi ka siis, kui kardinad on ette tõmmatud ning muudavad oma hõljuva ja õhulise olekuga ruumi kutsuvamaks ning mahendavad teravaid jooni. Sellise efekti loomiseks vali valged või kreemikasvalged õhkõrnast puuvillast või gaasriidest kardinad. Need on eriti head valguse „kinnipüüdjad“ ning muudavad ruumi hetkega helgemaks ja heledamaks.

LOE LISAKS: