Sest standartlahendused ei arvesta kunagi köögi mõõte täpselt. Väike köök algab Eestis üldjuhul umbes 5-6 ruutmeetrist, kuid väljakutseid esitab planeerijale juba kuni 10 ruutmeetri suuruse pinna kujundamine.

Kui sul on väike köök, siis …

… keskendu sellele, et seal oleks võimalus eelkõige süüa teha. Kõik muu — lastega koolitöö, pesu pesemine, külaliste vastuvõtt — jäta teistele pindadele korteris. Fookuses võiks olla pigem funktsionaalsus, kui suured unistused või uhked lisavidinad.

Kolimise või renoveerimise käigus alles hoitud köögivarustus tuleks kõik hoolega läbi sorteerida ja kaaluda, mida tõesti läheb tarvis. Võibolla oleks aeg sajandivahetuse paiku moes olnud suured köögikombainid välja vahetada innovatiivsemate ja mõõtudelt märksa väiksemate vastu jne. Kui see töö ja vajamineva varustuse nimekiri tehtud, siis saad asuda mõõtma, kui palju vajad kappe.

Kas osa kappe on võimalik asendada hoopis lahtiste riiulitega, mis annaks ruumile rohkem õhulisust. Kappide rida võib kulgeda nii tööpinna all kui ka seinale kinnitatuna. Optimaalseim seinakappide sügavus on 35 cm. Selline sügavus mahutab kenasti ka suuremad praetaldrikud. Keskmise pikkusega ja ka mõnevõrra pikemale inimesele on sobilik töötasapinna kõrgus 90 cm ja lühemale inimesele 85 cm. Tööpinna ja seinakappide vahe jäetakse reeglina ja üldlevinud standardina 60 cm, kuid siin võib kaaluda ka 50 sentimeetrist vahet, et kapipinda saaks rohkem. Siinjuures ei tohi unustada, et õhupuhastaja kõrgus pliidiplaadist on minimaalselt 60 cm (induktsiooni ja keraamilise pliidi puhul võib mõõt olla ka alla 60 cm, kuid gaasipliidi puhul on soovitav jätta minimaalne mõõt 65 cm).

Planeerimise käigus arvesta juba sisse ka tehnikale vajaminev ruum. Kui nõudepesumasinast pead ilmselt loobuma, siis pliidiplaate ja ahje tehakse erimõõtudes, et saaksid valida sobiliku pisema köögi juurde. Innovaatiliste lahenduste poole tasub ka alati kiigata. Näiteks on tänapäeval saadaval integreeritavad sahtel-külmikud, mis aitavad kenasti ruumi kokku hoida.

Valamut valides toimi samuti mõistlikult. Väikse pindalaga köögi juures ei ole otstarbekas planeerida suurt valamut (võiks mahtuda 45 cm suurusele aluskapile).

Loov lähenemine

Köögi paigutuses, eriti väikese pindalaga köögi puhul, võib ülemiste kappide rida tekitada klaustrofoobilist tunnet. Sel puhul võib alternatiivina kasutada riiuleid. Riputada potte ja panne pliidiplaadi lähedusse ja kasutada nugade jaoks magnetriba. Selline avatus köögis tähendab muidugi seda, et riiulid tuleb pidevalt korras hoida ja on tihedam vajadus tolmulapiga pindu üle käia.

Kui korteris on teisigi pindu jäetud näiteks kunsti eksponeerimiseks, siis on loomulik, et ühtse stiili hoidmiseks on hea köögi seinale arvestada ruumi näiteks fotodele või maalidele.

Materjalide kombineerimine

Materjalide osas on väikese köögi puhul omad eelised. Näiteks võid töötasapinda valides kaaluda kalleimaid materjale nagu graniit või pressikivi. Esipaneelide ehk ustena võiks pigem kaaluda poolmatti või matti viimistlust, kuna kõrgläige ei anna väikeses köögis efekti. Teise variandina võib mõelda ka spooni või täispuidu kasutamisele. Kindlasti tasub kaaluda ka klaasi kasutamist just seinakappide esipaneelides, sest klaasi näol on tegu tänuväärse materjaliga, mis aitab luua õhulisemat üldmuljet. Siinkohal on muidugi hea meeles pidada, et kui suure pindalaga köögi puhul võib teatud vigu materjalide valikul andeks anda ja need lihtsalt hajuvad ruumis, siis väikeses köögis on materjalide omavaheline sobivus eriti oluline.

Valgustus lööb ruumi särama

Ruumikust saab luua veel nii vajaliku kui ka kaunistava valgusega. Rõhutades lakke paigutatud kohtvalgusega köögimööbli esipindasid või kasutades kappide all LED-valgusribasid. Samuti tasub mõelda nö alt-üles suunal, sest siingi on valgus abiks. Kööki saab valgust paigaldada nii alumiste kappide tööpinna serva alla kui ka seinakappide peale, et valgus kumaks hoopis lakke.

Värvide kombineerimine

Väikese pindalaga köögis on valge tooni kasutamine muidugi turvaline ja loob illusiooni, et köök tundub suurem. Kuid ei tasu karta ka värvide kasutamist.

Hea algus päevale algab ikka köögist ja kui astud hommikul ruumi, mis on julge ja värvikas, annab see tooni kogu sinu päevale. Miks mitte kombineerida Ferrari punaseid kappide esipaneele selleri-roheliste seinadega ja tellida sinna juurde banaanikollased töötasapinnad. See oli vaid üks näide, sinul on kindlasti oma värvikombinatsioon meeles mõlkumas.

Vana hea hubasus ja soojus

Kui sa üldse ei ole seda tüüpi, kes vajaks illusioone ruumikusest ja tahad just rõhutada hubasust, mis tihti seostub väikeste pindadega, siis proovi järele.

Maaläheduse saab kenasti luua teksasinistes toonides esipaneelidega. Täispuidust töötasapinnad, mis oma loomuliku värviskaalaga loovad kohe õdusa ja sooja tunde kööki, on teine hea valik. Või kui soovid luua nurgakese, kus sõbraga külg-külje kõrval juttu ajada ja veini juua, siis täpselt nii teegi.

Intellektuaalidele meeldivad tihti hoopis varjud ja tumedamad toonid. Sinu väike köök võib olla tumedates toonides ja tuua esile sinu kodu üldist isikupära.

Kõige olulisem on ikka, et köögi kasutaja tunneks end köögis hästi ja et see annaks edasi tema olemust. Kodus on ju see võimalus teha asju omamoodi, et tunda end seal turvaliselt ja hubaselt.

Kui soovid veel lugeda Mööblimasina kasulikke artikleid, vaata ka nende blogisse.

Jaga
Kommentaarid